Creatina – inainte sau dupa antrenament?

creatinaProbabil v-ati intrebat si voi de nenumarate ori, care este cea mai importanta masa a zilei pentru cineva care practica un sport greu precum culturismul. Iar daca raspunsul vostru sau al altora a fost „micul dejun”, atunci ar trebui sa cititi ceea ce va voi spune in continuare.

Se pare ca varianta clasica – proteine-carbohidrati-creatina – inainte si dupa exercitii este mult mai eficienta decat cea in care cele trei sunt consumate dimineata si seara.

Chiar si asa, mi se pare foarte amuzant cand citesc ca diversi „experti” scriu pe blogurile lor despre diferite cercetari unde s-a demonstrat ca timpul in care sunt consumate suplimentele nu are relevanta. Mai precis, exista studii care spun ca suplimentele proteina-carbohidrati nu au un efect mai bun in preworkout decat atunci cand iei si mesele obisnuite. Rad in barba si spun nu.

Daca te-ai apucat sa cauti pe internet un acord unanim in ceea ce priveste astfel de studii, atunci mai bine te-ai duce la o manastire pentru ca numai acolo vei gasi un adevar absolut. La naiba, exista studii care afirma despre creatina ca nu are intotdeuna un efect ergogenic. Asta inseamna ca nu ar trebui sa o mai iau niciodata?!

Un lucru este clar. Consumul de substante nutritive in fereastra de dinainte de antrenamente fie te poate ajuta intr-un mod surprinzator, fie n-o sa aiba niciun efect. Asadar, de ce nu ati folosi aceasta metoda tinand cont ca nu are niciun efect negativ?

Ce efect are creatina inainte de antrenament si dupa

Ei bine, aici intervine incurcatura. Datele prezentate la Conferinta Anuala ISSN, Colorado, au aratat ca folosirea creatinei dupa efectuarea antrenamentelor este mult mai buna. Oricum ar fi, creatina este buna pentru intarirea musculaturii si eliminarea grasimilor, ceea ce iarasi ne demonstreaza ca nu este nimic rau in a consuma oricum. Un alt studiu al Nova Southwestern University, Florida, a aratat ca cei care practicau culturismul au pus mai multa masa musculara pura (2 kg vs. <1kg) si au devenit mult mai puternici pentru efectuarea exercitiilor la presa cand au luat creatina in preworkout vs. postworkout. Tineti totusi minte ca acestia erau barbati lucrati, nu „grasuni” pe care ii gasim pe internet. Orice shimbare s-ar fi produs, ar fi fost mult prea mica pentru a fi observabila.

De aici ar trebui sa deducem ca trebuie sa stam departe de creatina inainte de antrenament pentru ca oricum nu are niciun efect? Nu prea cred. Cu toate acestea, acest studiu arata ca perioada de administrare conteaza. Dar functioneaza totul la fel pentru toata lumea? Exact. Fii pragmatic, nu asculta tot ceea ce auzi, testeaza. Profita de avantajele suplimentelor pentru ca nu or sa te traga niciodata in jos.

dupa Ironman

1 Comment

  • aceste articole nu ajung la urechile celor care trebuie….eu unul sunt satul de prostia care ma inconjoara si de faptul ca atunci cand iau creatina si un shake proteic sunt catalogat drept „nenatural”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate