E in genele noastre! De ce bagajul genetic individualizat face diferenta?

Ai o cunostinta sau un prieten care a incercat o dieta noua care i-a schimbat complet fizicul? Mai mult ca sigur ca a predicat despre aceasta descoperire, despre modul cum i-a schimbat aspectul fizic, motivatia, energia, viata si te-a convins si pe tine sa incerci. Dar ai aflat ca nu obtii aceleasi rezultate chiar daca respecti cu strictete dieta lui. Problema e alta, e in genele noastre.

Dieta si bagajul genetic

Suntem diferiti si avem un bagaj genetic individualizat care face ca organismele noastre sa raspunda diferit la dieta si exercitiu fizic. Prietenul tau care a obtinut rezultate excelente, urmand aceeasi dieta ca tine, a putut realiza acest lucru pentru ca este genetic predispus sa reactioneze mai bine decat tine. Chiar daca toti facem exercitiile in acelasi fel, nu toti vom deveni atleti, indiferent cat de tare ne antrenam. Asta este din cauza diferentelor genetice dintre noi. Toti vom vedea un raspuns atunci cand ne apucam de antrenament si urmam o dieta, dar va exista o diferenta in puterea raspunsului.

dieta si bagajul genetic

Din cauza diferentelor genetice, unii oameni vor trebui sa adopte schimbari mult mai mari in dieta si exercitii decat altii. Stim cu totii ca este mai bine sa mancam o salata cu piept de pui decat un burger cu cartofi prajiti, dar acea salata va alimenta diferit o persoana fata de alta si asta din cauza geneticului. Ce putem face insa este sa nu renuntam imediat daca nu vedem rezultatele dorite. Trebuie sa avem rabdare. Corpurile noastre au nevoie de timp pentru adaptare cand facem schimbari majore in dieta. Dar traim intr-o lume in care se doreste gratificarea instantanee si putini sunt aceia care accepta sa dedice luni intregi unei diete pentru a vedea daca merge sau nu pentru geneticul lor, stiind de la inceput ca nu au nicio garantie a succesului.

Exercitiul fizic

Asa cum fiecare dintre noi reactioneaza diferit la aceeasi dieta, la fel poate fi spus si despre antrenament. Chiar daca tu si partenerul tau de antrenament urmati acelasi program, nu va asteptati sa vedeti rezultate asemanatoare. Numeroase studii s-au facut pe gene specifice din corpul nostru care au legatura cu dieta si antrenamentul, precum gena FTO, cunoscuta si sub numele de gena obezitatii. O varianta a acestei gene poate avea la unii oameni efecte majore in abilitatea corpului de a arde grasime in timpul exercitiului fizic. Oamenii care poseda aceasta gena beneficiaza mai mult de pe urma efortului fizic decat altii care nu o au. Se pare ca exercitiul este in mod particular mult mai important pentru cei care au o predispozitie pentru ingrasare. Activitatea fizica pare sa reduca efectul lor genetic predispus pentru ingrasare.

exercitii fizice

Incercari si erori

Asadar, cum ne dam seama care diete si exercitii sunt cele mai bune pentru geneticul nostru? Ei bine, prima este una pe care ai incercat-o deja: incercare si eroare. Traim intr-o era informationala, cu mii de articole in reviste, rapoarte de cercetari, aparitii online ce prezinta avantajele si dezavantajele a sute de diete si programe de antrenament. In timp ce toata aceasta masa de informatii este buna, problema este ca ajungem sa ne intoarcem in acelasi punct – toti suntem diferiti. Doar ca un anumit studiu spune ca ceva este benefic sau o sursa respectabila si de incredere pune o dieta deasupra alteia, singura cale de a vedea daca merge pentru tine este sa o incerci. Asta este o problema pe care multi oameni o au cand incearca o dieta noua, chiar daca au deja un bagaj consistent despre alimentatie si cum functioneaza corpul lor. Ei simt ca zboara legati la ochi cand vine vorba de corpul lor si de ce anume are nevoie.

Majoritatea informatiilor sunt generale, incercand sa acopere o cat mai mare audienta, facand sa fie un punct bun de plecare, insa, doar atat. Prin incercari si erori vei invata pe viu la ce raspunde corpul tau si poti elimina ceea ce nu merge, ajungand, in timp, sa croiesti un plan alimentar si un program de antrenament benefic pentru genele tale. Posibil sa nu fie cel mai bun dar… Multe dintre diete si programe de antrenament sunt recomandate a fi urmate pe perioade mai lungi de timp pentru a vedea adevaratele rezultate. In timp ce este adevarat ca trebuie sa lasi o anumita perioada de ajustare, poti ajunge sa experimentezi luni sau chiar ani de incercari pentru descoperierea planului perfect de atac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate