Pullover: cu gantera sau la aparat?

Cand vine vorba de un exercitiu complex, care lucreaza mai multi muschi, pullover- ul ocupa un loc important pentru partea superioara a corpului. Insa exista diferente majore intre varianta lui efectuata cu gantera si cea la aparat.

Pullover cu gantera

Principalii muschi implicati la pullover cu gantera sunt extensorii umarului, incluzand aici teres major, marele dorsal, deltoidul posterior si capul lung al tricepsului. Cand te afli sprijinit de banca orizontala, perpendicular pe ea, cu gantera tinuta cu mainile intinse deasupra capului si cobori gantera dupa cap, acesti muschi se intind. Aceasta este partea negativa a miscarii. Pe masura ce ridici inapoi gantera, la pozitia initiala, muschii se contracta, aceasta fiind partea pozitiva a miscarii. Problema pullover- ului cu gantera este ca tensiunea pe muschi difera in functie de pozitia relativa a ganterei fata de trunchi. Cand ea se afla deasupra, in pozitia initiala, de start, a exercitiului, tensiunea pe muschi este aproape nula. Pe masura ce gantera coboara, tensiunea creste atingand un maxim cand gantera se afla in punctul cel mai jos al exercitiului iar bratele sunt paralele cu solul.

Pullover la aparat

Pullover- ul la aparat lucreaza aceiasi muschi ca la varianta cu gantera, dar marele avantaj este ca tensiunea in muschi este aceeasi pe tot parcursul miscarii.
Alt avantaj este ca obtii o contractie a muschilor abdominali in partea finala a portiunii pozitive a miscarii, ceea ce nu se intampla la varianta cu gantera. Un ultim avantaj este ca aparatul iti permite sa efectuezi chiar o usoara hiperextensie a umerilor in partea de final a portiunii negative, cand umerii se duc inapoi, spre spate.
Deci, de ce nu folosim toti pullover-ul la aparat, daca are asa de multe avantaje? Unii nu pot efectua acest exercitiu deloc, nici varianta cu gantera, nici varianta la aparat, datorita durerilor simtite in umeri. Cei cu probleme mai vechi ale umerilor e bine sa evite astfel de miscari care pot stresa cartilagiile si ligamentele umerilor. Un alt motiv este acela ca, la varianta pe aparat, tensiunea, chiar daca este constanta, poate fi prea mare in pozitia initiala. Joe Gold, fondatorul salilor Golds Gym si World Gym, a inclus in fiecare sala a lui aparate de pullover, despre care credea ca sunt foarte eficiente.
O alta disputa asupra acestui exercitiu este in ce categorie sa fie incadrat: pentru muschii spatelui sau ai pieptului. Desi pieptul ajuta la initierea miscarii, marele dorsal, teres major, deltoidul posterior si capul lung la tricepsului efectueaza cea mai mare parte a miscarii. De aceea, pullover-ul trebuie inclus in antrenamentul spatelui.
Asadar, pullover-ul la aparat este mai eficient decat cel cu gantera.
Practic, mai ramane o singura problema: sala unde ne antrenam dispune sau nu de astfel de aparate? Drept sa spun, nici 10% dintre salile in care am intrat nu raspund afirmativ la aceasta intrebare si atunci ne ramane varianta cu gantera.

Alexandru Bolborici
dupa Ironman

 

 

2 Comments

  • Eu prefer pullover-ul cu gantera. Mie imi plac exercitiile clasice iar pullover-ul e una din acestea. Eu consider exercitiile clasice mai bune in general, si mai grele de executat decat cele cu aparat. Sunt multumit cu efectele acestui exercitiu si la piept si la triceps si la spate. O sa raman sigur la acest tip de exercitiu chiar daca varianta cu aparat ofera posibilitati bune pentru grupele musculare enumerate mai sus.

  • Inca 2 diferente:aparatul permite o cursa completa a dorsalilor,de 180 de grade,in timp ce gantera permite o cursa de maxim 90 de grade;in plus pull-over la aparat-tip Nautilus-e unicul exercitiu de izolare pt.dorsali,excluzand bicepsul sau tricepsul din miscare,in timp ce gantera (sau aparatele unde manerul se prinde in palme) implica tricepsul.
    E mare pacat ca foarte putine sai auin dotare aparat pt.pull-over…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate