De ce TREBUIE sa facem exercitii de stretching

exercitii de stretching

Vrem nu vrem, trebuie sa facem zilnic exercitii de stretching

Ne intindem atunci cand ne trezim din somn. Ne intindem dupa ce am stat mult timp la birou. Bebelusul nostru se intinde inca din prima zi de viata. Pisica, simbolul flexibilitatii, isi intinde fiecare muschi, din cap si pana in varful cozii, cand se ridica de pe canapea. Instinctiv facem exercitii de stretching zi de zi, fiindca organismul nostru isi cere acest „drept”. Avem „obligatia” fata de el sa ii asiguram mai mult decat niste intinderi sporadice; invatand exercitii de stretching, ne putem metine sanatosi vreme indelungata, iar cu ajutorul stretchingului putem sa devenim mai mobili decat ne-am fi putut imagina.

Exercitii de stretching – din vremuri stravechi

Inteleptii chinezi din antichitate considerau flexibilitatea corpului ca fiind cea mai importanta caracteristica a sanatatii. Gimnastica de intretinere punea un deosebit accent pe miscarile destinate ameliorarii mobilitatii segmentelor corpului. De asemenea, yoga este poate cel mai bun exemplu in privinta incercarilor oamenilor de a atinge starea suprema de sanatate, prin adoptarea unor posturi si efecturarea unor miscari cu scopul cresterii amplitudinii de miscare la nivelul tuturor articulatiilor corpului. Stretchingul isi regaseste originile in aceste metode antice de mentinere a sanatatii, intr-o forma simplificata si adaptata posibilitatilor omului modern.

Flexibilitatea este unul dintre obiectivele principale in cadrul activitatilor sportive, conditiei fizice, posturii corecte si medicinii fizice (de recuperare). Amplitudinea de miscare este o caracteristica a organismului, in special a articulatiilor, ligamentelor, muschilor, tendoanelor, fasciilor si tesuturilor de legatura (conjunctive). Cunoasterea acestor structuri si a limitelor fiziologice este utila pentru a evita intinderea lor peste normal in timpul activitatilor sportive si chiar a activitatilor casnice.

Prevenirea problemelor de postura si accidentarilor la nivel articular trebuie sa fie un scop major pentru oricine. Flexibilitatea este strans legata de tipul somatic, sex, varsta, caracteristicile oaselor si structurilor articulare, antecedentele medicale si alti factori individuali.

Cauzele lipsei de flexibilitate

1. Dezechilibre musculare – De multe ori, muschii agonisti, adica cei ce se contracta atunci cand facem o miscare, sunt mult mai slab dezvoltati decat antagonistii, la nivelul unei articulatii. Acest lucru se intampla in mod special la cei care antreneaza cu precadere unele grupe musculare, in loc sa le antreneze in mod egal pe toate. Intocmai, asemenea dezechilibre apar in accidente vasculare cerebrale, pareze cerebrale, scolioza, lordoza, cifoza si la batrani.

2. Incapacitatea temporara sau cronica de a efectura o anumita miscare la nivelul unei articulatii, din cauza paraliziei, bolilor neurologice sau imobilizarii.

3. Suprautilizarea unor grupe musculare fara mentinerea amplitudinii complete a miscarii. Un exemplu este purtarea frecventa a tocurilor, ceea ce duce in timp la scurtarea tendonului lui Ahile si a muschilor gastrocnemieni. Vezi mai multe aici.

4. Efectele imbatranirii – Afecteaza elasticitatea tesuturilor si provoaca atrofia masei musculare. Bolile, accidentarile sau inactivitatea conduc la deconditionare si pierderea progresiva a masei musculare.

5. Perioadele de crestere foarte rapida – Coordonarea este afectata atunci cand in corp se produc modificari rapide in inaltime si greutate.

Stretchingul si refacerea dupa accidentari

Stretchingul poate fi folosit in recuperarea dupa un traumatism acut sau in cazul unei probleme cronice, astfel incat acestea sa nu se acutizeze. El ajuta la recuperarea rapida si cu cat mai putin disconfort, de exemplu, in cazul spasmelor musculare sau redorii articulare.

Folosirea continua a acestei metode ajuta la prevenirea stresului biomecanic, care poate ameliora tensiunile in unele zone ale corpului, inainte ca durerea sa se instaleze. De asemenea, ajuta la formarea unor cicatrice moi, flexibile (in cazul unor raniri) si reduce edemul.

Contractiile musculare repetate activeaza sistemul limfatic, favorizeaza ventilatia pulmonara, elimina toxinele si acizii, favorizeaza formarea de noi capilare si lubrifiaza muschii.

Problemele cooanei vertebrale lombare sunt printre cele mai frecvente afectiuni, in special la sportivi. Si in acest caz, stretchingul are un efect benefic.

Exercitii de stretching – beneficii:

– amelioreaza flexibilitatea

– diminueaza durerile musculare acute dupa efort (febra musculara) si cele cronice

– reduce spasmul muscular (carceii)

– reduce riscul intinderilor musculare si al rupturilor

– favorizeaza recuperarea dupa accidentari

– creste performanta atletica

– reduce stresul

– favorizeaza transportul oxigenului si al nutrientilor la nivel celular

– stimuleaza circulatia limfatica si eliminarea produsilor de metabolism

– ajuta la mentinerea unei posturi corecte

– favorizeaza recastigarea si mentinerea amplitudinii de miscare normale la nivel articular

– favorizeaza o refacere mai rapida a planurilor fasciale superficiale si profunde

Tu cat de des faci exercitii de stretching?

Dr. Serban Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate