Greseli frecvente in antrenament si cum pot fi evitate

Avand in vedere ca antrenamentul este cea mai importanta componenta a trinomului antrenament/nutritie/recuperare, vom discuta despre acele greseli frecvente in antrenament, abordari inoportune, eronate si inadecvate ale antrenamentului.

Greseli frecvente in antrenament. Invata sa le eviti!

De multe ori, atunci cand ne antrenam, scapam din vedere aspecte simple si de baza, complicand astfel inutil si neconstructiv abordarea planului de antrenament, fie din cauza cantitatii mare de informatie specifica cu care intram in contact si din dorinta noastra de a avea rezultate cat mai bune si cat mai rapide, ori din cauza unei atitudini defectuoase fata de antrenament.

greseli frecvente in antrenament

Iata aici cateva reguli de baza, care ar trebui sa insoteasca orice antrenament, de orice tip si nivel. Abordarea antrenamentului in mod superficial sau neserios, precum si lipsa de concentrare, pot avea repercusiuni grave asupra practicantului. Discutiile la telefon, flirtul, pauzele lungi intre serii, socializarea exagerata pot conduce la eventuale accidentari si nu vor aduce nimic bun formei fizice. Antrenamentul demarat fara incalzire sau cu o incalzire superficiala este o eroare grava. Organismul uman, pentru a putea performa, are nevoie de o perioada de acomodare in care sunt reglate ritmul cardiac, temperatura, elasticitatea articulatiilor si muschilor, toate acestea pregatind un antrenament eficace. Utilizarea greutatilor excesive poate conduce la accidentari grave. Majoritatea practicantilor incearca sa mareasca in mod constant greutatile cu care lucreaza, insa e clar ca acestea nu pot fi marite la nesfarsit. Ca atare, ar trebui folosite acele greutati maximale care sa permita o executie stricta a exercitiului si care sa nu puna in pericol integritatea articulatiilor.

De asemenea, recomand sa nu folositi inertia ca sa executati exercitii cu greutate mare. Unii practicanti nu realizaza ca folosindu-se de inertie reduc considerabil cursa miscarii si, pe cale de consecinta, intervalul de extensie maxima-contractie maxima recomandat dispare.

O alta recomandare este modificarea perioadica a programului de antrenament, a exercitiilor, a greutatilor folosite, a tehnicilor de crestere a intensitatii antrenamentului. Toate acestea vor aduce un plus de progres si va vor tine departe de monotonie. Mai mult decat atat, este bine sa aveti un plan de antrenament bine gandit, pregatit din timp, in acord cu posibilitatile voastre fizice si cu scopul urmarit.

CITESTE SI: 16 tehnici de crestere a intensitatii antrenamentului

Pentru situatiile in care doriti sa utilizati greutati mari, este bine sa fiti asistat de un partener care in mod sigur va poate feri de accidentari serioase. Acesta va poate ajuta sa mai faceti si cateva repetari fortate atunci cand situatia o impune.

Antrenarea grupelor musculare pana la epuizare la fiecare antrenament conduce la aparitia supra-antrenamentului care limiteaza cresterea si demotiveaza practicantul. Nu intotdeauna mai mult antrenament inseamna muschi mai mari. Nu uitati ca muschii, pentru a creste, au nevoie si de odihna. Dupa cum stiti, muschii nu cresc in timpul antrenamentului, ci atunci cand va odihniti corespunzator.

De asemenea, nu neglijati antrenamentul anumitor parti ale corpului sau al anumitor grupe musculare. E inutil sa mai spun ca atunci cand o grupa musculara este evitata in mod constant, dezvoltarea acesteia va suferi si, in final, va produce un dezechilibru major in sfera proportiilor corporale; iar de aici, pana la hilar, nu mai este decat un pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate