Ramat cu haltera

ramat cu haltera

Avand in vedere ca ramatul cu bara din aplecat, exercitiu efectuat pentru marele dorsal si trapezul inferior, a fost folosit ca exercitiu de baza in programul pentru spate al unor nume „grele“ din istoria culturismului: Sergio Oliva, Samir Bannout, Lee Haney, Arnold Schwarzenegger, Dorian Yates, cred ca nu mai e nevoie sa ne intrebam daca e un exercitiu bun pentru aceasta zona a corpului.

Remarcati ca toti sunt castigatori la Mr. Olympia si toti s-au remarcat printr-o dezvoltare extraordinara a spatelui. Alt mare campion la Mr. Olympia, care se remarca prin dezvoltarea spatelui, este Ronnie Coleman. Si el face ramat din aplecat, dar foloseste varianta cu bara T, incarcata la un capat, care in esenta nu difera foarte mult de ramatul cu bara din aplecat.

In concluzie, ramatul cu bara din aplecat trebuie neaparat inclus in programul tau. Daca a dat rezultate in cazul atator campioni, inseamna ca e intr-adevar bun.

Important e sa-l faci corect, pentru ca altfel nu vei obtine rezultatele scontate si risti accidentari serioase. Sa analizam putin diferentele dintre stilurile de executie ale campionilor mai sus mentionati. Atentie! Toti foloseau o centura lata pentru protejarea zonei lombare si tineau spatele drept pentru a nu suferi accidentari ale coloanei.

Lee Haney insista asupra aplecarii trunchiului in asa fel incat sa fie paralel cu solul. Evident, greutatile folosite sunt ceva mai mici, dar puteti fi siguri ca solicitarea dorsalilor e maxima.

Pe de alta parte, Dorian Yates a descoperit ca si o aplecare mai mica e eficienta. Fortat de o accidentare la bicepsi, el nu s-a mai aplecat cum obisnuia, ci doar 30 de grade fata de verticala, in loc de 90 de grade, cum recomanda Haney. Desigur ca astfel a crescut implicarea trapezului inferior, dar asta nu e neaparat un lucru rau. Important, in oricare din cazuri, e sa reduceti la minim zvacnirea folosita pe scara larga de catre cei care aleg greutati mai mari decat pot ei, de fapt, sa miste corect. Trebuie sa faceti macar 3-4 repetari stricte inainte de a va folosi de zvacnirea traditionala.

Alt aspect de dezbatere este tipul prizei. Dorian sustinea ca mai buna este priza tip supinatie (ca la flexiile pentru bicepsi) deoarece poate trage coatele mai sus. Lee Haney folosea o priza tip pronatie pentru a implica mai putin bicepsii. Dupa accidentarea serioasa a bicepsului, Dorian a schimbat si el priza, trecand la cea de tip pronatie pentru a scadea solicitarea asupra bicepsilor. Orice priza sau grad de aplecare ati alege, nu uitati sa purtati centura, sa tineti tot timpul spatele drept si sa nu zvacniti la fiecare repetare.

Florin Uceanu

1 Comment

  • Un exercitiu bazic uitat de mult sau care este foarte evitat!Prioritate au tractiunile la helcometru realizate la ceafa si piept si….gata cu antrenamentul pt.spate ! La fel si cu exercitiul cardiovascular….dat uitarii! Salutari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate