Baton proteic – utilitate sau moft?

baton proteic

Baton proteic – un mod avansat de hranire

In Romania ultimilor ani, batonul proteic a deveint un mod de alimentatie pe scara larga, depasind statutul de supliment pentru sportivi. Daca la inceput ceea ce numim “baton proteic” a fost folosit de catre astronauti si, ulterior, de sportivii care trebuiau sa manance des, oferind corpului o cantitate crescuta de proteine, in prezent batonul proteic este cunoscut si de copii, fiind utilizat pe scara larga de toate segmentele de populatie.

Intr-o societate in continua modificare, cu masini din ce in ce mai rapide si gadget-uri care ne usureaza viata, se impunea si aparitia unor mijloace mai avansate de hranire. As indrazni sa afirm ca batonul proteic este doar un pas catre aceasta hranire, insa ar fi necesare niste explicatii, de tipul instructiunilor de folosire.

Daca in directia slabirii batoanele sunt clar concepute ca formula si 90% din discutiile din mass-media sunt pe acest subiect, consider oportun sa detaliez putin utilizare batonului proteic de cei care vor sa inlocuiasca o masa sau sa castige masa musculara.

Daca in cazul batonului de slabit predomina nivelul scazut al caloriilor, in acest caz excesul de calorii si proteine in special este o conditie necesara pe care trebuie sa o indeplineasca toti cei care isi doresc crestere in masa musculara si in greutate.

Baton proteic : momentele zilei in cere trebuie consumat

Multi dintre cei care acceseaza forumul de consultanta de aici nu doresc sa slabeasca, ci sa castige o greutate cat mai aproape de cea normala sau sa acumuleze masa musculara. Majoritatea intrebarilor despre folosirea unui baton proteic constau in doua aspecte: ce fel de baton este indicat si care sunt momentele cheie ale zilei pentru a-l consuma.

Se stie ca, daca vrem sa slabim, carbohidratii trebuie consumati in prima parte a zilei, insa in cazul cresterii corporale, acestia sunt esentiali si in alte momente.

Primul astfel de moment este masa de dupa somn, cand rezervele corpului sunt epuizate (folosite in timpul somnului pentru refacere), apoi masa de dinaintea antrenamentului.

“Decat sa nu mananci nimic inainte de efort, mai bine nu te antrenezi.”,

spunea Peter Hensel, un multiplu campion mondial german.

In cazul in care nu aveti timp sa luati masa de dinaintea antrenamentului, va recomand un baton hiperproteic,  alaturi de unul cu un continut mare de carbohidrati (eventual care sa contina si fulgi de cereale). In caz contrat, veti simti o acuta lipsa de energie, iar muschii nu vor da randament. Sesizand lipsa calorica, organismul va deveni apatic si antrenamentul va fi unul ratat.

Masa de dupa antrenament se stie deja din ce trebuie sa fie compusa – carbo cu absorbtie rapida si proteina la fel – ea avand dublu rol: de refacere a rezervelor energetice si a tesutului muscular distrus in timpul antrenamentelor.

Daca la masa anterioara antrenamentului recomandam doua batoane, aici se recomanda batonul cu carbohidrati, apoi shake-ul proteic. Daca nu exista shake, va trebui sa se consume minimum un baton cu carbohidrati + apa, apoi doua batoane hiperproteice.

Aceste momente sunt punctele critice in care, decat sa nu mancam din lipsa timpului, este recomandat sa folosim un baton proteic sau unul cu carbohidrati pentru a nu crea probleme corpului si a nu perturba procesul de crestere propus.

In cazul batoanelor cu creatina, ele vor fi consumate exact dupa schema de administrare a creatinei – dimineata, la pranz si seara, fara exceptii – pentru a mentine constant efectul anabolic al acestui aminoacid.

Baton proteic – pentru completarea meselor

In cazul in care consideti ca ati consumat putine calorii la o masa sau prea putine proteine, nu ezitati sa consumati la sfarsitul mesei, in loc de desert, 1-2 batoane.

Atentie! Cititi mereu compozitia batonului si, in functie de continutul alimentelor consumate, suplimentati carbohidratii sau proteinele pentru a obtine numarul corect de calorii propus zilnic.

Sfat: daca suplimentati mai mult de 2 mese/ zi cu batoane, tineti cont si de cantitatea de fibre consumata (care trebuie sa asigure tranzitul intestinal) si beti 2l de lichid/ zi.

Prof. Cristian Neagu

1 Comment

  • Salut! Ma numesc Lavinia si am 38 de ani si dupa 30 de ani am inceput sa pun pe mine kilograme, am ajuns chiar la 74 kg. Cumva cumva am slabit pana la 68 dar de aici in jos nu mai merge. As dori sa ajung la 60.
    Imi puteti recomanda ceva batoane proteice sau altceva, tinand cont de faptul ca incerc sa mananc cat se poate de sanatos dar am tot timpul pofta de mancare mai ales seara si pe paine? In ce moment al zilei se consuma aceste batoane??
    Multumesc!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate