Cand se poate spune ca ai facut exces de proteina?

exces-de-proteinaPoti face exces de proteina? O intrebare interesanta care sugereaza o alta intrebare: cand se intampla sa consumi „prea mult”? Daca iei 3 grame per kilocorp insemana ca ai facut exces? Dar 2 grame?

Ceea ce este interesant este ca literatura de specialitate defineste dietele”bogate in proteine” ca avand o valoare relativa din Doza Zilnica Recomandata, ceea ce insemna 0,8 grame de proteina per kilogram/din greutatea totala. Acum, daca standardele tale sunt atat de joase, inseamna ca orice poate fi considerat „exces”. Este ca si cum ai compara inaltimea ta cu cea a unei armate de pigmei.

Un studiu recent a analizat in ce masura o dieta bogata in proteine afecteaza sistemul imunitar ca raspuns la un volum mare de exercitii facute la intensitate mare. Opt ciclisti profesionisti au urmat 2 saptamani de antrenament intens, timp in care au urmat o dieta bogata in proteina – 3 grame per kilocorp sau o dieta bazata pe carbohidrati care continea jumatate din cantitatea de proteina (1, 5 g). 3 grame inseamna cu 40% mai mult decat doza recomandata, asa ca va fi interensat sa aflam ce s-a intamplat in cadrul studiului.

1, 4 grame proteina/kilocorp e mult?

Saptamanile de antrenament au fost impartite in felul urmator: prima saptamana de antrenament la intensitate normala (cu o dieta controlata), urmata de 2 saptamani de antrenament la intensitate mare, una cu o dieta normala, cealalta cu cu dieta bogata in proteina. Cercetatorii au descoperit ca in timpul dietei bogate in proteina simptomele asociate infectiilor tractului respirator au fost mai mici in comparatie cu cele manifestate in timpul antrenamentului de intensitate mare, dar urmand o dieta obisnuita. Asadar, se pare ca o dieta bogata in proteina poate reduce incidenta infectiilor tractului respirator asupra atletilor prin prevenirea deficientelor aparute in urma antrenamentelor asupra sistemului imunitar.

Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au comparat o dieta de slabit cu 0,8 grame de proteina/kilocorp cu una de 1, 4 grame pe un esantion de persoane obeze. Nu este ciudat ca au considerat 1,4 grame ca fiind mult? Pentru mine, o astfel de dieta nu este deloc bogata in proteina. In orice caz, sa vedem ce concluzii au fost trase.

A fost urmata o dieta care a durat 12 saptamani, in care respondentii au consumat cu 750 de calorii mai putin decat de obicei, singura diferenta constand in procentul de proteina. De la bun inceput trebuie mentionat faptul ca ambele grupuri au pierdut un numar considerabil de kilograme (mai ales grasime). Cu toate acestea, grupul care a consumat o cantitate mai mare de proteina a pierdut mai putina masa slaba de cat celalalt grup. Cu alte cuvinte, consumul de proteina ajuta inclusiv la pastrarea masei musculare, la apierderea mai usoara a greutatii si la controlarea nivelului de gluzoca din sange. Asadar, daca aveati dubii, este bine sa mancati putin mai multa proteina.

dupa Ironman

5 Comments

  • Poate era bine daca prezentati si ce fel de proteina au consumat (animala sau vegetala) pentru ca o dieta foarte bogata in proteina animala poate duce intr-un final la guta, la fel se poate intampla si la „supradoza” de proteina vegetala?

  • hmm….nu exista in opinia mea exces de proteina. Exista un regim alimentar hipocaloric sau hipercaloric ori malnutritie; consider ca in acest sens ar trebuii sa se poarte dicutiile si nu in sensul „consumam proteina in exces?”
    proteina este esentiala tuturor proceselor din organismul uman, cheia producerii si regenerarii tesuturilor,
    este ceea ce ne mentine practic in viata si ne vindeca ranile.
    Sigur este o abordare simplista insa trebuie sa retinem esentialul : mananca atat cat ai nevoie, in functie de obiectivele tale si evita malnutritia – un medic nutritionist (doctor in medicina nu orice prefacut cu diploma de „mancationist”) poate oricand pune ordine in alimentatia ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate