Din ce sunt formati muschii? Sa invatam sa crestem logic!

bodybuilder-habits2Una dintre legile nescrise ale culturismului spune ca nu poti creste in masa musculara fara suplimente nutritive. Acest lucru nu poate fi contrazis de niciun culturist adevarat, ci doar de neavizati sau de invidiosi. Daca ne gandim la tot ceea ce inseamna vitamine, minerale, glucide, protide etc, atunci cu siguranta nu ar trebui sa avem niciun dubiu. In orice caz, pentru cei care s-ar putea sa fie inca sceptici, am sa aprofundez chestiunea.

Te-ai gandit vreodata ce este, de fapt, muschiul? Din ce este alcatuit? Pentru ca aici este problema. Daca stii raspunsul la aceasta intrebare, celelalte pur si simplu nu-si mai au rostul. Cunoscand compozitia chimica a muschiului, vei stii si de ce iei suplimente, ce fel de suplimente sa folosesti si cand e mai bine sa le iei.

Compozitia chimica a muschilor

Muschiul are o compozitie chimica deosebit de complexa, fiind alcatuit din:

Apa – 72-80%

Reziduu uscat – 20-28%

– saruri minerale – 1%, substante organice azotoase (protidice si neprotidice) – 16,5-20% si neazotoase (glucide -0,2-8% si lipide 0,5-1,5%)

1. Apa

 

apa-muschi

De aici nu se poate trage decat o singura concluzie: bea cat mai multa apa pentru a nu avea aprobleme, pentru a avea muschi sanatosi si puternici. Unii culturisti nu beau apa la antrenamente pentru a „se defini”, iar altii o elimina aproape total din alimentatie pentru a fi mai „taiati” si mai „finisati”. Unora le merge, altora nu. Amintiti-va de efectele diuretice asupra multor practicanti de top care au avut sfarsit tragic sau care au avut probleme grave (Mike Metarazzo).

Asadar, bea multa apa, mai ales la antrenament, iar daca vrei sa te definesti si sa ai un fizic mai finisat, atunci apeleaza la culturistii cu experienta, la persoanele autorizate, cum sunt medicii sportivi sau la practici mai ortodoxe, cum sunt alergarile.

2. Reziduul uscat

compozitie-chimica-muschi

Este alcatuit din saruri minerale si substante organice.

Sarurile minerale din muschi sunt in proportie de 1%, fiind reprezentate de diferiti compusi anorganici, caracteristici materiei vii, dintre care cei mai importanti contin potasiu, sodiu, calciu si magneziu. Toate aceste elemente joaca roluri foarte importante in activitatea muschilor: calciul are rol in excitabilitatea musculara, in producerea contractiei si in completarea actiunii magneziului; potasiul intervine in oprirea activitatii muschiului; sodiul intervine in procesele chimice energetice din muschi. Aceste elemente se gasesc in suplimente precum: Complex-R, Vitalizant-R, Isotonic-R, Calciu-Magneziu.

Substantele organice sunt reprezentate, asa cum am mai spus, de substante azotoase protidice si neprotidice, precum si substante neazotoase.

Substantele azotoase protidice sunt furnizate muschiului de alimentatia hiperproteica si de toate concentratele proteice, ca Super Mass-R, Super Protein R, Milk&Egg etc.

Avand o pondere de pana la 20%, substantele azotoase protidice fac din musculatura principalul rezervor de protide al organismului.

Substantele azotoase neprotidice sunt reprezentate, in principal, de acidul adenozintrifosforic (ATP) si de acidul creatinfosforic (APC), ambii avand proprietatea de a se descompune, eliberand energia musculara. ATP este o combinatie de adenozina si acid fosforic, iar APC de acid fosforic si creatina. Descompunerea ATP si APC se face prin punerea in libertate a acidului fosforic si convertirea adenozinei si a creatinei in energie, ceea ce face ca aceste doua elemente sa fie considerate adevaratele „substante de actiune” ale muschiului. Iata de ce creatina constituie unul dintre cele mai importante suplimente pentru culturisti, de neinlocuit in refacerea fortei si energiei pre- si post- antrenament (Fosfocreatin-R, Creatin Monohidrat)

Substantele organice neazotoase sunt reprezentate de glucide si lipide.

Glucidele reprezentative din muschi sunt glicogenul si glucoza. Primul constituie forma de rezerva a glucidelor in muschi si se gaseste in cantitate mai mare in stare de repaus, scazand semnificativ dupa efort.

Suplimentele bogate in carbohidrati, administrate dupa antrenament, refac rezervele de glicogen din muschi (Energocarb-R, Nutrifort-RSuper Mass-R).

Lipidele sunt prezente in muschi, fiind reprezentate de fosfolipide, iar cantitatea lor creste in timpul activitatii musculare intense. De asemenea, in perioada de activitate musculara intensa, in muschi se gaseste colesterol in proportie de 0,07-0,18%.

Dupa cum vedeti, corelatia dintre muschi si suplimente este evidenta si de necontrazis. Bineinteles, astept si parerile voastre, mai jos, in comentarii. 😉

Ionut Tintisan

1 Comment

  • Nu cred ca nu poti creste in masa musculara fara suplimente.Daca ai o alimentatie completa si bogata in proteine se poate.Sigur ca trebuie sa stii ce cat si cand sa mananci,sigur ca e destul de scump sa ai o alimentatie corespunzatoare timp de ani de zile, dar se poate.Nu se pot castiga concursuri fara suplimente si-de la un nivel in sus-fara ”gear”,dar un incepator ar trebui sa fie mai preocupat sa invete sa manance,decat sa alerge dupa suplimentul minune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate