Top 4 efecte ale fumatului asupra culturismului

Fumatul are o serie intreaga de efecte asupra organismului, pe care deja le cunoastem… Stiai insa ca fumatul iti poate afecta si obiectivele de culturism? Afla mai jos care sunt principalele patru efecte pe care fumatul le are asupra culturistilor si de ce ar trebui sa te lasi chiar astazi!

Fumatul si vapatul afecteaza cresterea musculara? Raspunsul este da, in cazul ambelor variante. Fumatul si vapatul nu sunt doar daunatoare pentru plamani, ci iti pot deteriora si muschii, pentru ca fumatul scade numarul de vase de sange care duc nutrientii si oxigenul catre muschii picioarelor.
Renuntarea la fumat nu este un obiectiv usor de atins, mai ales daca fumezi de mult timp, caz in care sansele sa te lasi de acest obicei sunt mult mai mici.
Insa trebuie sa stii ca si daca ai o dieta disciplinata, faci exercitii fizice constant si iei suplimentele potrivite, fumatul te va impiedica sa obtii rezultatele pe care ti le doresti in culturism. Fumatul si culturismul nu pot merge mana in mana, pentru ca fumatul dauneaza sanatatii, ceea ce inseamna ca si obiectivele ce tin de culturism vor fi in pericol.

Afla mai jos care sunt cele mai importante patru moduri in care fumatul iti poate afecta cresterea musculara si renunta chiar de azi la fumat! Plamanii tai iti vor multumi, iar muschii se vor umfla de fericire!

Fumatul reduce performanta la antrenamente

Daca fumezi inainte de antrenament sau dupa acesta, trebuie sa pui stop acestui obicei. Stiai ca ritmul cardiac al unui fumator este cu 30% mai rapid decat al unui nefumator? Ei bine, da, iar din cauza acestui ritm cardiac accelerat devine mult mai dificil pentru un fumator sa se forteze la maximum in timpul antrenamentelor. Pentru ca inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a asigura o circulatie adecvata in timpul antrenamentelor, creste frecventa cardiaca, ceea ce duce si la cresterea tensiunii arteriale.

Odata cu reducerea fluxului sanguin din cauza vaselor de sange ingustate, muschii care lucreaza nu primesc suficient sange bogat in oxigen, in timpul antrenamentelor intense atunci cand au nevoie cel mai mult. Efectul este intrarea imediata in stare anaeroba (acea stare in care organismul incepe sa produca acid lactic, motivul din spatele senzatiei de arsura resimtita in muschi), ceea ce duce la o rezistenta foarte scazuta.
In plus, monoxidul de carbon inhalat din tigari se leaga de hemoglobina din sange, ceea ce influenteaza transportul de oxigen in tot corpul. Gudronul din tigari se aduna in caile respiratorii si impiedica mecanismele naturale de curatare a plamanilor, care nu mai functioneaza astfel la un nivel optim. Ca atare, muschii nu au oxigenul necesar, performanta fizica este redusa, iar rezistenta si rata de recuperare musculara sunt si ele afectate.
Cand rezistenta scade, nu poti sa te fortezi pana la ultimele repetari sau la urmatoarea serie. Ca atare, vei construi mai putina masa musculara decat un nefumator.

Fumatul scade nivelul de testosteron

Nivelul de testosteron este in stransa legatura cu cresterea muschilor. Celulele musculare au receptori pentru testosteron, numiti receptori androgeni. Cand testosteronul se leaga de receptori, fibrele musculare sunt intretinute. Fara testosteron, intretinerea se opreste si muschiul se degradeaza.

Un alt risc al fumatului este ca poate afecta celulele producatoare de testosteron din organism. Odata cu reducerea nivelului de testosteron muschii incep sa se transforme in grasime, mai ales in zone nedorite precum pieptul si abdomenul. Potrivit unui studiu, nivelul scazut de testosteron este inlocuit de un hormon numit estrogen, care este asociat cu un procentaj marit de grasime pe abdomen, acolo unde iti doresti cel mai putin sa acumulezi grasime.

Fumatul creste nivelul cortizolului

Fumatul este responsabil pentru cresterea nivelului hormonului de stres numit cortizol, care scade productia de testosteron. De asemenea, reduce sinteza proteinelor, o cerinta importanta pentru cresterea musculara. La fumatori, se constata un nivel crescut de miostatina, un hormon ce inhiba cresterea musculara, reduce puterea muschilor si previne tonifierea acestora.

Fumatul determina rezistenta la insulina

Fumatul poate provoca rezistenta la insulina, ce poate avea un impact urias asupra obiectivelor de dezvoltare musculara.
Insulina este un hormon ce contribuie la formarea proteinelor, eliberat dupa consumul de alimente bogate in carbohidrati si functioneaza ca un semnal pentru ca muschii sa absoarba glucoza in sange. Glucoza se elibereaza dupa mese si produce celule energetice ATP pentru organism. In schimb, atunci cand devii rezistent la insulina (asa cum se intampla in cazul fumatorilor), muschii refuza sa raspunda la semnalul de absorbtie a glucozei din sange, iar nivelul de energie scade din cauza supraincarcarii sangelui cu glucoza.

Aceasta stare te face sa te simti obosit si te impiedica sa ai o performanta optima. Rezistenta la insulina impiedica stocarea glicogenului, o versiune cu lant mai lung a glucozei si mecanismul de stocare a energiei din organism. Mai putin glicogen inseamna ca intensitatea antrenamentului va fi mai mica decat in mod normal.
Rezistenta la insulina afecteaza si absorbtia nutrientilor din organism si creste depozitele de grasime, in special pe abdomen, fiind astfel total contraindicata celor care vor sa acumuleze masa musculara.

Cum sa renunti la fumat?

Renuntarea la fumat poate fi destul de dificila din cauza efectelor sale psihologice si fizice, fiind deja cunoscut ca nicotina ofera o oarecare senzatie temporara de euforie. De asemenea, trebuie mentionat ca nu exista o singura metoda de renuntare la fumat care sa functioneze pentru fiecare individ.
Este important sa recunosti ca fumatul este o forma de dependenta si ca e nevoie de ajutor specializat pentru a trece peste. Cand incerci sa te lasi de fumat, nu incerci sa te indepartezi de euforia psihologica si fizica oferita de tigara, ci sa te indepartezi inconstient de cercul de prieteni si colegi cu care te bucuri de fumat, ceea ce poate fi dificil.

Renuntarea la fumat este stresanta, motiv pentru care este foarte important sa te pregatesti pentru aceasta perioada stresanta urmand sfaturile ce urmeaza:

  •  Opteaza pentru terapii precum laserul si acupunctura.
  •  Stai de vorba cu un prieten care iti poate intelege demersul si te poate sprijini. E mult mai usor sa te lasi de fumat daca ai alaturi un prieten care incearca si el sa se lase.
  •  O parte esentiala a renuntarii la fumat este sa gestionezi poftele care pot influenta succesul programului de renuntare. Gaseste modalitati de a-ti distrage atentia atunci cand poftele nu iti dau pace.
  •  Incearca terapia de inlocuire a nicotinei, care functioneaza pentru multe persoane.

Daca vrei sa stii cat de mult fumat inseamna “prea mult” cand vine vorba de culturism, retine ca pentru a-ti atinge obiectivele de culturism, trebuie sa spui complet la revedere fumatului!
Nu iti pierde niciodata speranta si aminteste-ti ca renuntarea la fumat va fi benefica atat pentru plamani cat si pentru sanatatea generala, ajutandu-te astfel sa castigi masa musculara. Asadar, nu renunta la eforturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate