Suplimentele pentru bodybuilding cauzeaza leziuni hepatice.

Raioanele de suplimente sunt pline cu pudre si pastile care promit sa te ajute sa acumulezi masa musculara in mod natural. Insa, potrivit unui studiu recent, presupusele castiguri de masa te pot costa sanatatea ficatului.

Participantii la studiu care au luat suplimente pentru bodybuilding fara reteta au avut parte de probleme de ficat, printre care icter, ingalbenirea ochilor si a pielii si dureri de stomac. Aproape trei sferturi dintre barbati au avut nevoie de spitalizare in urma acestor simptome.
Studiul, aparut in publicatia “Farmacologia si Terapia Alimentara”, a fost efectuat pe un esantion de 44 de barbati inscrisi in Reteaua de Leziuni Hepatice Cauzate de Medicamente, un program care identifica leziunile hepatice asociate cu suplimentele, medicamentele cu reteta si cu medicamentele fara reteta. Leziunile hepatice au fost detectate prin analize de sange, care au luat in calcul diversi indicatori ai sanatatii ficatului, printre care si acumularea de bila.

Toti participantii la studiu au recunoscut ca au luat suplimente in speranta de a-si imbunatati aspectul fizic, iar testele au scos la iveala ca multe dintre produsele administrate contineau steroizi anabolizanti care nu erau mentionati pe eticheta. Steroizii sintetici mimeaza hormonul masculin testosteron, dar au si efecte secundare dovedite: afectiuni hepatice, tumori canceroase, calvitie prematura si reducerea in dimensiuni a testiculelor, printre acestea.

Fiecare barbat din program a raportat icter, si multi dintre participantii la studiu au avut si alte probleme, printre care mancarimi, durere abdominala si greata.
Studiul a relevat ca multe produse au fost incorect etichetate. De pilda, Factor D, un supliment luat de un pacient nu avea pe eticheta niciun anabolizant androgin, iar testele au relevat ca produsul continea un steroid necunoscut precum si alti trei steroizi anabolizanti: tetrahidrocorticosteron, stanozolol+ si metildrostanolon+. Stanozololul este clasificat in SUA drept substanta controlata si inclus pe lista de produse interzise de Agentia Mondiala Anti Doping.

Autorul principal studiului, Dr. Andrew Stolz, de la Universitatea din Carolina de Sud, Los Angeles, cere barbatilor sa stea de vorba cu medicul inainte de a folosi orice substanta nereglementata.

Desigur, exista si suplimente care te ajuta sa construiesti masa musculara, asa cum este creatina, dar este important de retinut ca industria este nereglementata, ceea ce inseamna ca nu stim exact ce anume se afla in aceste suplimente. Si desigur, este complet posibil sa acumulezi masa musculara si fara pastile, consumand o cantitate suficienta de proteine si de calorii si dormind suficient in cursul noptii. Evitarea medicamentelor, dieta adecvata si obiceiurile sanatoase de viata te pot ajuta sa iti protejezi ficatul in mod natural si sa analizezi cu atentie asa-zisele cure de curatare a ficatului.

Citeste si: Ficatul, uzina efortului

Exista cu adevarat “curatarea ficatului”?

Ficatul este cel mai mare organ intern, el avand peste 500 de functii in organism si tinandu-ne in viata daca nu abuzam de el. Una dintre aceste functii este detoxifierea si neutralizarea toxinelor.
Ficatul este principalul sistem de filtrare al organismului uman, cel care transforma toxinele in produse reziduale, curatand sangele si metabolizand nutrientii si medicamentele pentru a oferi corpului unele dintre cele mai importante proteine.
Pentru ca vorbim despre o parte fundamentala a procesului general de reglare a organismului, este absolut obligatoriu sa mentii sanatatea ficatului si sa limitezi excesele.

Stiind ca ficatul este un organ de detoxifiere, te poti gandi ca o curatare a sa poate ajuta organismul sa se refaca mai repede dupa un weekend lung si plin de excese si sa aiba parte de acea cura de sanatate sau sa iti stimuleze metabolismul, in asa fel incat sa slabesti mai rapid. Sau cel putin asta sustin nenumaratele solutii de “curatare a ficatului”, care au inundat piata.

Adevarul gol golut este ca iti irosesti banii si poti face corpului tau mai mult rau decat bine. Realitatea este ca toxinele sunt peste tot in jurul nostru, iar corpul uman si-a construit capacitatea de a se apara impotriva acestor toxine in mod natural.
Desigur, exista lucruri pe care le poti face pentru a-ti imbunatati sanatatea si pentru a sprijini functionarea sanatoasa a ficatului. In cele ce urmeaza vom desfiinta cele mai frecvente mituri despre curatarea ficatului, propunand in schimb modificari ale stilului de viata care iti pot aduce beneficii reale si naturale!

Mitul 1. Curatarea ficatului este necesara

Majoritatea produselor si suplimentelor pentru curatarea ficatului sunt disponibile fara reteta, in farmacii sau pe internet. Si niciunul nu a fost testat in studii clinice si nu este reglementat de catre FDA in Statele Unite. Asta inseamna ca nu exista nicio dovada ca aceste curatari ale ficatului functioneaza. Ba chiar, ele pot face organismului mai mult rau decat bine! Asa ca daca decizi sa le folosesti, administreaza-le cu atentie maxima.

Realitatea: exista ingrediente benefice sanatatii ficatului

Armurariul este unul dintre acestea, un supliment bine cunoscut pentru curatarea ficatului, datorita proprietatilor sale antioxidante si anti-inflamatorii. El te poate ajuta sa reduci inflamatia ficatului.

Turmericul si-a dovedit efectele in reducerea moleculelor pro-inflamatorii esentiale, care contribuie la initierea, dezvoltarea sau inrautatirea bolilor. El te poate ajuta sa reduci riscul aparitiei bolilor de ficat. Datorita biodisponibilitatii reduse a turmericului, este mai bine ca acesta sa fie administrat sub forma de supliment, standardizat pentru 95% curcuminoide.
Papadia este si ea considerata un remediu natural pentru mai multe afectiuni, printre care si cele hepatice.

Cercetarile cu privire la aceste suplimente, dar si la altele, sunt in derulare inca, asa ca stai de vorba cu medicul tau despre riscurile si beneficiile pe care ti le pot oferi, inainte de a le incerca.

Mitul 2. Curatarea ficatului te ajuta sa slabesti

Nu exista dovezi potrivit carora curatarea ficatului contribuie in vreun fel la slabire. Exista unele studii care au asociat curatarea ficatului cu slabirea sau reducerea tesutului adipos, dar calitatea acestora a fost una slaba sau esantionul de lucru a fost prea mic.
Alte studii au aratat ca o curatare a ficatului poate duce la o slabire initiala, dar apoi subiectii au avut tendinta de a pune la loc kilogramele pierdute, dupa revenirea la dieta normala.

Exista insa si studii care au demonstrat ca unele tipuri de diete de curatare pot scadea rata metabolica a organismului, ceea ce ar incetini de fapt slabirea.
Adevarul este ca oamenii pot sustine ca slabesc in urma unei curatari a ficatului, insa in cea mai mare parte a cazurilor este vorba doar despre o eliminare a fluidelor.

Realitatea: exista ingrediente naturale care te pot ajuta sa slabesti

Cei mai importanti trei factori care te ajuta sa slabesti sunt aportul caloric, arderea caloriilor si calitatea dietei.
Aportul caloric recomandat este de aproximativ 1600-2400 de calorii pe zi pentru femeile la varsta adulta si intre 2000 si 3000 pentru barbatii adulti. Medicul tau iti poate oferi insa un interval recomandat pentru profilul individual. Pentru a arde caloriile si pentru a slabi este nevoie de efort fizic. Schimbarile in dieta singure nu functioneaza bine sau pe termen lung. Miscarea si arderea caloriilor consumate mancand ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus.

Retine insa ca, desi caloriile sunt importante, daca ai o dieta cu un numar redus de calorii dar provenind din mancare procesata junk food, tot iti va fi greu sa slabesti. Mancarea procesata are o calitate slaba. Pentru a-ti ajuta ficatul sa functioneze la parametri maximi si pentru a reusi sa slabesti, alege alimente de buna calitate, printre care legume, fructe, cereale integrale nerafinate, grasimi sanatoase precum ulei de masline si nuci, proteine din pui, peste si oua.
Trecerea dietei la alimente neprocesate de buna calitate este unul dintre cele mai bune moduri de a ajunge sa slabesti, reducand natural aportul caloric si crescand cantitatea de vitamine, minerale si compusi benefici pe care ii consumi.

Mitul 3. Curatarea ficatului protejeaza impotriva bolilor hepatice

In prezent nu exista nicio dovada conform careia curatarea ficatului protejeaza impotriva bolilor hepatice. Exista peste 100 de forme diferite de boli de ficat, cele mai comune fiind hepatitele A, B si C, bolile de ficat asociate cu consumul de alcool, precum si bolile hepatice neasociate cu alcoolul.
Cei mai importanti factori de risc pentru bolile de ficat sunt consumul excesiv de alcool si un istoric familial de boli de ficat.

Realitate: exista lucruri pe care le poti face pentru a te proteja de bolile hepatice

Desi nu poti modifica factorii genetici, te poti concentra pe schimbari ce tin de stilul de viata, astfel incat sa iti protejezi ficatul de boli.
Mentine aportul de alcool redus. Alcoolul este o toxina de care ficatul tau este responsabil.

Cand este consumat in cantitati excesive, el poate cauza afectiuni hepatice. Aportul recomandat este de o singura bautura pe zi pentru femei, si doua pentru barbati cu varsta pana la 65 de ani. Dupa varsta de 65 de ani, barbatii ar trebui sa se rezume la o singura bautura pe zi. O bautura inseamna 350 ml de bere, 150 ml de vin sau un shot de bauturi spirtoase (40-50 ml). Ficatul are nevoie de cateva zile sau saptamani pentru a repara pagube minore cauzate de alcool, in timp ce daunele mai severe pot necesita luni de zile pentru vindecare. Da ficatului tau o pauza binemeritata si evita complet alcoolul, macar doua zile la rand pe saptamana!

In plus, aminteste-ti sa nu iei niciodata medicamente, nici macar paracetamol, in termen de 24 de ore de la consumul de alcool.

Vaccineaza-te impotriva hepatitei. Hepatita este o boala hepatica virala. Daca te incadrezi intr-o categorie de risc, stai de vorba cu medicul tau despre vaccinurile pentru hepatita A si B. Acum exista tratament pentru hepatita C, insa toate tipurile de hepatita sunt foarte nocive pentru ficat. Cea mai buna abordare este sa te protejezi de expunerea la aceste virusuri.

Alege cu atentie medicamentele folosite. Ficatul tau trebuie sa proceseze medicamentele, asa ca indiferent ca vorbim despre pastile cu sau fara reteta, alege cu atentie si discuta cu medicul despre optiuni alternative. Si mai important, nu amesteca niciodata alcoolul cu pastilele!
Atentie la ace. Acele pot transmite virusurile hepatice, asa ca nu folosi niciodata acelasi ac cu o alta persoana, fie pentru tratamente, fie pentru droguri injectabile. Iar pentru tatuaje, mergi intotdeauna in locuri sigure si curate, cu toate autorizatiile necesare.
Fa sex protejat. Fluidele corpului transmit si ele virusurile, asa ca nu uita niciodata de protectia sexuala cu prezervativ.

Foloseste cu atentie substantele chimice. Substantele chimice si toxinele pot intra in corpul tau prin piele. Pentru a te proteja poarta masca, manusi si bluze cu maneca lunga atunci cand lucrezi cu substante chimice, insecticide, fungicide sau vopsea.
Mentine o dieta sanatoasa. Bolile de ficat non-alcoolice sunt asociate cu problemele metabolice, precum obezitatea si diabetul de tip 2. Poti reduce riscul aparitiei acestor boli, facand alegeri sanatoase legate de stilul de viata.

Mitul 4. Curatarea ficatului poate corecta probleme existente ale ficatului.

Nu exista in prezent nicio dovada ca o curatare a ficatului ar putea trata afectiunile hepatice existente.

Realitatea: Regenerarea este posibila

Deteriorarea pielii sau a altor organe din corp duce la aparitia cicatricelor. Ficatul tau este un organ unic, pentru ca el poate regenera tesuturile distruse prin crearea de noi celule. Dar regenerarea necesita timp. Daca vei continua sa iti afectezi ficatul prin medicamente, aport excesiv de alcool sau diete defectuoase, poti impiedica regenerarea, care poate duce in final la cicatrizarea ficatului. Cicatrizarea este ireversibila, iar atunci cand ajunge la un nivel mai sever este cunoscuta drept ciroza.

Mitul 5. Obezitatea nu creste riscul de boli hepatice

Obezitatea mareste in mod semnificativ riscul de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic. Grasimea acumulata la nivelul ficatului poate cauza inflamatia acestuia, putand duce la dezvoltarea fibrozei si cirozei. Ca urmare a epidemiei tot mai accentuate de obezitate in intreaga lume, prevalenta bolii ficatului gras non alcoolic creste rapid, iar prognozele arata ca in urmatorii 30 de ani va depasi hepatita C ca indicator principal pentru transplantul de ficat.

Te-ar putea interesa si: Cele mai importante suplimente pentru fiecare dintre noi

Concluzie

Beneficiile proclamate ale produselor de curatare a ficatului si ale suplimentelor nu sunt bazate pe dovezi sau pe fapte reale. Ele sunt de fapt doar mituri de marketing!
Daca iti faci griji pentru sanatatea ta, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti tratezi ficatul cu blandete.

Evita excesele frecvente de alcool si de alimente, mentine o dieta sanatoasa si adopta un regim sportiv. De asemenea, nu uita sa te testezi daca ai factori de risc pentru boli de ficat. Daca ai afectiuni hepatice, stai de vorba cu medicul tau pentru a stabili cel mai sanatos si mai sigur plan pentru nevoile personale.

Surse:

https://www.menshealth.com/health/a27075418/bodybuilding-supplements-liver-damage-study/

https://www.healthline.com/health/digestive-health/liver-cleanse

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction

https://www.webmd.com/digestive-disorders/liver-detox#3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate