Exercitiile cu greutati scad riscul de sindrom metabolic

sindrom metabolicPutini sunt cei care n-au auzit despre sindrom metabolic, aceasta grupare de factori de risc care determina cresterea riscului de boli cardiovascilare si diabet de tip II. Mai precis, cauzele aparitia sindromului metabolic sunt obezitatea (in special cea abdominala, limita „de siguranta” pentru barbati fiind de 101cm, iar pentru femei de 89cm), hipertensiunea, dislipidemia, hiperglicemia si hiperinsulimia.

Ce putem face pentru a diminua riscul de sindrom metabolic? Sa avem mare atentie la grautatea corporala, sa adoptam o dieta sanatoasa, saraca in grasimi saturate si trans, dar si in zahar si… sa ridicam greutati.

Da, orice tip de miscare este sanatoasa, insa se pare ca, din acest punct de vedere, exercitiile cu greutati sunt printre cele mai eficiente, conform unui studiu publicat in Journal of Strenght and Conditioning Research si citat de ScienceDaily.com.

Ricul de sindrom metabolic si efectul exercitiilor cu greutati

Studiul mentionat mai sus s-a efectuat pe un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a SUA (aproximativ 6.000 persoane), in cadrul caruia subiectii au fost intrebati daca obisnuiesc sa faca exercitii cu greutati. Iata si concluziile:

– aproximativ 9% dintre americani fac exercitii cu greutati;

– exercitiile cu greutati sunt de 2 ori mai frecvente in randul barbatilor decat al femeilor (in ciuda beneficiilor extraordinare pentru femei, despre care poti citi mai multe aici);

– practicarea de exercitii cu greutati scade dramatic in randul celor cu varste peste 50 ani;

– persoanele cu un statut socio-economic mai inalt au raspuns afirmativ intr-o masura mai mare;

– prezenta sindromului metabolic in randul celor care au declarat ca practica exercitii cu greutati a fost de 34.6%, in timp ce in cazul celor care nu au adoptat acest tip de sport, cifra inregistrata a fost de 37.7%. In urma ajustarii factorului demografic, concluzia cercetatorilor a fost urmatoarea:

Exercitiile cu greutati scad riscul de sindrom metabolic cu 37%.

Recomandarea medicilor care au contribuit la acest studiu este ca fiecare persoana sa includa cat mai des in antrenamentul sau exercitii cu greutati, in special daca prezinta un risc mai mare de sindrom metabolic. De asemenea, exercitiile cu greutati nu ajuta doar la prevenirea, ci si la stoparea evolutiei afectiunilor considerate factori de risc.

Asadar, fie ca esti interesat de obtinerea unui fizic aparte sau doar iti doresti o viata lunga si sanatoasa, adu-ti aminte de ganterele uitate in debara si foloseste-le mai des!

2 Comments

  • Salut,

    „exercitiile cu greutati sunt de 2 ori mai frecvente in randul barbatilor decat al femeilor (in ciuda beneficiilor extraordinare pentru femei, despre care poti citi mai multe aici);”

    Puteti edita articolul ca sa puneti si link-ul respectiv acolo? Ori ati uitat ori am eu probleme cu browserul si atunci imi cer scuze. Mersi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate