Scurta istorie a dezvoltarii echipamentelor de antrenament

echipament antrenamentIn anii ’20 a avut loc prima revolutie majora in materie de echipament pentru antrenament in momentul cand salile de forta si gimnastica au aparut primele haltere si gantere cu discuri. Din acel moment antrenamentul cu greutati devenea accesibil si celor care nu erau dotati din nastere cu o forta deosebita pentru a putea ridica obisnuitele – pana atunci – gantere si haltere cu bile sudate la capete. Acum greutatile puteau fi reglate cu usurinta si precizie pentru nivelul de forta de care dispuneau chiar si cei mai neantrenati oameni. Aceasta inovatie a deschis larg portile salilor pentru toti cei ce vroiau sa devina mai puternici, mai sanatosi, mai rezistenti dar nu o putusera face pana atunci.

In anii ’40 o noua revolutie parea sa schimbe complet fata salilor de forta prin aparitia aparatelor simple cu scripeti si cabluri. Avantajele erau clare, se reducea riscul accidentarilor, apareau noi exercitii etc. Unii entuziasti preziceau deja disparitia halterelor si a ganterelor. Cu timpul aparatele cu scripeti si cabluri s-au integrat definitiv in peisajul salilor dar nu au reusit sa detroneze niciodata halterele si ganterele.

In anii ’70 Arthur Jones, un renumit teoretician al culturismului inventeaza primele aparate complexe bazate pe roti, cabluri, scripeti etc. numite „Nautilius„. Inca o data halterele si ganterele fac fata cu succes si isi pastreaza suprematia desi, aparatele „Nautilius” vor face de atunci parte din peisajul salilor mari de culturism din SUA si din Europa. Tot in anii ’70 se raspandeste inovatia firmei Smith care in esenta este o bara de tip olimpic, care se afla prinsa la capete in doua ghidaje ce culiseaza in sus si in jos, pe doua bari fixate in sol cu un cap si in tavan (sau in alt sistem) cu celalalt cap.

In anii ’80, stimulate de raspindirea culturismului ca sport de masa pentru intretinere – numai in SUA sunt 30 de milioane de practicanti – apar o multitudine de firme care incearca sa impuna noi tipuri de aparate. Cele mai des intilnite in sali sunt aparatele marilor firme Icarian, David, si desigur cunoscutele de acum Nautilius si Smith. In esenta insa, este vorba de diversificarea, perfectionarea si aducerea unor inovatii vechilor aparate Nautilius.

La inceputul anilor ’90 o noua firma apare pe firmament: Hammer Strenght. Ea vine cu un nou concept despre ceea ce trebuie sa faca un aparat de culturism, inventeaza un sistem complet nou de aparate bazate pe parghii si se impune rapid si definitiv ca avand cele mai bune si mai moderne aparate existente. Aparatele sunt atat de eficiente incat celebra sala Gold’s Gym din Venice, California are o linie completa din aceasta marca pentru fiecare grupa musculara, o treime din spatiul destinat culturismului in aceasta sala fiind ocupat de aparate Hammer Strenght, restul fiind ocupat de celelalte firme – in special Nautilius – si de haltere si gantere plus bancile aferente. Am vazut cu ochii mei sportivi ca Flex Wheeler, Paul Dillet, Cris Cromier facand cam 50% din antrenamentul lor pe aparatele Hammer Strenght. Ce aduc nou aceste aparate?

hammer strengthPentru a intelege mai bine o sa punem problema invers intreband spre exemplu: ce ar trebui sa faca un aparat perfect pentru muschii pectorali? Raspunsul ar fi cam asa: sa fie construit in asa fel incat sa fie imposibil sa te accidentezi (cum se poate intampla la impinsul din culcat cu bara unde poti ramane cu bara pe piept daca nu ai un partener). Sa fie construite in asa fel incat greutatea sa se modifice pe parcursul miscarii de impins, crescator, pe masura ce mainile se intind deoarece forta unui sportiv creste la „varful” miscarii si este mai mica cand bara atinge pieptul – in felul acesta sportivul va lucra cu greutatea maxim posibila pe tot parcursul miscarii spre deosebire de impinsul cu bara din culcat in care sportivul este limitat la greutatea pe care o poate impinge pe prima parte, de jos, a miscarii, desi ar putea folosi o greutate mai mare spre „varful” miscarii. Sa fie construite in asa fel incat priza pe bara sa fie mai larga la baza cand bara se afla la nivelul pieptului si mai ingusta cand mainile sunt intinse. In acest fel se obtine o elongatie si o contractie mai buna a muschilor pectorali. Sa fie construit in asa fel incat schimbarea greutatilor sa se faca lejer, iar sportivul sa stea in timpul exercitiului intr-o pozitie comoda. Ei bine toate aceste probleme sunt rezolvate la aparatele Hammer Strenght pentru pectorali. La fel si la aparatele pentru celelalte grupe musculare.

Ce se va intampla acum cu batranele haltere si gantere? Ei bine, ele vor rezista si de aceasta data pentru ca „fundatia” este in continuare construita cu ele, toti marii campioni jurand cu mana pe inima ca o haltera si doua gantere reglabile plus o banca de impins din culcat si niste suporti de „geno” este tot ceea ce ii trebuie unui sportiv pentru a-si construi un fizic deosebit de masiv. Este adevarat ca pentru anumite exercitii aparatele sunt mult mai potrivite decat halterele sau ganterele. Si ca sportivii avansati lucreaza mult mai mult astazi decat in trecut pe aparate dar tot atat de adevarat este ca ei au ajuns la nivelul acesta tot cu batrana haltera.

Florin Uceanu

1 Comment

  • Ma bucura mult faptul ca explicati toate detaliile pornind de la antrenamente si alimentatie.Ma informati cu tot ce apare nou in lumea fitnessului si culturismului.Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate