De ce nu trebuie sa faci abdomene dimineata

abdomene

Abdomene – exercitii intelese gresit si realizate la ore gresite

Obiceiul matinal al multor persoane este sa faca putina miscare pentru dezmortiere sau chiar un mic antrenament pentru intretinere. Nimic rau in acest lucru, insa de obicei, in cadrul acestui mini-antrenament, sunt incluse cateva miscari de stretching pentru musculatura adiacenta coloanei vertebrale, cateva execitii pentru muschii abdominali (abdomene cel mai adesea) si extensia coloanei vertebrale.

Conform cercetatorilor de la Universitatea Waterloo din Canada, care au realizat un studiu prezentat in revista „Spine” („Coloana vertebrala”), cel mai nepotrivit si periculos moment pentru a face exercitii ce implica flexia coloanei este dimineata. Profesorul Stuart McGill, expert in biomecanica si tratarea accidentarilor la acest nivel, este de parere ca dupa o perioada mai lunga de stat intins in pat, la ridicare inelul fibros care uneste vertebrele si nucleul pulpos ce se afla intre acestea sunt supuse unui stres considerabil.

Unul dintre experimentele efectuate la universitatea canadiana s-ai propus sa demonstreze faptul ca un control riguros al flexiei lombare dimineata poate fi o metoda eficienta de reducere a durerilor lombare.

Astfel, un grup format din 85 de subiecti care prezentau dureri lombare persistente sau recurente, adica intermitente, a fost impartiti in 2 subgrupuri. Unuia dintre grupuri i s-a cerut sa-si limiteze numarul de miscari de flexie a trunchiului (aplecare inainte) dimineata, iar celuilalt grup i-a fost prescris un asa-zis „tratament” constand in 6 exercitii despre care se stia sigur ca nu au nicio eficienta in reducerea durerilor lombare.

Dupa 6 saptamani s-a constatat o reducere considerabila a durerilor lombare in cadrul primului grup. Studiul a urmarit in continuare ambele grupuri, iar cercetatorii au realizat faptul ca evitarea flexiilor matinale diminueaza durerile lombare.

Renunta la abdomene imediat dupa trezire!

Sunt destui cei care inca mai sunt de parere ca sute sau mii de abdomene pot eliminia stratul adipos excesiv din zona abdomenului, iar daca timpul le permite sa faca acest efort dimineata, in mod sigur vor profita din plin.

Este un lucru demonstrat ca „spot reduction”, adica eliminarea grasimii doar dintr-o anumita parte a corpului, este o idee complet imposibila, iar studiile despre care v-am vorbit arata ca flexiile coloanei vertebrale efectuate dimineata solicita excesiv discurile intervertebrale.

Conclusia este ca, daca iti doresti sa faci abdomene sau alte exercitii care presupun flexia coloanei dimineata, este bine sa astepti 1-2 ore timp in care, evident, pozitia corpului trebuie sa fie verticala.

Tu obisnuiesti sau obisnuiai sa faci abdomene dupa trezire?

Dr. Serban Damian

5 Comments

  • Bun articol, sunt multi care ar trebui sa-l citeasca, e plin de lume dezinformata, si nu inteleg cum, cand avem atatea metode de a descoperi singuri adevarul

  • Bun articol;
    Uimitor cum persistsa mituri absolut ridicole in ciuda informatiei abundente si practic gratuite.Mii de ”abdomene”-care de fapt nu lucreaza abdomenul ci flexorii soldului,pungi de plastic,zahar inainte de antrenament,fara apa in timpul antr.,antrenamente zilnice de cate 3 ore,in care se zace pe aparate navigand pe smartphone,pull over pt.pectorali-sau pt.largirea cutiei toracice…
    Si ”mitologii” sunt atat de convinsi in stupiditatea lor incat nu pot fi lamuriti nici cu cele mai pertinente argumente.

  • intr-adevar,sunt inca f multi care cred ca scad burta facand abdomene cu sutele…totusi cum se face ca sunt profesionisti care fac antrenamente dure pe la 5-6 dimineata imediat dupa trezire?

  • @tex.

    Fac AM cardio(care ar fi mai eficient decat in orice alt moment al zilei) dar nicidecum nu-i vezi facand abdomene de nebuni la 5 dim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate