Efecte adverse ale opririi administrarii de creatina

 

Monohidratul de creatina este un supliment nutritional folosit de un numar mare de sportivi in incercarea de a-si mari performanta sportiva si de a accentua cresterea musculara.
Creatina este, de asemenea, sintetizata in corp de catre diverse organe, inclusiv pancreasul si rinichii.
Atunci cand suplimentezi cu creatina, nivelul total de creatina din ser si cantitatea de creatina stocata in muschi creste. Cand intrerupi administrarea de creatina aceste niveluri scad brusc, ceea ce poate cauza o serie de efecte adverse, printre care cele mai comune sunt oboseala, slabiciunea musculara, slabirea si diminuarea productiei naturale de creatina.

Retine! Intreruperea administrarii de monohidrat de creatina duce la efecte secundare precum eliminarea apei, productie redusa de creatina in organism, oboseala si slabiciune musculara.

Oboseala cauzata de intreruperea suplimentarii cu creatina

creatina efecte secundareIntreruperea administrarii de suplimente cu creatina poate cauza oboseala, iar daca suferi de sindrom de oboseala cronica, sau SOC, intreruperea creatinei poate chiar sa inrautateasca aceste simptome.

Aproximativ 5% din creatina din organism este stocata in creier, pentru a contribui la procesul de producere a energiei implicat in productia de hormoni cerebrali si neurotransmitatori.

Atunci cand nivelul total de creatina din organism este redus – odata cu incetarea administrarii de suplimente cu creatina – exista posibilitatea sa suferi o pauza temporara in producerea acestor compusi la nivelul creierului, ceea ce te va face sa te simti obosit.

Slabiciunea musculara cauzata de intreruperea suplimentarii cu creatina

Majoritatea creatinei din organismul uman este stocata in muschii scheletali, fiind folosita in procesele metabolice de producere a energiei implicate in miscare si contractarea musculara.
Un nivel de creatina ridicat determina si cresterea capacitatii muschilor de a produce rapid cantitati mari de energie, ceea ce poate mari forta musculara si, in consecinta, intensitatea antrenamentelor.

Cand nivelul creatinei din muschi scade, acelasi lucru se intampla si cu capacitatea de a produce energie, in mod deosebit in timpul exercitiilor fizice. Astfel, muschii tai pot resimti o slabiciune, iar forta musculara poate scadea, determinand astfel si necesitatea reducerii intensitatii exercitiilor.

Citeste si: Creatina – cum se administreaza si ce beneficii are

Eliminarea apei

Alaturi de fiecare molecula de creatina pe care organismul o stocheaza in muschii scheletali, sunt stocate si cateva molecule de apa, un proces cunoscut drept hidratare musculara. Hidratarea musculara face muschii sa arate si sa se simta mai plini si, de asemenea, determina un plus de greutate. Greutatea apei pe care o acumulezi in timpul suplimentarii cu creatina este uneori asociata in mod fals acumularii de masa musculara.

Atunci cand intrerupi administrarea de suplimente cu creatina, muschii nu vor mai retine la fel de multa apa, ceea ce te va face sa elimini din greutate, uneori intre 2.5 si 3 kg in primele zile sau chiar o saptamana dupa incetarea suplimentarii cu creatina.

Productia redusa de creatina

Unul dintre efectele posibile ale administrarii de suplimente cu creatina este supra-dependenta de surse externe de creatina.
Atunci cand organismul uman detecteaza cantitati mari de creatina in sistem, el transmite organelor semnalul de a incetini, sau chiar de a opri, productia proprie de creatina, tocmai pentru ca organismul este “pacalit” sa creada ca produce creatina in exces.

Odata intrerupta administrarea de suplimente, probabil ca organismul nu va fi capabil sa inceapa imediat sa sintetizeze creatina. Desi nu exista dovezi care sa arate ca suplimentele cu creatina vor cauza efecte permanente in acest sens organelor, impiedicand sintetizarea creatinei, a fost observata totusi o diminuare pe termen scurt a productiei, ca urmare a suplimentarii cu creatina.

Avertisment

Efectele secundare obisnuite ale creatinei pot include greturi, diaree si un plus de greutate. Se recomanda incetarea imediata a administrarii de suplimente cu creatina daca resimti efecte adverse mai grave, asa cum sunt un ritm cardiac accelerat, dificultati respiratorii, stare de confuzie sau ameteli.

Te-ar putea interesa si: Stimuleaza creatina sinteza proteinelor in muschi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate