Steroizi

Problema steroizilor in sport este un subiect vechi si controversat. Pe de o parte, avem un grup care nu vede nimic gresit in folosirea steroizilor si afirma ca sunt rare complicatiile medicale legate de utilizarea lor de catre sportivii sanatosi si cei care sunt total impotriva utilizarii acestor substante anabolizante (atat din punct de vedere moral cat si al sanatatii) . Cei din prima categorie evita insa problema etica, aceea de a folosi medicatie de imbunatatire a performantelor care, in esenta, este o metoda de trisare si distruge ideea de fairplay si reduce aura de nobilitate a statutului de campion in orice ramura sportiva. De indata ce publicul afla ca un sportiv a folosit steroizi pentru a ajunge campion, el este considerat doar produsul acelor substante. Interpretarea este oarecum eronata intrucat doar steroizii nu pot produce un campion. Antrenamentul, tehnicile invatate si mostenirea genetica, toate joaca un rol determinant in obtinerea victoriei sportive.

Steroizi. Riscuri la care te expui!

Chiar daca nu sunt mereu prezente printre utilizatori, complicatiile medicale legate de folosirea steroizilor apar totusi destul de frecvent. Ele merg de la acnee si chelire pana la boli de inima. Mai multi culturisti profesionisti au murit datorita unor boli de inima in trecut si probabil si mai multi vor muri in viitor. Cele mai multe infarcte au fost initiate de aparitia cheagurilor de sange care au blocat arterele inimii. Un studiu a aratat ca folosirea steroizilor in doze mari mareste concentratia de celule rosii din sange. Sangele mai dens mareste riscul aparitiei cheagurilor de sange, iar aceasta poate conduce la aparitia infarcturilor miocardice.

Dozele mari de steroizi cresc de asemeni presiunea sangvina, reduc colesterolul bun, de mare densitate, si afecteaza negativ structura fibrelor musculare ale inimii. Aceste efecte pot fi  insa contrabalansate de o nutritie buna si exercitiu fizic.

Steroizi anabolizanti. Cum functioneaza?

Inainte de a-i judeca pe cei care folosesc steroizi in scopul obtinerii performantelor sportive, trebuie mentionat faptul ca aceste substante au fost si inca sunt utilizate frecvent in medicina in tratarea anumitor boli.

Steroizii ajuta la refacerea rapida a tesutului muscular si cresc sinteza proteinelor. De asemenea creste cantitatea de testosteron, ceea ce inseamna ca trupul se va dezvolta mai repede, va creste masa musculara, dar si forta.
Multi dintre cei care folosesc steroizi spun ca le induc si o stare de euforie, agresivitate si o mai mare rezistenta la stres. Aceste efecte ii ajuta sa se antreneze mai mult timp si mai intens.

Steroizi. Forme de prezentare si administrare.

Steroizii anabolizanti se iau de obicei in cicluri. In functie de tipul de steroizi administrati, aceste cicluri pot fi scurte (3 – 4 saptamani) sau lungi (pana la 20 de saptamani). Este foarte important ca dupa terminarea unui ciclu sa se faca o pauza. Durata acestei pauze este si ea conditionata de tipul de steroizi utilizati. Recomandarea noastra este sa consultati un specialist si sa nu luati aceste substante dupa ureche.

Exista mai multe metode de administrare: orala, injectabila, dermica (plasturi), subcutanata si nazala (spray). Nu putini sunt cei care aleg sa foloseasca mai multe tipuri de steroizi si administrare in acelasi timp. Se presupune ca unii steroizi sunt complementari cu altii si daca ii combini eficienta acestora va creste.

Daca vrei sa incepi sa iei steroizi asigura-te ca stii totul despre acest subiect. Sanatatea ta este cel mai important lucru si trebuie sa cunosti foarte bine riscurile la care te expui.

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate