Exercitii de baza si izolare

Exercitii de baza vs exercitii de izolare

exercitii de izolareToti stiu ca exercitiile de baza sunt cele mai bune pentru masa si forta. Multi nu stiu care sunt aceste exercitii de baza pentru fiecare grupa musculara si care sunt cele de izolare. Explicatia, ca la exercitiile de izolare este implicata doar o grupa musculara, iar la cele de baza, cel putin 2 grupe musculare, nu pare sa-i faca pe toti sa discearna corect atunci cand fac un exercitiu, ce fel de exercitiu fac de fapt, de izolare sau de baza?

Exista insa o metoda mai simpla de a separa cele 2 tipuri de exercitii. Urmariti cu atentie cate incheieturi se misca in timpul executiei. Daca exista miscare intr-o singura incheietura, e vorba de un exercitiu de izolare, daca exista miscare in doua sau mai multe incheieturi, este vorba cu siguranta de un exercitiu de baza si, cum va spuneam, exercitiile de baza sunt mai bune pentru constructia de forta si masa musculara.

exercitii de bazaSa analizam, spre exemplu, exercitiile pentru umeri. Fluturarile laterale cu gantere sau la scripete – exista miscare doar in incheietura umarului, deci este un exercitiu de izolare. Impinsul cu bara sau cu gantere sau cu bara deasupra capului – exista miscare in incheietura umarului, dar si in cea a cotului, deci sunt exercitii de baza. Ramatul cu bara din stand in picioare – exista miscare in incheietura umarului, dar si in cea a cotului, deci este un exercitiu de baza.

Florin Uceanu

dupa Bodybuilding

6 Comments

 • domnu uceanu…..dar flexii ale antebratului pe brat cu bara dreapta tot de izolare sunt??? conform descrierii…..doar din cot exista miscarea. Deci flexiile cu bara din picioare nu sunt un exercitiu de masa?

  • normal ar trebui sa fie miscare de izolare , insa se intelege ca toate exercitiile cu greutati sunt pentru masa … depinde acum de numarul de repetari si de greutati … daca faci flexii din picioare cu greutati mari si putine repetari faci masa , daca faci multe repetari cu greutati mici faci forta sau definire . daca vrei sa faci biceps exercitiile de baza cele mai potrivite sunt tractiune la bara 🙂

  • Exercitiu de baza…in rest totul depinde de tipul somatic.De exemplu: ectomorfii trebuie sa lucreze 75% cu exercitii de baza 25% izolare, mezomorfii 50% 50%, iar endomorfii 25% 75%.

 • Despre importanţa exerciţiilor de bază în antrenamentele de culturism şi fitness s-a scris mult şi argumentat de-a lungul timpului, iar eu în cadrul acestui articol mă voi rezuma la a reaminti definitia acestora. Alături de exerciţiile de bază în antrenamente regăsim exerciţiile de izolare a căror importantă incontestabilă nu poate fi trecută cu vederea.
  Asadar, exerciţiile de bază sunt acele exerciţii în efectuarea cărora sunt implicate două sau mai multe articulaţii. Pe cale de consecinţă, la un exerciţiu de bază în mişcare vor fi implicaţi muşchi principali şi muşchi secundari. Aceştia din urmă „ajută” muschii principali să execute mişcarea, şi ca atare, greutăţile folosite sunt de obicei mari.
  Exerciţiile de izolare implică în mişcare o singură articulaţie si, în principiu, implică o singură grupă musculară. Greutăţile folosite la aceste exerciţii sunt mai mici decât la cele de bază.
  În cele mai multe programe de antrenament cele două tipuri de exerciţii se regăsesc separat, cele de bază executându-se primele. Unele tehnici de creştere a intensităţii antrenamentelor folosesc specificul şi particularităţile acestor exerciţii astfel:
  Pre-obosirea musculară pune exerciţiile de izolare înaintea celor de bază, fără pauză între ele, iar post-obosirea aşează exerciţiile de bază la începutul super-setului.
  Ceea ce eu consider interesant este compatibilitatea fericită dintre aceste tipuri de exerciţii, precum şi numărul mare de combinaţii care pot fi realizate, ştiut fiind faptul că evitarea rutinei şi schimbarea structurii antrenamentului şi a exerciţiilor este benefică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate