10 greseli in antrenament

greseli in antrenamentDaca intr-un articol anterior am vorbit despre cele 10 greseli frecvente pe care trebuie sa le evitam atunci cand tinem o dieta, cred ca acum este oportun sa facem un inventar al greselilor care ar putea sa ne tina departe de rezultate atunci cand ne referim la antrenament. De multe ori, atunci cand ne antrenam, scapam din vedere aspectele simple si de baza, complicand astfel intutil si neconstructiv abordarea planului de antrenament, fie din cauza cantitatii mare de informatie specifica cu care intram in contact si din dorinta noastra de a avea rezultate cat mai bune si cat mai rapide, ori din cauza unei atitudini defectuoase fata de antrenament.

1. Nu incepeti antrenamentul fara incalzire sau cu o incalzire superficiala. Organismul uman pentru a putea performa are nevoie de o perioada de acomodare in care sunt reglate ritmul cardiac, temperatura, elasticitatea articulatiilor si muschilor, toate acestea pregatind un antrenament bun.

2. Nu ridicati greutati excesive. Majoritatea culturistilor incearca sa mareasca in mod constant greutatile cu care lucreaza, insa e clar ca acestea nu pot fi marite la nesfarsit. Ca atare ar trebui folosite acele greutati maximale care sa permita o executie stricta a exercitiului si care sa nu puna in pericol integritatea articulatilor.

3. Nu folositi inertia ca sa executati exercitii cu greutate mare. Unii practicanti nu realizeaza ca folosindu-se de inertie reduc considerabil cursa miscarii si, pe cale de consecinta, intervalul extensie maxima-contractie maxima recomandat dispare.

4. Nu va blocati la un singur program de antrenament. Modificarea periodica a programului de antrenament, a exercitiilor, a greutatilor folosite, a tehnicilor de crestere a intensitatii antrenamentului folosite va aduce un plus de progres si va va tine departe de monotonie.

5. Nu efectuati exercitiile grele fara sa fiti asistat de un partener. Considerati partenerul o „centura de siguranta“ pentru situatiile in care doriti sa utilizati greutati mari. Abordarea de genul „mie nu mi se poate intampla“ este absolut hazardata si poate conduce la accidentari serioase. Mai mult, partenerul va poate ajuta sa mai faceti cateva repetari fortate atunci cand situatia o impune.

6. Nu neglijati antrenamentul anumitor parti ale corpului sau anumitor grupe musculare. E inutil sa mai spun ca, atunci cand o grupa musculara este evitata in mod constant, dezvoltarea acesteia va suferi si in final va produce un dezechilibru major in sfera proportiilor corporale; iar de aici pana la hilar nu mai e decat un pas.

7. Nu va antrenati grupele musculare pana la epuizare la fiecare antrenament sau atunci cand sunteti incepatori. Explicatia este una simpla si are in vedere, pe de o parte, aparitia supraantrenamentului care limiteaza cresterea, iar pe de alta parte febra musculara severa care de multe ori demotiveaza.

8. Nu va antrenati haotic. Sigur, este bine cateodata sa lasi instinctul sa decida pentru tine, insa de cele mai multe ori este bine sa aveti un plan de antrenament bine gandit, pregatit din timp, in acord cu posibilitatile voastre fizice si cu scopul urmarit.

9. Nu va supra-antrenati. Nu intotdeauna mai mult antrenament inseamna muschi mai mari. Nu uitati ca muschii pentru a creste au nevoie si de odihna. Este inutil sa va spun ca muschii nu cresc in timpul antrenamentului, ci atunci cand va odihniti si va hraniti corespunzator.

10. Nu abordati antrenamentul superficial sau neserios. Cred ca a nu fi concentrat la antrenament este o greseala care, prin repercusiuni, poate concura cu aceea de a porni antrenamentul fara incalzire. Discutiile la telefon, flirtul, pauzele lungi intre serii, socializarea exagerata nu vor aduce nimic bun formei voastre fizice. Sigur, pot aparea beneficii in alte planuri, insa e clar ca pentru acestea din urma nu se justifica sa platiti si un abonament la sala.

Daniel Oprea

campion balcanic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate