Compozitia corpului – limita normalului pentru femei si barbati

compozitia-corporalaDe multe ori, sunt nevoit, in cadrul orelor de consultanta pe probleme de estetica corporala, sa lamuresc pacientii in legatura cu compozitia corpului lor, pentru ca ei sa inteleaga de ce atunci cand isi propun sa slabeasca este mai importanta determinarea procentului de tesut adipos decat greutatea totala constatata pe cantar.

Corpul omenesc este alcatuit din mai multe tipuri de tesuturi:

– metabolic active, cum ar fi tesutul muscular, osos sau cele de la nivelul diverselor organe

– metabolic inactive sau cu activitate foarte redusa, cum ar fi tesutul adipos sau cel conjunctiv.

Compozitia corpului – metode de masurare

Cantarele nu pot face diferenta intre „slab” si „gras”, de aceea o persoana cu greutate peste limita normalului ar putea fi incadrata uneori in categoria obezilor, conform tratatelor medicale. Un culturist poate avea un tesut adipos de 8% din greutatea corporala, insa poate cantari zeci de kilograme mai mult decat ar parea in graficul greutatii normale, raportate la varsta si inaltime.

Atletii de performanta ar trebui la randul lor sa determine compozitia corporala prin metode standardizate. Acestea sunt:

Hidrodensitometria. Metoda poate fi complicata, iar medicii apeleaza in general la masurarea pliurilor cutanate, o metoda cu o acuratete de poana la 98 %.

Bio-impedanta – destul de controversata in privinta corectitudinii rezultatelor.

Limita normalului grasimii corporale

Valorile procentelor de grasime variaza, dar se considera ca minimul acceptabil este de 5% pentru barbati si 12 % pentru femei. In medie, valoarea acestui procent este de 15-18 % pentru barbati si 22-25 % pentru femei. Culturistii e ragasesc catre limita inferioara a aceste scale.

Studiile sugereaza ca procentul de grasime corporala este in relatie invers proportionala cu capacitatea aerobica maxima. Este cunoscut faptul ca tesutul adipos este nesanatos si poate atrage dupa sine o multime de boli. Exista insa si reversul – prea putin tesut adipos este asociat cu amenoreea si osteoporoza.

Trebuie spus ca, desi compozitia corpului are o importanta baza genetica, cel mai important aspect ramane cel legat de stilul de viata. Dupa varsta de 16 ani, modificarile in ceea ce priveste stratul adipos provin din cresterea volumului celular si al numarului celulelor. Acestea cresc in volum prin depozitarea de lipide provenite din excesul caloric.

Cum putem schimba compozitia corpului? Simplu. Reducand stratul adipos si crescand masa musculara. Pentru a scapa de tesutul adipos, este necesar sa echilibram raportul intre caloriile introduse si cele „arse”. Cea mai eficienta metoda este marirea nivelului de efort depus. Efortul aerob este calea pentru a metaboliza lipidele, insa trebuie combinat cu antrenametul de forta pentru a pastra sau chiar creste masa musculara, locul unde se produce „arderea grasimilor”.

Dr. Serban Damian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate