Abordarea mentala a antrenamentului (II)

Vizualizarea unui muschi sau ansamblu de muschi, inainte sau in timpul executarii unui efort pentru grupa respectiva, va mobiliza, pe langa o executie corecta, si un flux crescut de sange si va eficientiza antrenarea grupei.

In drum spre sala de antrenament, sportivul isi poate imagina mental efortul de a ridica greutati din ce in ce mai mari, se va vedea pe el executand si impingand acele greutati si se va monta mental pentru a-si indeplini obiectivul: marirea numarului de kilograme de pe bara si castigul in masa si forta. Imaginile cu el, din ce in ce mai puternic, vor  stimula tot organismul si vor mobiliza toate resursele lui pentru a indeplini aceasta sarcina trasata mental de catre sportiv. Convingerea profunda, ca vei reusi sa invingi greutatea, iti va deschide posibilitatea de a te antrena cu greutati din ce in ce mai mari si forta si capacitatea de efort vor creste considerabil.

Toti campionii de culturism, alaturi de care m-am antrenat sau cu care am fost coleg de lot national, de sala sau de club, precum si profesionistii, vazuti pe dvd-uri, abordau antrenamentul din punct de vedere mental la cel mai inalt nivel. Nu-i vei auzi niciodata povestind despre fete, filme sau, mai rau, vaitandu-se cat de grele sunt exercitiile. Dimpotriva, vor lua totul la modul personal, ca o lupta cu greutatile, atitudine care apoi le va aduce, la sfarsitul antrenamentului, gustul unei victorii muncite si satisfactia unei batalii castigate.

Senzatia de castig a luptei, dublata si de certitudinea unei forte fizice impresionante, il va transforma pe un tanar, practicant al fitnessului recreational, in culturistul de performanta, care va dori sa duca noi si noi batalii, pentru ca in final sa acceada catre batalia finala: competitia unde se intrec cei mai buni dintre cei buni!

Aceeasi atitudine mentala trebuie sa existe si fata de suplimente. Atunci cand consumam un shake proteic si ne gandim: „doamne sa il inghit mai repede sa scap”, clar corpul nu va beneficia suficient de mult de acei nutrienti, ca in cazul unei abordari de genul: „acum voi bea aceasta proteina, care imi va transforma corpul intr-o fabrica de muschi, imi va da energia sa ma refac dupa antrenament si sa ma dezvolt cat mai rapid!”

O atitudine mentala pozitiva, de invingator, va va aduce satisfactii si in antrenament, dar si in starea generala psihosomatica, va va feri de depresii si va va incarca pozitiv, atat inainte, cat si dupa efectuarea antrenamentelor.

Celebrul Arnold Schwarzenegger spunea ca mintea controleaza muschii, ca el vede zilnic la sala sute de culturisti care, in pauza dintre serii, comenteaza vremea sau citesc reviste si arata mizerabil, desi se antreneaza de multi ani. Tot el spunea ca trebuie sa iti placa sa te antrenezi, sa continui efortul si atunci cand simti ca muschiul „arde”, ca atunci castigurile sunt mai mari si ca acolo se vede cine e facut pentru culturismul de performanta. Evident, se referea la repetarile fortate, nu la executii care pot provoca accidentari!

Pana la urma, totul depinde  de abordarea mentala: cei care isi doresc cu adevarat sa ajunga culturisti masivi nu vor fi dezamagiti dupa 3 luni ca nu au ajuns cat profesionistii, ci vor continua sa se antreneze sarguincios si vor capata experienta si musculatura unui culturist de competitie.

prof. Cristian Neagu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate