Cum sa te mentii in forma cand pleci in vacanta

cum sa te mentii in forma

Cum sa te mentii in forma in zilele libere

Toti asteptam cu multa nerabdare vacanta sau concediul, in care de obicei plecam din localitate cu gandul de a ne odihni si de a ne incarca bateriile pentru inca un an de munca sau de scoala. Totusi, pentru cei care sunt “dependenti” de sala, perioada aceasta poate fi una destul de complicata, deoarece ridica problema acuta a intreruperii antrenamentelor, lucru cu care unii nu se pot impaca.

Unele hoteluri au in dotare o asa-zisa sala de forta, insa, de multe ori, poti avea surpriza ca aceasta sala sa fie o mica incapere dotata cu 3 perechi de gantere de 5kg, o bicicleta stationara ieftina si, in cel mai bun caz, un aparat multifunctional de forta, de acum 15 ani. Cam greu sa faci un antrenament serios in astfel de conditii, in special daca esti genul care trage serios de fiare. Pe langa lipsa dotarilor, o sa te lovesti de problema lipsei de motivatie. Din acest motiv, unii decid sa intrerupa, pe perioada vacantei, ceea ce nu este totdeauna cel mai bun gand.

Cum sa te mentii in forma pe perioada concediului

O pauza de cateva saptamani te poate da inapoi cu mult, fiindca, asa cum ne spun cercetatorii, procesul de dezantrenare se petrece mult mai rapid decat cel de adaptare la efort. Vestea buna totusi, in special pentru cei care se antreneaza de mult timp, este ca revenirea in forma se face in mai putin timp decat i-ar lua unui incepator sa ajunga in acel punct, pornint de la zero.

Desi poate ati auzit spunandu-se ca nu merita sa te deranjezi pentru 20 de minute de exercitii de 2-3 ori pe saptamana, adevarul este ca iti trebuie destul de putin efort pentru a sta in forma, mai putin decat pentru a ajunge in acea forma. Un studiu a urmarit un grup de 12 indivizi care au participat la un program de antrenament aerobic. Acest program presupunea pedalarea si alergarea timp de 40 de minute pe zi, 6 zile pe saptamana. Capacitatea aerobica a crescut in 10 saptamani in medie cu 20-25%. Apoi grupul a fost impartit in 2 grupuri egale; unul dintre acestea a continuat sa se antreneze la aceeasi intensitate de 4 ori pe saptamana inca 5 saptamani, in timp ce al doilea grup s-a antrenat numai de 2 ori pe saptamana. Cercetatorii au constatat ca valoarea capacitatii aerobe a fost aceeasi in ambele grupuri; in concluzie, pentru a mentine progresele obtinute, e nevoie de mai putin efort decat pentru a le imbunatati.

Acelasi lucru s-a constatat in ceea ce priveste mentinearea dezvoltarii musculare. Cercetatorii din Australia au urmarit 27 de barbati care aveau cel putin 4 ani de experienta de antrenament si i-au impartit in 3 grupe. Fiecare grupa s-a antrenat folosind serii putine (3 pentru o grupa musculara), medii (6 pentru o grupa musculara), sau multe (12 pentru o grupa) – deci a variat volumul antrenamentelor.

Constatarea finala a fost ca grupele care au folosit putine serii sau numar mediu de serii si-au mentinut masa musculara, in timp ce ceilalti au inregistrat progrese.

Concluzia? Daca mergeti la mare si nu aveti unde sa va antrenati, faceti cel putin flotari, genuflexiuni si alergari pe plaja, acestea fiind utile atat ca antrenament cardio, cat si ca solicitare a musculaturii trenului inferior, deoarece alergarea pe nisip este mai solicitanta decat cea pe teren plat.

Dr. Serban Damian

1 Comment

  • nu se spune nimic si de folosirea suplimentelor in vacanta…degeaba faci cate 12 serii daca nu iei nimic..muschiul consrtuit cu suplimente se mentine tot cu suplimente si hrana si sala…in vacante facand flotari nu o sa avem progrese niciodata cel mult ne vom pompa putin ceea ce avem deja pe noi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate