5 aspecte esentiale pentru cresterea in masa musculara

cresterea in masa musculara

Cresterea in masa musculara – de la dorinta la realitate…

… e drum lung. Cei care isi doresc cresterea in masa musculara trebuie sa se inarmeze cu rabdare, cu vointa si cu putere deoarece, asa cum orice iubitor al culturismului natural stie, rezultatele nu apar peste noapte.

In primul rand, este esential sa intelegi nevoile corpului tau si sa nu asculti sfaturile tuturor “profesionistilor” de pe forumuri, ci pe cele ale persoanelor cu experienta si rezultate dovedite. In al doilea rand, este important sa iti stabilesti obiective realiste, sa acorzi alimentatiei aceeasi atentie pe care o acorzi antrenamentului si sa stii cand si cum e cazul sa iti modifici programul de antrenament.

Iata cateva sfaturi simple pentru cresterea masei musculara, oferite de Vince Del Monte de la Bodybuilding.com:

Cresterea in masa musculara – 5 pasi simpli:

1. Stabileste-ti obiective mici, realizabile

Multi dintre noi, atunci cand pasim pentru prima oara in sala de forta, avem deja bine conturat in minte aspectul fizic pe care ni-l dorim si… tragem tare in speranta ca il vom obtine cat mai repede cu putinta. Insa nu aceasta este abordarea corecta…

Pentru a nu fi dezamagiti de progresele noastre (care pot fi unele absolut normale, dar departe de cele imaginate la inceput) recomandat este sa ne stabilim obiective mici, cum ar fi acela de a castiga 4kg intr-o luna sau de a efectua x antrenamente pe saptamana. Gandind astfel, vei realiza ca ai motive sa fii mandru de performanta ta, in niciun caz descurajat!

2. Modifica antrenamentul atunci cand corpul tau nu mai raspunde la el

Corpul uman are o capacitate extraordinara de a se adapta la efort, ceea ce prezinta si un dezavantaj pentru cresterea in masa musculara: la un moment dat, antrenamentul tau nu va mai da roade. Mai precis, se pare ca un antrenament “functioneaza”, in sensul ca te ajuta sa evoluezi si sa cresti, aproximativ 3 saptamani. Apoi, corpul intra in faza de “platou”, obisnuindu-se cu antrenamentul si obligandu-te astfel sa aduci modificari programului tau de antrenament pentru a stimula corespunzator muschii.

Insa nu este bine nici sa cadem in cealalta extrema si sa schimbam antrenamentul in fiecare saptamana in speranta ca vom obtine rezultate mai bune. Recomandat este sa ne dedicam unui program de antrenament pana cand simtim ca acesta nu mai functioneaza cum ar trebui, apoi sa ii aducem imbunatatiri.

3. Variatii in continutul caloric al dietelor

Unii culturisti care concureaza adopta aceasta strategie pentru a accelera cresterea in masa musculara, mai precis urmeaza o dieta stricta inainte de o competitie pentru a slabi, iar dupa competitie isi schimba dieta, isi recapata greutatea si cresc in masa musculara.

Pe de alta parte, unii culturisti amatori ramani fideli aceeasi diete pentru o perioada lunga de timp, neglijand faptul ca organismul se obisnuieste cu aceasta (la fel ca in cazul antrenamentului) si, la un moment dat, nu mai raspunde.

Un studiu realizat pe subiecti de sex feminin a dezvaluit faptul ca trecerea de la o dieta de intretinere la una cu un surplus de calorii determina o crestere a hormonilor IGF-1, testosteron si insulina, alaturi de o crestere in greutate egala cu cresterea in masa musculara.

Dupa aproximativ 2 saptamani, corpul se obisnuieste cu aportul mare de calorii si cresterea in masa musculara stopeaza; atunci se trece la o dieta cu mai putine calorii si se continua eforturile de marire a masei musculare.

4. Construieste-ti dieta in functie de obiectiv

Daca iti doresti sa slabesti si te antrenezi in acest scop, contruieste-ti dieta in functie de obiectivul tau, iar daca iti doresti cresterea masei musculare, alege cele mai potrivite alimente pentru a-ti indeplini scopul. Intotdeauna aliniaza dieta la antrenament, iar rezultatele vor aparea mai repede.

5. Lupta pentru progres, nu pentru perfectiune!

Nu in ultimul rand, trebuie sa tii minte ca suntem oameni si, asadar, suntem supusi greselii. Ti se poate intampla sa ratezi un antrenament, sa fii nevoit sa participi la un eveniment si sa iti strici dieta s.a.m.d.  Ni se intampla tuturor, dar multi dintre noi merg pe principiul “totul sau nimic” si… cedeaza.

Ce trebuie sa faci? Sa te concentrezi pe imaginea de ansamblu si sa te folosesti aceste mici “scapari” pentru a te ambitiona, in niciun caz pentru a renunta!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate