Despre carbohidrati si proteine in dieta oamenilor activi

proteine si carbohidrati

Carbohidrati si proteine – rolul lor in organism

Carbohidratii sunt esentiali pentru oamenii activi; de asemenea, ei joaca un rol important in recuperarea postantrenament. Fara carbohidrati si cresterea nivelului insulinei generata de acestia nu apare o activare in final a unor hormoni anabolici, precum IGF1 si hormonul de crestere dupa antrenament.

Dar cand vorbim despre carbohidrati si proteine, trebuie sa amintim si acele regimuri de slabire bazate pe proteine, care insa nu contin deloc carbohidrati. Proteina este insa cel mai putin eficient combustibil pentru organism, din convertirea ei in carbohidrati rezulta “deseuri” precum nitriti si nitrati, care afecteaza negativ sinteza oxidului nitric.

Acest lucru duce la suprimarea vasodilatatiei si la diminuarea capacitatii muschilor de a obtine performante si de a rezista oboselii.

Carbohidrati si proteine – putem priva organismul de ele?

In timpul regimului cu putini carbohidrati se produc ketone, acizi care, atunci cand sunt prezenti din abundenta, inhiba desfacerea grasimilor si ridica nivelul de cortizol in organism, in timp ce corpul incearca cu disperare sa mareasca nivelul zaharului in sange si sa reduca nivelul aciditatii.

Cresterea aciditatii produsa de ketone forteaza corpul sa piarda mineralele care alcalinizeaza, precum calciul din oase si alte tesuturi. Contrar credintei populare, se pare ca ketoza este un proces catabolic substantial care are efecte negative pentru cei care incearca sa puna pe ei ceva masa musculara.

In fine, oamenii de stiinta considera ca activitatea fizica este programata in genomul uman. Carbohidratii, esentiali pentru activitatea fizica, sunt de asemenea vitali pentru corpul uman. Ei reprezinta un caraus potent pentru nutrieniti esentiali, inclusiv proteoglucan si acei nutrienti care ajuta sistemul imunitar.

Biologic vorbind, dietele cu foarte putini carbohidrati nu au sens, in special pentru oamenii activi, angajati in activitati sportive intense. Cu atat mai mult pentru culturisti, deoarece exercitiile cu greutati folosesc, in calitate de combustibil pentru contractii, tocmai carbohidratii.

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate