7 semne ca te supraantrenezi

supraantrenezi

Cum stii cand te supraantrenezi?

In timp ce unii abia se urnesc de pe canapea, altii isi pun la incercare organismul mai mult decat este indicat, adica se supraantreneza. Fie ca izvoraste avantul de inceput, din nerabdare sau din credinta in propria invincibilitate, supraantrenamentul poate avea urmari grave si reprezinta o piedica majora in calea noastra catre atingerea propriului obiectiv.

Dar cum stii daca te supraantrenezi, in special daca nu detii cunostinte vaste in ceea ce priveste antrenamentul, alimentatia, nevoile unui sportiv? Foarte simplu caci, crede-ma, semnele nu sunt deloc subtile, din contra…

Ce poti experimenta daca te supraantrenezi:

1. Febra musculara mai mult de 72 ore

Febra musculara este normala si un semn ca ne am facut treaba, dar nu si atunci cand persista mai mult de 3 zile; daca acest lucru se intampla, insemana ca muschii tai nu se recupereaza si au nevoie de o pauza prelungita. Altfel, degeaba ii mai antrenezi.

2. Senzatie puternica de sete

Oricata apa ai bea, tot simti ca nu ti-ai potolit setea, iar aceasta senzatie coincide cu o perioada de activitate sportiva intensa? Atunci e foarte posibil sa te fi supraantrenat, iar corpul tau sa fi intrat in starea catabolica, ceea ce conduce la deshidratare.

3. Modificari ale pulsului in stare de repaus

Dimineata, inainte de a te ridica din pat, masoara-ti pulsul. Daca acesta cunoaste variatii bruste si semnificative intr-o perioada in care faci sport intens, inseamna ca ai nevoie de o pauza.

4. Probleme cu somnul

Masa musculara creste atunci cand ne odihnim, nu cand ne antrenam, iar cea mai buna recuperare se petrece intre orele 22 si 2 dimineata. Multe persoane care se supranantreneaza, desi se simt extrem de obosite si manate de o dorinta de a se odihni, au mari probleme cu somnul, care se datoreaza suprasolicitarii sistemului hormonal si nervos.

5. Stari depresive si/ sau schimbari de comportament

Supraantrenamentul nu doar ca va esua in a-ti oferi rezultate in ceea ce priveste cresterea in masa musculara, dar te va face sa iti pierzi pasiunea pentru sport. Persoanele care se supraantreneaza nu mai vad efortul fizic ca pe o incercare sau ca pe o placere, ci ca pe o corvoada, devenind simultat complexati de lipsa rezultatelor la care se asteptau.

Mai mult, persoanele care se supun unui supranatrenament, in special cele de sex masculin, devin mai nervoase, mai agresive si experimenteaza stari de depresie care ii impiedica sa-si indeplineasca obiectivul. Iar peste toate acestea, dispare sentimentul de implinire ce succede in mod normal un antrenament si care ne determina sa persistam sa luptam pentru scopul nostru.

6. Pierderea puterii de concentare

Cu totii stim cat de importanta este concentrarea atunci cand vine vorba despre eficienta in sala de antrenament, insa cei care se supraantreneaza cu greu reusesc sa-si indeplineasca  numarul de repetari sau de seturi si au tendinta sa traga mult de timp, prin pauze dese. Lipsa de concentrare cuplata cu un organism obosit inseamna un risc mare de accidentare.

7. Slabirea sistemului imunitar

Atunci cand te supraantrenezi, corpul se afla intr-o stare catabolica permanenta, ceea ce conduce la slabirea sistemului imunitar si cresterea riscului de imbolnavire. Vei avea nevoie de un surplus de odihna, vitamina A, D si glutamina pentru a te pune pe picioare.

Cand te supraantrenezi, incetezi sa mai cresti…

… si este posibil chiar sa incepi sa te orientezi in directia opusa celei dorite. O faza lunga de stagnare este un semn cat se poate de evident de supraantrenament, intrucat muschii „rupti” continua sa se rupa, nu sa creasca.

Odihneste-te si ai rabdare cu organismul tau, iar semnele nu vor intarzia sa apara.

3 Comments

  • Un articol bun… sunt si alte simptome care indica supraantrenamentul.

    Important de retinut !

    Supraantrenamentul nu e doar o zi-doua de antrenamente prea tari, este o stare cronica !!! Foarte grava pentru un sportiv…. poate dura si saptamani intregi sa-ti poti reveni din supraantrenament ! Nu e de joaca.

    • Asa este, Gaby. Noi am incercat sa le subliniem simptomele principale. Intr-adevar, nu este deloc o joaca pentru ca este vorba nu doar despre fizicul nostru, ci si despre sanatate. Numai bine!

  • Tocmai din acest motiv este bine sa incluzi o perioada de descarcare (deload) o data la 2-3-4 luni,in functie de organism, in care sa efectuezi antrenamentele cu greutati la 40-50% din capacitatea normala, sa reduci volumul si poate chiar si frecventa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate