Exercitiul fizic, cel mai bun medic

exercitiul fizicIntotdeauna am fost unul dintre cei care considera ca fiecare se poate ajuta pe sine insusi sa devina mai bun, mai sanatos, mai sportiv. Multi dintre medici realizeaza ca rolul lor este sa le arate oamenilor cum sa se ajute singuri. Cunostiintele lor se transmit oamenilor care realizeaza ca de multe ori pentru a fi mai sanatos trebuie sa-ti schimbi stilul de viata si atunci se pare ca nu mai ai nevoie de nici un medicament. Astfel, exercitiul fizic poate fi cel mai bun tratament pentru tine.

Regimul alimentar joaca un rol foarte mare in reglarea tensiunii arteriale – obezitatea si consumul in exces sunt factori de risc – dar si mai mare rol in reglarea tensiunii arteriale il are exercitiul fizic. Kenneth H. Cooper M.D., fondatorul faimoasei Clinici Cooper, spunea ca deja este acceptata ideea ca ” cu cat esti intr-o conditie fizica mai buna, cu atat esti mai putin predispus la probleme cardio-vasculare.”

Exercitiul fizic de rezistenta

Cu cativa ani in urma am asistat la o prelegere a unui profesor de anatomie, care luase parte la Maratonul Bostonului in tinerete. Era un bun profesor dar si un alergator puternic si am aflat multe din experienta lui de om sportiv. L-am intrebat, printre altele „ce efecte are exercitiul fizic de rezistenta asupra sistemului cardiovascular?” iar el mi-a raspuns „Il intaresc!” Bineinteles ca si tensiunea arteriala face parte din acest sistem. Exercitiile cu greutati dilata arterele la fel de bine ca si alergarile de rezistenta. A fost facut public rezultatul autopsiei lui Clarence De Mar, care alerga Maratonul la 70 de ani, constatandu-se ca avea arterele largite ca rezultat a vietii sportive ce o dusese. Exercitiul fizic regulat conduce de asemenea la dilatarea capilarelor ceea ce inseamna o tensiune arteriala scazuta.

Ganditi-va la sistemul dumneavoastra circulator ca si la niste conducte cu mai multe ramuri. Cu cat diametrul lor este mai mare cu atat presiunea in sistem va fi mai mica. Imaginati-va la aceste conducte conectate altele mai mici si atunci va veti da seama ca tensiunea (presiunea) se pierde si mai mult in ele. Pentru un om care nu face sport regulat tensiunea in „conducte” va fi mai mare din cauza ca „conductele” sunt mai mici. Exercitiul fizic face inima mai mare si mai puternica asa ca ea va putea pompa mai mult sange la o bataie, iar intervalul de pauza intre doua batai va fi mai mare, asta inseamna ca inima celor antrenati fizic va fi mai odihnita dupa efort si/sau chiar in viata de zi cu zi. De exemplu in timpul odihnei lui Roger Bannister (atlet care se antrena sa „scoata” o mila sub 4 minute) inima ii batea de 40 de ori/minut ceea ce inseamna ca inima lui avea „viata lejera” in comparatie cu o inima normala (60-70 batai/minut) sau ce sa mai vorbim de o inima bolnava?

Exercitiul fizic si culturismul

exercitiul fizicCe efect are culturismul? Pentru a fi eficace exercitiul fizic trebuie sa implice in miscare o multime de muschi si aici culturismul are un cuvant mare de spus. Nici o alta forma de sport nu antreneaza asa de bine muschii si sistemul circulator si asta este valabil pentru ca antreneaza si muschii partii superioare a corpului care in celelalte activitatii sportive (alergare, ciclism) participa in prea mica masura. Culturistii isi dezvolta capilarele in toate partile corpului deoarece ei lucreaza la antrenamente toate aceste parti (brate, piept, spate, abdomen, picioare, etc …) si deoarece capilarele se largesc va scadea tensiunea arteriala. Antrenamentele cu greutati sunt foarte eficace in diminuarea si eliminare grasimii din corp si acest lucru conteaza foarte mult pentru sanatatea ta deoarece fiind supraponderal (avind un exces de grasime) creste si tensiunea arteriala. Antrenamentele de culturism ard caloriile suplimentare si evita depunerile caloriilor consumate in plus. Deci ca o concluzie finala culturismul este un medic excelent care previne toate problemele pe care le-ati putea avea in sistemul circulator.

Faceti-va un obicei din exercitiul fizic.

Asa cum stiti autoajutorarea necesita un efort din partea dumneavoastra. Daca nu vrei sa-l depui atunci nu va putea lucra pentru tine. Beneficiile vor veni numai pentru aceia care au un stil de viata din care exercitiul fizic nu lipseste. Pentru a te mentine motivat iti dau un exemplu al unui celebru culturist Bill Pearl care are o cariera de antrenament de peste 35 de ani si care spune: ” Este foarte bine ca atunci cand pleci din sala – dupa antrenament – sa-ti spui „De abia astept sa vin si maine” pentru ca inseamna ca iti place ce faci!” Daca ati inteles ceva, felicitari!

Consider ca nimeni altcineva nu te poate ajuta mai mult decat o poti face tu insuti si nu trebuie sa mai eziti, alege o viata sportiva pentru ca numai astfel poti cu adevarat sa fi sanatos si puternic si sa nu ajungi la doctor. Dl. Lawrence E. Lamb avea un fel de proverb pentru situatiile acestea: „Intreaba-te ce poti face TU pentru TINE si nu ceea ce poate face doctorul pentru tine!” Nu conteaza varsta cand vrei sa faci ceva pentru tine, de fapt, nu conteaza nimic atunci, contezi numai tu. Da-ti ajutorul de care ai nevoie pentru a fi sanatos.

 Clarence Bass

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate