Antrenor personal

Antrenor personal, moft sau necesitate?

antrenor personalIn ultimii cativa ani, termenul de antrenor personal (personal trainer) a luat amploare si in Romania. Daca in tari cu traditie, precum SUA sau Canada, acestia au chiar un sindicat propriu si  profesia ca atare se gaseste in nomenclatorul de profesii si meserii, noi suntem inca la inceput de drum. Cu toate acestea, cei interesati pot gasi si apela la serviciile unui antrenor personal in aproape toate orasele din tara.

Probabil, multi se intreaba care este rolul antrenorului personal, gandindu-se ca a merge la sala si a te antrena nu presupune cine stie ce cunostinte. Ei bine, lucrurile stau cu totul altfel: salile sunt pline de practicanti, mai vechi sau mai noi, care arata la fel ca in prima zi de sala, desi unii se antreneaza de ceva vreme.

Mai mult decat atat, nu sunt putini aceia care, in dorinta de a transa rapid problema slabirii sau a masei musculare, se antreneaza haotic, se supraantreneaza, se accidenteaza, tin diete fanteziste citite prin reviste sau internet, fara a se gandi macar o clipa la esenta lucrurilor: fiecare dintre noi este unic si ca atare, antrenamentul si nutritia trebuie individualizate in functie de scopul propus (slabire, mentinere sau acumulare de masa musculara), de varsta, de sex, de problemele medicale avute, de timpul ce urmeaza a fi acordat antrenamentelor, de obiceiurile alimentare deja existente.

Antrenor personal = consilier personal pe probleme de antrenament

Antrenorul va alege tipul de antrenament care se potriveste cel mai bine nevoilor si scopului dumneavoastra. Acesta trebuie sa se asigure ca antrenamentul este placut si bine tolerat de catre practicant, va alege intensitatea optima in functie de forma fizica, tipul somatic, varsta si sexul fiecarei persoane si va organiza sedintele de antrenament astfel incat acestea sa fie atractive, eficace si, nu in ultimul rand, sigure. De cele mai multe ori, acest antrenor personal se substituie unui consilier personal pe probleme de nutritie.

Acesta va alege impreuna cu dumneavoastra planul nutritional optim indeplinirii scopului propus, va tine cont de obiceiurile alimentare existente, de eventualele afectiuni de care suferiti, va intocmi dieta si va va recomanda suplimentele nutritive care sa va sustina efortul depus in sala de antrenament, dar care sa si conduca catre forma fizica dorita.

Antrenor personal – element de stimulare a motivatiei si a increderii in sine

De foarte multe ori, cei care merg la sala renunta mai devreme sau mai tarziu, din cauza lipsei de motivatie sau a lipsei unor rezultate vizibile, rapide si facile.

Rolul uni antrenor personal este acela de a mentine un nivel constant al motivatiei si increderii in sine a practicantului, precum si de a fi factorul  de stabilitate si obiectivitate in relatia acestuia cu dezideratul ales.

Antrenor personal – puterea exemplului

Intotdeauna am fost de parere ca, in postura de antrenor personal, este greu sa pretinzi cuiva sa faca ceea ce tu insuti nu poti face. Sigur, poti fi un foarte bun teoretician, insa atunci cand va trebui sa te antrenezi cot la cot cu elevul tau iar acesta nu va gasi in tine elementul de motivatie, increderea acestuia scade.

De asemenea, este greu sa ceri cuiva sa tina o dieta pentru a slabi atat timp cat tu esti obez sau forma fizica iti tradeaza lipsa de interes pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Antrenor personal – cunostinte temeinice, experienta, pedagogie, educatie

antrenor personalNu orice persoana intr-o forma fizica decenta este si antrenor personal.

Antrenorul personal trebuie sa fie o persoana calificata si atestata de institutiile de profil.  Experienta acestuia, fie ca sportiv ori ca teoretician, joaca un rol foarte important in relatia cu practicantul. De aceea, atunci cand va hotarati sa apelati la serviciile unui antrenor personal, este intelept sa solicitati documente care sa ii ateste calitatea, sa cereti referinte despre acesta si, nu in ultimul rand, sa stabiliti clar, de la inceput, conditiile colaboraii viitoare. Cunostintele de pedagogie, precum si educatia, sunt elemente care fac diferenta intre un antrenor personal bun si un diletant.

Antrenor personal – profesionalism, seriozitate si responsabilitate

Sunt convins ca, dincolo de cele enumerate mai sus, un antrenor personal trebuie sa se remarce prin seriozitate si responsabilitate. O atitudine dedicata si responsabila fata de practicant si scopul acestuia este dovada profesionalismului sau.

In final, consider ca a apela la serviciile unui antrenor personal este o abordare inteligenta in demersul tau spre o infatisare mai buna, spre o viata mai sanatoasa si mai lunga.

Daniel Oprea
campion balcanic

2 Comments

  • BUNA SUNT MADALINA DIN BRASOV SI AS VREA SA MA INFORMATI S-AU SA IMI DATI UN ANTRENAMENT COMPLET PENTRU SALA PENTRU A SLABI SI A MA TONIFIA .VREAU SA MERG ZILNIC DE LUNI PANA VINERI SI NU STIU CE SA LUCREZ MAI EXACT .ADIK LUNEA SA FAC PICIOARE MARTEA ABDOMEN MIERCUREA MAINI SAU CUM SA PROCEDEZ ASTEPT UN PROGRAM COMPLET. VA MULTUMESC!

    • Un antrenament trebuie sa tina cont de mai multi factori: tipul somatic, nivelul subiectului (incepator/avansat) etc. Te rugam sa accesezi pagina noastra de forum (https://www.topculturism.ro/discutii/) unde gasesti diverse informatii care te pot ajuta. Poti interactiona cu alte persoane si de asemenea te poti adresa unui specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate