Principii de baza in alimentatia unui culturist

Foarte multi oameni sunt de parere ca este mai greu sa urmezi un program zilnic de antrenament, decat o alimentatie sanatoasa. Dar, orice culturist stie ca antrenamentele nu sunt suficiente si ca adevarata lupta se da in bucatarie, nu la sala de forta. Pentru rezultate maxime, alimentatia unui culturist trebuie sa fie bine pusa la punct, formata din mese dese, bogate in proteine si fibre si sarace in carbohidrati si grasimi.

Desi, la prima vedere, aceste principii ar putea parea simple, atunci cand vine vorba despre implementarea lor, lucrurile se complica.

Principii de baza in alimentatia unui culturist

Daca pentru culturistii profesionisti alimentatia nu mai presupune o problema, nu acelasi lucru il putem spune despre cei care abia pornesc in aceasta calatorie. Pentru un culturist incepator este usor sa se piarda in abundenta de informatii disponibila astazi pretutindeni.

Pentru aceia dintre voi care nu stiu de unde sa inceapa, iata care sunt principiile de baza in alimentatia unui culturist. Ele trebuie adoptate si urmate cu sfintenie pentru a fi transformate intr-un stil de viata. Doar astfel vei obtine rezultate eficiente si permanente.

alimentatia unui culturist

In afara de apa, proteina este cel mai abundent nutrient din organism.

Proteinele sunt cei mai importanti macronutrienti atunci cand vine vorba de dezvoltarea masei musculare si eliminarea excesului de grasime. Fara ele construirea, refacerea si chiar si mentinerea tesutului muscular ar fi imposibila.

Proteinele furnizeaza organismului 4 calorii/gram. Acestea vor fi folosite ca sursa alternativa de energie, atunci cand nu exista suficiente resurse de grasimi si carbohidrati. Atunci cand organismul primeste o cantitate suficienta de proteine, grasimi si carbohidrati, proteinele isi pot indeplini functiile specifice: inlocuirea celulelor vechi, construirea tesutului muscular, a organelor etc.

Proteina se regaseste in compozitia muschilor in proportie de 60 pana la 70% si, dat fiind faptul ca aceasta nu poate fi inmagazinata, cum se intampla cu grasimile, consumul de alimente bogate in proteina este esential.

Unui culturist se recomanda consumul a 2 grame de proteine pentru fiecare kilogram. 

Pentru ca organismul sa se recupereze dupa antrenamente, are nevoie de proteine. Acestea nu doar ca vor repara tesuturile musculare, dar vor accelera construirea muschilor.

Consuma 10-20 de grame de proteine inainte de fiecare antrenament.

ALIMENTATIA UNUI CULTURIST

Este foarte important sa inveti sa faci distinctia intre carbohidratii buni sau complecsi si carbohidratii rai sau simpli.

Carbohidratii complecsi sunt considerati benefici pentru organism tocmai datorita structurii lor care ii face mai greu de digerat. Din acest proces rezulta o eliberare treptata si indelungata de energie, opus carbohidratilor simpli.

Carbohidratii complecsi au un indice glicemic mai scazut, iar acest lucru va duce la eliberarea constanta a unor cantitati reduse de zahar, si deci, la o energie indelungata.

Un criteriu simplu care te ajuta sa incluzi carbohidratii intr-una dintre cele doua categorii este cantitatea de zahar in raport cu cea de fibre continute de un aliment. Daca acestea au un continut scazut de fibre si mare de zahar, se incadreaza in categoria carbohidratilor simpli.

Carbohidratii simpli sunt formati din putine molecule de zahar, foarte usor de digerat. Majoritatea fructelor si legumelor se incadreaza in categoria carbohidratilor simpli, desi difera foarte mult de produsele procesate care intra in aceasta categorie. Cu toate acestea, cantitatea de fibre din legume si fructe incetinesc digestia zaharului, ceea ce le transforma in carbohidrati complecsi. Incearca, totusi, sa reduci consumul de:

  • sucuri;
  • zahar;
  • orez alb;
  • paine alba;
  • cartofi (care desi sunt carbohidrati complecsi, se comporta in organism precum cei simpli);
  • produse de patiserie;
  • dulciuri;

 Poti citi aici mai multe despre carbohidrati!

ALIMENTATIA UNUI CULTURIST AR TREBUI SA CUPRINDA carbohidrati in PROCENT DE 50%-60% DIN aportul CALORIC ZILNIC.

Acest lucru presupune o cantitate cuprinsa intre 5 si 7 grame de carbohidrati pentru fiecare kilogram. 

Majoritatea acestui aport caloric ar trebui sa constea in carbohidrati complecsi: cereale integrale, fructe si legume.

alimentatia unui culturist

Grasimile sunt oaia neagra a nutritiei. Consumul unei cantitati prea mari de grasimi are efecte negative asupra starii de sanatate. Din nefericire, efectele benefice sunt rareori amintite.

Lipidele, cum sunt cunoscute grasimile in termeni stiintifici, au de doua ori mai multe calorii per gram decat proteinele sau carbohidratii si sunt o sursa nemaipomenita de energie.

Grasimile saturate isi pastreaza consistenta solida la temperatura camerei si intra in componenta produselor de origine animala, cocosului, uleiul de palmier etc. si, consumate in exces, ele pot afecta functioneaza sistemului cardiovascular.

Grasimile nesaturate intra in componenta unor plante si uleiuri si isi pastreaza consistenta lichida la temperatura camerei. Ele compoenseaza pentru acidul gras de care organismul are nevoie din alimentatie, numit acid linoleic.

Alimentatia unui culturist ar trebui sa cuprinda grasimi in procent de maximum 30% din aportul caloric zilnic.

Asadar, aproximativ 0.7 grame de grasimi per kilogram. Foarte important este ca un procent de 3% sa fie acid linoleic.

Sursa

http://www.bodybuilding.com

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate