Este inotul cel mai bun cardio?

Exercitiile cardiovasculare sunt cheia pentru eliminarea grasimii, pentru a te mentine in forma, dar si pentru asigurarea sanatatii inimii. Desi aceasta forma de antrenament este relativ noua pentru culturism, a devenit esentiala pentru toate antrenamentele de pregatire pentru concursuri.

Mai mult decat atat, exista o intreaga industrie dedicata producerii de aparate care sa se potriveasca acestei nise. Exista aparate de urcat scarile, benzi de alergat, biciclete pentru fitness, biciclete eliptice, aparate care lucreaza inclinatia, viteza si intensitatea, practic o serie nesfarsita de echipamente… Toate aceste aparate au adus salilor de fitness profituri foarte mari, inclusiv companiilor care se adreseaza celor care se antreneaza acasa.
Dar cum ar fi ca aceste aparate sa fie abia a doua optiune, dupa o activitate care nu necesita o investitie atat de mare?

Este inotul cel mai bun cardio?

Alternativa la aparatele de cardio?

Sporturile si exercitiile bazate pe agilitate sunt considerate un must pentru toti sportivii. Ideea este aceea de a promova o rutina generala pentru intregul organism, bazata pe o raza completa de miscare.

Inotul a fost considerat mult timp un exercitiu ideal pentru arderea caloriilor si exista si motive pentru asta. Inotul este un mod esential de a ramane in forma din trei motive extrem de importante.

In primul rand este o activitate care implica intregul corp, in al doilea rand, are tot ce trebuie in materie de rezistenta/tensiune si, in cele din urma, inotatorul se poate antrena pe intervale.

Nimeni nu sugereaza ca aparatele pentru cardio ar fi demodate sau ca sunt mai putin benefice. Cu toate acestea, este clar ca atletii pot beneficia la fel de mult de ceea ce se considera in general un mod mai neconventional de antrenament. Este o distinctie importanta despre care nu auzim prea des si poate ca este ceva ce putem repara in acest sens.

Exercitii cardio pentru culturisti

Exercitiile corporale complete sunt cheia! In trecut, nu existau zile anume stabilite pentru fiecare grupa musculara. Pentru atletii competitivi stim ca dezvoltarea fiecarei grupe musculare este esentiala.

La fel ca pentru oricine, exista muschi care se construiesc mai usor decat altii. De pilda, cineva care are brate bune genetic, sau picioare bune, sau care are o structura ideala se poate descurca mai usor decat alte persoane mai putin norocoase.

Antrenamentele corporale complete stimuleaza cresterea musculara si intretinerea

In plus fata de stimulii fizici, exista o discutie foarte importanta legata de conexiunea dintre muschi si minte.

Putem lua ca exemplu pe cineva care face antrenament traditional pentru bodybuilding: lunea face piept, martea deltoizi, miercurea spate si joia picioare. Unii pot chiar sa adauge si o a cincea zi pentru brate, abdomen si fesieri. Acum, ia aceeasi persoana si pune-o sa se antreneze 3-5 zile pe saptamana, cu antrenamente pentru intregul organism. Rezultatele pot fi extrem de impresionante pentru ca, spre deosebire de targetarea unor grupe musculare separate in fiecare zi, aici toate grupele musculare sunt implicate in fiecare zi de antrenament.

Criticii pot argumenta ca acesta este de fapt supra-antrenare, dar supra-antrenarea este in general legata de greutati, fie ele libere sau aparate. In cazul unui exercitiu precum inotul totul se bazeaza pe rezistenta in apa a fiecarei persoane, si de cat de multa forta va folosi.

Inotul – singurul cardio care construieste masa musculara

Inotul nu este, asadar, doar o forma de exercitiu cardiovascular, ci si o experienta de construire a masei musculare.
Foarte putine (spre deloc) exercitii de cardio reale si testate vor reusi sa construiasca masa musculara si in plus, ceea ce este si mai interesant, prea mult cardio va duce, de fapt, la pierderea de dimensiune si de masa musculara.

Inotul poate chiar inlocui antrenamentul cu greutati pentru sportivii care au leziuni.

Daca ai probleme cu zona lombara, artrita, dureri articulare sau dureri musculare, inotul te va ajuta sa reduci durerea si sa maresti calitatea per ansamblu a antrenamentului. Antrenarea cu fiare pe de alta parte, iti poate inrautati starea.

Mai mult decat atat, activitatile aerobice in apa contribuie la o mai buna gestionare a diabetului, iar pentru cei care au probleme cu colesterolul, inotul ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau.

Este inotul cal mai bun cardio pentru culturisti?

Inotul construieste rezistenta

Majoritatea oamenilor fac antrenamente cu greutati – fie la aparate, fie la greutati libere – pentru ca isi doresc rezistenta. Este adevarat ca reusim sa construim si sa mentinem cresterea musculara prin miscari de rezistenta si bazate pe tensiune; cu toate acestea, apa creaza propria sa rezistenta, iar inotatorii au control direct asupra cantitatii de energie pe care o folosesc si in cat timp.

Cu cardio, mai ales daca ne referim la aparate, computerele sunt cele care determina totul, in functie de un cititor de ritm cardiac discutabil si de cifrele oferite de sportiv (greutate, varsta, timp, ritm si inclinatie) si apoi ofera niste rezultate. Desi este adevarat ca nu exista contor pentru cate calorii arzi cand alergi pe plaja, nimic nu va fi la fel de greu ca alergatul pe nisip sau ca inotatul in ocean.

Sigur ca se poate folosi un iWatch sau o aplicatie care sa iti arate cate calorii ai ars, dar ideea e ca sunt doar niste cifre. Daca nu ai obiective clare de atins pentru vreun concurs, poti sa iti dai si singur seama cand esti epuizat, dar si cand iti construiesti si imbunatatesti forma si rezistenta.

Forma maxima cu investitie minima

Daca vrei sa fii in forma in acest mod, tot ce trebuie sa faci este sa iti iei un sort de inot sau un costum de baie. Nu iti trebuie un abonament la sala, costume fancy sau echipamente speciale. Fie si numai asta si poate fi extrem de enervant pentru o industrie care s-a obisnuit sa faca bani din orice inseamna echipamente pentru sport, de la aparate, la costume si chiar huse de telefon pentru alergat.

In mod interesant, mama natura poate oferi o alternativa interesanta din cand in cand. Nu trebuie sa alegi o extrema, ci poti sa incorporezi aspecte din amble lumi, astfel incat sa iti imbunatatesti performanta atletica generala. Depinde de tine cum te antrenezi, fie ca o faci la sala, la piscina sau in mare.

Societatea, in general, uita cateva dintre lucrurile de baza. Inovatia este ceva minunat si in mod cert ar fi deplasat ca cineva sa pledeze pentru renuntarea la evolutie sau la a invata lucruri noi, dar exista inca exercitii basic care functioneaza!

Tractiuni chin up in parcuri, abdomene, flotari si inot… toate sunt exemple foarte bune in acest sens.

Daca vrei, poti sa te uiti chiar la detinutii din penitenciare… Nu au aparatele de la salile moderne din oras, nu au banci pentru diverse miscari, ci poate doar niste gantere, insa ei continua sa faca sport, isi cresc dimensiunile si isi sporesc masa musculara la maximum. Cum e oare posibil? Si mai mult decat atat, cum e posibil cand stim cu totii ca dieta lor este saraca in proteine, are un aport gresit de carbohidrati si portii mici? Ei bine, ei isi folosesc mintea si se antreneaza cu ceea ce au, de la prosoape la bancile din curte, cand ies la aer. Evident ca nu e bine sa fii inchis – nu despre asta era vorba! – dar daca detinutii isi pot construi corpuri de culturisti fara nimic din ceea ce vezi la sala, merita macar sa te gandesti putin la modul in care fac asta, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate