Cum alcatuiesti un plan bun de fitness?

 

Toti cei interesati de domeniul fitness-ului isi doresc fara doar si poate sa aiba parte de efecte cat mai semnificative. Si pe buna dreptate: cu totii vrem sa aratam mai bine, sa ne simtim mai bine si sa avem performante mai bune, acestea fiind exact motivele pentru care apelam la fitness ca stil de viata.
Cei mai multi dintre noii “pasionatii” de fitness cauta asiduu pe net retete universal valabile pentru abdomenul perfect pentru vara, sau pentru cum sa acumuleze masa musculara, uitand un singur lucru: cel mai bun program pe care il poti avea in fitness este un program individual!

Sigur ca asta te va duce imediat cu gandul la sute si chiar mii de euro cheltuiti pe sali de fitness, pe antrenori personali si pe diete personalizate… Nu e cazul sa mergi atat de departe! Vei gasi in cele ce urmeaza cateva informatii importante, care sa te ajute sa iti creezi propriul plan individual de actiune, fara sa fii nevoita sa cheltui o suma uriasa pentru a beneficia de ajutor din partea unui profesionist.

Nu te astepta sa gasesti aici un text de genul “pilula magica” sau un program complet, asa cum sunt cele pe care le gasesti in cautarile tale obisnuite pe internet.
Daca iti doresti sa gasesti o cale cat mai facila, o scurtatura, sau daca pur si simplu continui sa crezi in minuni… cu parere de rau, dar nu esti in locul potrivit. Pentru ca aici vei gasi pur si simplu informatiile corect structurate care sa te ajute sa iti creezi un plan sustenabil de actiune, pe care sa il poti respecta pe termen lung. Iar aceasta este valabil indiferent de obiectiv sau de persoana.
Fie ca incerci sa obtii cea mai buna forma pentru vara, un abdomen si o silueta perfecta, fie ca vrei doar sa iti mentii o stare buna de sanatate, aceste informatii iti vor fi de un real folos.

Citeste si: 20 de minute de antrenament fara echipament – rutina completa

Elementele care fac sa functioneze un plan bun de fitness

Inainte sa ne lansam in vreo teorie concreta despre antrenament si alimentatie, hai sa analizam pe scurt elementele structurante ale unui plan de fitness.
Piramida de mai jos are la baza lucrurile cele mai importante, iar catre varf regasim lucrurile cele mai putin importante.

Hai sa trecem rapid prin ele.

1. Cunostinte si actiune

Cand te apuci sa analizezi cum functioneaza organismul tau si cum executa unele actiuni, pur si simplu trebuie sa stii exact ce faci.
Este ca si cum ai rezolva o problema de matematica – ai nevoie de o formula cu ajutorul careia sa rezolvi problema. Altfel, nu vei face decat sa incerci o multime de variante, iar asta nu este cea mai buna idee atunci cand la mijloc este corpul tau.
In acest caz, formula este reprezentata de cunostinte structurate: teorie, principii si metode de antrenament si nutritie.

Cunoscand formula, vei reusi sa treci de la A la B direct, evitand toate greselile si astfel ajungand mai repede la progresul pe care ti-l doresti.
Atentie! Singura scurtatura pentru progres este sa treci la actiune si sa faci lucrurile corecte! Astfel, vei face ceea ce este bine si vei evita sa pierzi timp pe promisiuni care nu functioneaza, reusind deci sa ajungi mai repede la progres.

2. Sustenabilitate

Stii deja pana acum ca nu exista pastile minune, ceaiuri, centuri pentru talie, sau tot felul de alte poduse miraculoase pe care le vezi prin reclame. Nu poti sa trisezi pentru a fi in forma! Iata de ce ai intotdeauna nevoie de un plan sustenabil, pe care sa il poti respecta pe termen lung, pentru a ajunge sa ai rezultate constante si vizibile.
Daca il resimti ca pe un chin si o tortura, atunci in mod cert nu este planul potrivit. Punct!

3. Balanta energetica

dieta perfecta

Daca vezi pe net un plan de dieta cu un aport caloric bine stabilit, si nu unul gandit in functie de nevoile si de caracteristicile tale individuale, nu il lua de bun imediat! Oamenii au varste diferite, greutati diferite, inaltimi diferite, precum si diverse tipuri de activitati sportive si non-sportive pe care le includ in rutina zilnica. Acesta este motivul pentru care nevoile energetice zilnice sunt strict individuale.
Dincolo de antrenament, este necesar sa te informezi foarte serios si cu privire la nutritie.

4. Miscare

O scurta mentiune pe care trebuie sa o facem aici este aceea ca miscarea NU este obligatorie! Poti, de pilda, sa slabesti fara sa faci vreo forma de sport sau de miscare.
Problema insa este ca stilul modern de viata este unul sedentar. Acesta este motivul pentru care miscarea este extrem de recomandata in toate planurile de dieta sau de slabire. Corpul uman a fost facut sa se miste, nu sa stea toata ziua in fata calculatorului!
Daca vei gasi abordarea adecvata pentru antrenament, tinand cont de obiectivele personale, inseamna ca ai reusit sa parcurgi unul dintre cei mai importanti pasi din plan.

5. Monitorizare si ajustare

Ceea ce trebuie sa retii foarte clar este ca niciun plan nu va functiona pe vecie! Corpul uman este o masinarie de adaptare, iar acesta este si motivul pentru care trebuie sa schimbam mereu stimulul.
Monitorizarea progresului este obligatorie, pentru ca aceasta te va ajuta in cele din urma sa iti ajustezi planul in functie de necesitati si sa gasesti o varianta optima a sa.

6. Suplimente

Ultimele si cele mai putin importante sunt suplimentele.
Extrem de multi oameni apeleaza din principiu la suplimente atunci cand incearca sa fie in forma, gandindu-se probabil ca acestea vor functiona in mod miraculos.
Daca faci parte din aceasta categorie, e bine sa analizezi atent definitia cuvantului “supliment”. Definitia din DEX pentru supliment este “ceea ce se adauga la ceva pentru a-l completa sau pentru a suplini o lipsa”. Asadar, de ce sunt suplimentele cele mai putin importante? Ei bine, pentru ca niciun supliment nu poate compensa pentru lipsa unui plan de actiune individual si sustenabil.

Primii pasi

Stiu ca urasti matematica, insa daca am ajuns pana in acest punct, primul pas pe care va trebui sa il faci este sa organizezi antrenamentele matematic. Nu iti face griji, nu va fi prea greu, pentru ca vorbim practic despre matematica de baza!
Vei avea nevoie de matematica pentru ca vei lucra cu greutati, serii si timpi de odihna.
E foarte simplu: vei avea 3 variabile importate (parametri) pentru fiecare antrenament pe care il vei face . Acesti parametri sunt: intensitatea, volumul si densitatea sarcinii.
In functie de raporturile dintre cei 3 parametri, vei declansa actiunea unui sistem energetic din organism. Un sistem energetic activat inseamna un rezultat.

Te-ar putea interesa si: 5 reguli de baza pentru imbunatatirea rezultatelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate