Partenerul

Antrenamentul, nutritia, geneticul, atitudinea fata de sport sunt elemente esentiale care detemina cat de departe poti ajunge in demersul tau de a acumula masa musculara, de a deveni mai puternic si de a arata mai bine.

Cu toate acestea, exista si alti factori care iti pot influenta evolutia sportiva? Ei bine, un partener de antrenament, un prieten care sa impartaseasca pasiunea ta pentru culturism, poate face ca zilele in care mergi la sala sa fie mai utile, sa para mult mai usoare si, de ce nu, mai placute.

Te-ai gandit vreodata cum ar fi ca maine, in sala, la antrenament, sa nu existe oglinzi in care sa te poti vedea si sa iti corectezi executia miscarilor? Din punctul meu de vedere ar fi… ciudat; sigur, m-as antrena si fara oglinzi, dar stimulul psihic nu ar mai fi acelasi.

La fel, pentru multi dintre noi, partenerul de antrenament reprezinta enorm: el da surplusul de motivatie pentru a trage tare de fiare, este cel care face sa simtim cand un antrenament a fost reusit sau nu, de multe ori este barometrul succeselor noastre si de alte foarte multe ori este sistemul de referinta la care ne raportam.

De obicei relatia interumana dintre cei doi este puternica si dominata de incredere. Partenerul de antrenament stie cel mai bine sa te ajute sa faci ultimele doua repetari fortate, el isi poate spune ca ai incarcat bara prea mult sau prea putin, el iti va corecta miscarea si va tine doua degete sub bara atunci cand impingi de la piept pentru ca tu sa te simti in siguranta. Partenerul iti va striga din spate „inca una  cu mine!” si va cobori odata cu tine atunci cand faci genuflexiuni cu greutate mare si tot el iti va imprumuta 10 aminoacizi dupa antrenament pentru ca tu ai uitat sa ii pui pe ai tai in geanta cand ai plecat de acasa.

Cu siguranta, lucrurile vor sta si mai bine atunci cand nivelul de educatie, optica generala de viata, varsta, personalitatea si nivelul de dezvoltare fizica ale celor doi sunt asemanatoare.

Nu am nicio indoiala atunci cand afirm ca intre partenerii de antrenament exista competitie. Da! Este vorba despre o competitie constructiva, menita sa motiveze si sa ajute, fara incrancenare si fara un castigator anume. Intotdeauna aceasta este o competitie cu doi castigatori!

Asadar, dupa o adaptare culturistica adecvata a proverbului „Prietenul la nevoie se cunoaste”, putem spune fara teama ca „Partenerul la sala se cunoaste”.

Daniel Oprea

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate