Despre potential genetic si sansele de a ajunge campion

potential genetic

Un potential genetic mare, o sansa in plus

Vii la sala sperand sa ajungi un nou Arnold. Te antrenezi cateva luni si, daca pui intrebari, afli de la baietii din sala ca ai un drum lung de parcurs pana la idealul tau si, oricum, nu oricine poate ajunge ca Arnold. Nu conteaza doar cat esti de ambitios sau tenace, ci si ce potential genetic ai.

Vezi ca unele grupe cresc relativ repede si te entuziasmezi dar, pe de alta parte, sunt cateva grupe care au tendinta de a ramane in urma. Nu intelegi de ce exista aceasta problema chiar si in cazul celor bine dotati genetic. In fond, toti muschii apartin aceluiasi corp, sunt hraniti cu aceleasi alimente si suplimente, beneficiaza de acelasi timp de odihna, sunt condusi de acelasi sistem nervos.

Asadar, cum se explica diferenta de crestere? De ce spatele creste usor, iar pieptul nu? De ce gambele refuza sa craesca, in timp ce umerii cresc vazand cu ochii?

Ei bine, faptul ca mai multe grupe musculare cresc relativ usor nu inseamna ca toate au un potential genetic bun.

Despre potential genetic si celulele musculare

Motivele pentru care nu toate grupele au acelasi ritm de crestere sunt variate. De obicei, cele care raman in urma sunt grupe care, din nastere, au mai putine celule musculare si, desi cresc in volum datorita antrenamentelor tot cu 30-40%, cresterea masurabila in centimetri este evident mai mica.

Cu alte cuvinte, un muschi care are initial, sa zicem, 1cm grosime si creste in volum 40% ajunge la aproximativ 1.2cm in grosime, iar un muschi care are initial 2cm grosime ajunge la 2.4cm. Desi  celulele musculare din ambele exemple au crescut in mod egal, in al doilea caz progresul, masurat in cm, este dublu.

Din pacate nu toti ne nastem cu acelasi numar de celule musculare la absolut toate grupele musculare, cei mai multi dintre noi avand cateva grupe mai slab dotate. Cu cat numarul acestora este mai mic, cu atat sansele de a ajunge campion sunt mai mari. Sunt multe cazuri de sportivi care au multe grupe deficitare dar se incapataneaza sa devina campioni in culturism si apeleaza la steroizi anabolizati cu speranta de a remedia aceste probleme.

Evaluati-va cu atentie fizicul si potentialul genetic inainte de a va visa in pielea lui Arnold. Daca nu aveti o structura osoasa potrivita si o masa musculara care creste usor in majoritatea zonelor corpului, sansele de a ajunge campion de culturism sunt, din start, mici. Insa acest lucru nu trebuie sa va impinga sa renuntati la culturism, este un sport minant pentru sanatate, aspect, forta.

Daca aveti ce trebuie pentru a ajunge campion, „trageti tare” la sala si mancati bine. Cine stie, poate chiar e scris in destinul vostru sa urcati pe podium pentru realizari exceptionale in acest sport. Iar daca nu, este important sa stiti ca n-ati muncit degeaba la sala, va veti alege cu un corp puternic, frumos, sanatos, armonios.

Mult succes!
Florin Uceanu

9 Comments

  • „Trageti tare la sala si mâncati bine”. Dupa vorba asta o as ajungeti cel mult doar o prezenta mediocra pe scena ca,culturist. Cum am spus si intr-un alt articol, cei mai importanți 3 pași pentru marea performanța, sunt, in ordine:
    1.Antrenamentul
    2.Medicatia
    3.Alimentatia
    După vin factorii secundari, cum ar fi geneticul.
    Așadar Spune-ți măcar obiectiv, adevarul, restu sunt povesti de adormit copiii. Măcar aici sa nu mai vedem propaganda asta cu „Steroizii” înseamnă trisare, sau despre efectele „nocive” ale lor, auzim destul la TV despre asta.

  • marea performanta in orice sport,aici ma refer la a fi cel putin campion european,presupune o alimentatie si suplimente atent selectionate de specialisti si fara sa ne mai ascundem dupa deget si ceva substante interzise…vorbiti cu orice fotbalist de top,atlet sau culturist adevarat,in afara de uceanu care se stie ca e singurul culturist din univers care a castigat titluri fara macar sa stie ca exista steroizi pe piata ,el folosind oua,branza ,carne,ierburi,yoga probabil si nu uitam ideal protein cel mai tare produs din galaxie,si veti vedea ca toti au folosit intr-o anume perioada substante murdare ca sa zic asa…steroizii sunt doar pt cei ce vor marea performanta dar pe riscul lor….daca doar geneticul era singurul capabil sa faca din tine un campion,vedeti si voi pe coleman,cuttler si altii care acum sunt la pamant desi acum cativa ani erau nr. 1…tot geneticul ala il au si acum dar nu mai folosesc tot atatia steroizi sau hormoni pt ca s-au cam defectat pe interior de la ei…mor profesionistii pe capete la varste de 34-45 ani…de ce?uite de aia ca au bagat in ei ca vitele…..

  • Corect spus.
    Dar acum exemplele cu Ronnie si Cutler nu sunt cele mai bune, Ronnie s-a retras, si in mare glorie, inca neegalat. Cutler a stat 1 an pe bara cu bicepsul rupt, a revenit anul acesta intr-o forma buna in doar 10 saptamani serioase de antrenament pt Olympia, si a luat locul 6, nu ca s-ar fi defectat, defapt, daca te uiti mai atent, cei care mor la varstele astea nu se datoreaza consumului de steroizi, steroizii nu au fost asociati cu asta, decat in meda, aici vine vorba de problemele genetice pre-existente (vezi fotbalisti care cad pe teren la 20+ ani ) si alte abuzuri pe langa anabolizante.
    Luati cu cap, dupa o anumita varsta, si cu ajutor profesionist, hormonii si steroizii au mai multe efecte benefice decat negative pentru un om, dar asta n-o s-o zica nimeni (ce ar mai castiga farmaciile si companiile de suplimente?).
    Orice sportiv de top/campion mondial sau olimpic nu a ajuns acolo din mancare si antrenamente gen „Rocky”, aveam un material cu programul de alimentatie al lui Michael Phelps, era criminal 🙂 consuma 4000-5000 calorii/zi + winstrol,anavar si altele …
    Concluzia este, fiti obiectivi, nu mai credeti in antrenamente minune, suplimente minune etc …

  • Gaby,noi suntem ”obiectivi si nu mai credem in antrenamente minune,suplimente minue,etc.”,dar tu cum minunea mea crezi in acel material cu programul de alimentatie+medicatie al lui Phelps? tu chiar crezi ca o arde public asa,sa citeasca tot prostu’? esti naiv,omule!

  • Gaby…iar ai incurcat borcanele si ai pus alimentatia pe ultimul loc.
    Sti tu ceva dar inca nu este completa informatia detinuta.In culturism alimentatia este pe 1ul loc,de aici pleaca si obiectivul fiecaruia,ex:volum…definire…perioada precompetitionala.Totul se manevreaza dupa ce alimente ii dai corpului si la ce ora.Dupa aceea vin celelalte mentinute si in ultimul rand antrenamentul.Mai documenteaza-te la capitolul asta! …..un salut cordial !!!

  • gaby frate…esti cel mai infocat suporter al steroizilor!!!!!!!aia care mor pe teren la 20 de ani de la prostii din astea mor…nu te imbata cu apa rece…daca folosesti deja cum cred eu,nu crede ca nu te vor paradi pana la urma cum probabil te-au mintit unii care au rupt ficatu in ei ani de zile….oricum e treaba ta nu ma bag,dar nu mai da referinte bune steroizilor ca nu esti nici medic nici profesionist…repet,sunt copii care citesc si unii chiar te vor crede….

  • Stati asa oameni buni, ca m-ati atacat din toate partile.

    @Ionica: tu chiar crezi ca eu am citit „articolul” acela dintr-o sursa oficiala ? E ceva ce nu a fost dezvaluit la nimeni, mi l-a aratat cineva foarte influent pe la noi prin tara cu sportivii, care la randul lui l-a primit de la psihologul(a se citi, doctorul personal) al lui Phelps. Stai linistit ca nus asa naiv sa cred orice bullshit.

    @mugur: nu e gresit ce spui, sunt de acord, dar, din pacate, NU poti ajunge la nivel de TOP mondial „jucandu-te” cu alimentatia, e cruciala bineinteles, dar NU locul 1. Ia-o si tu logic, uita-te la un culturist amator, saracul orice mese la ore fixe si nutrienti i-ar da corpului, va ajunge intr-un punct in care nu mai e posibil vreun progres, si nu poti doar sa cresti nr de calorii pentru ca e o limita care variaza de la om la om, cat poti ASIMILA si cat te poti dezvolta, mai incolo, nu mai depinde doar de tine.

    @tex: ma judeci gresit, mie imi plac comentariile tale, pertinente, si sunt de parere ca esti si tu destul de obiectiv, poate ca eu par sustinator al steroizilor dar sunt doar mai dur in exprimari datorita faptului ca sunt scarbit de propaganda prosteasca si negativa asupra anabolizantelor pe cand suplimente letale ca Jack3D sunt promovate si procurate de pe orice raft de magazin, sa nu mai vorbesc de industria farmaceutica, e alta discutie aici. Poate ca am folosit, poate ca folosesc, poate ca nu, cert e ca nu ma minte nimeni cu povesti nemuritoare cum auzi in orice sala de la asa zisii „veterani” dar care nici nu stiu ce e ala un ester ! Eu spun toate astea pentru ca m-am documentat singur, de colo de colo, cartea aia, persoana aia, am stat de vorba si cu un biochimist renumit de la noi din tara, care s-a ocupat mai de toti sportivii de top de la noi, nu dar nume aici, dar nu vorbesc in necunostiinta de cauza.

  • Gaby…in sfarsit ai dreptate: hai sa vedem……in culturism totul este precum un lant,una fara alta nu se poate.Vorbind la nivel competitional,(nepromovand uzul steroizilor) ,sa stie tot poporul care observ ca este in lipsa de informatii,ca orice campion la randul lui a folosit si foloseste asa ceva.Dupa cum tu ai obiectat,alimentatia e cruciala bineinteles, fara o dieta adecvata nu vei reusi sa ajungi pe un podium dar……corlul ajunge la acel punct in care se incapataneaza sa mai raspunda indiferent ceea ce ii dai,atunci intervine chimica care il ajuta sa ajunga in faza finala.Normal, acum intervine metoda de antrenament care se va schimba odata cu evolutia individului. Spuneam ca alimentatia ar fi prima, ,,za” de la lantul alcatuit de toate cele mentionate.Ce ati vrea acum?Ca Florin Uceanu,Ciorba,Costache si ceilalti campioni sa recunoasca infata poporului ca au folosit subst.chimice?asta e normal la un culturist de performanta.Daca ar face-o ar insemna sa promoveze uzul acdstor substante ceea ce este interzis si nu este normal.Aici fiecare individ,in functie de telul pe care il are, decide.Totul daca este facut cu cap ciclu-protectori-postciclu-recuperator,este ok.Nu mai puneti steroizii ca si cum ar fi otrava pt.sobolani.dad cei care fumeaza cum au plamanii?…cei care bea si consuma alte substante cum au ficatii?daca stam si ne gandim si o aspirina luata pe fiecare zi are afe tele sale secundare. Ar fi foarte multe de spus in privinta culturismului,sste un sport dsstul de complicat,este un stil de viata,o disciplina. Si-acum inchei ca m-am intins la taclale cu voi pe aici,salutand administratorii acestui site,si nu numai !!!!!

    • Ei mugur, acum ne mai intelegem si noi. Mi-ai inteles gresit intentiile mele, eu sunt mai critic de fel si la obiect cu multe chestii, dar niciodata subiectiv. Cum bine ai punctat, chiar era si o statistica cu cauze ale mortii, prin top erau drogurile, alcoolul, medicamente, antidepresive, ASPIRINA, si ghici ce… steroizii erau undeva la coada de tot. Sa nu crezi ca zic cas inofensivi, dar e exact cum ai spus si tu, ORICE lucru, pana si niste pastile aparent inofensive, luate in exces, pot aduce efecte GRAVE ! Steroizii nu sunt cu nimic mai periculosi decat tigarile, alcoolul, aspirina ! Dar uitati-va ce PROPAGANDA negativa are, pe cand alcoolul si tutunul e ceva la ordinea zilei. Din cauza la propaganda asta sunt asa sever, nu ca as incuraja folosirea lor, cer doar sa fie tratat OBIECTIV acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate