Hiperplazia

Hiperplazia musculara

Hiperplazia musculara este fenomenul prin care fibrele musculare cresc in numar.

Multe decenii au existat discutii contradictorii pe aceasta tema, neexistand dovezi clare ca numarul fibrelor musculare poate creste ca urmare a antrenamentului cu greutati.

Biopsiile (adica prelevarea de mostre de tesut muscular) dovedeau ca powerlifterii, halterofilii sau culturistii aveau mai multe fibre musculare decat sedentarii, dar s-a presupus ca s-au nascut cu mai multe fibre decat restul populatiei si tocmai de aceea au fost buni la sporturile de forta. Asta si pentru ca exista variatii mari ale numarului de fibre musculare chiar si pentru oamenii care nu fac antrenamente.

Cercetarile pe aceasta tema erau dificil de facut deoarece putini sportivi sunt dispusi sa accepte dureroasele biopsii, mai ales ca ii lasa fara mici portiuni din muschi. Prin urmare, aceasta teorie, aparuta in anii ‘80, a cresterii numarului de fibre musculare a ramas nedovedita.

Totusi, multi culturisti care au avut cresteri spectaculoase, desi erau deja avansati si in mod normal nu se mai asteptau la asa ceva, au fost banuiti ca ar fi descoperit secretul declansarii divizarii fibrelor musculare cu ajutorul unor metode speciale de antrenament.

Tom PlatzTom Platz avea deja picioarele imense cand a castigat Mr. Universe, dar, cand s-a prezentat in 1981 la Mr. Olympia, lumea a ramas socata de dezvoltarea lor neegalata pana azi. Si spatele, care era „ramas in urma”, a crescut spectaculos in acel an.

Mike Cristian, concurent de top la Mr. Olympia tot in acea perioada, a facut, de asemenea, un salt imens in acei ani.

Mai recent, Ronnie Coleman a reusit un salt de 18 kg de masa musculara in 2003, desi era deja de cateva ori castigator la Mr. Olympia.

Ei bine, ceea ce unii banuiau, iar altii constatau, a intrat in sfarsit in vizorul oamenilor de stiinta. Chiar daca experimentele au fost facute pe animale sau pe pasari, putem considera ca sunt valabile si la oameni deoarece tesuturile musculare nu difera esential.

Astfel, cercetatorul Jose Antonio a efectuat un studiu pe o pasare, in care a utilizat greutati pentru a mari progresiv incarcatura pe o aripa si pentru a intinde marele dorsal al acesteia. Schema de marire progresiva a greutatii a inceput cu o incarcatura ce reprezenta 10% din greutatea pasarii si a fost marita cu cate 5%, treptat, pana la 35%. Fiecare crestere a fost precedata de 2 zile de pauza.

Dupa 28 de zile de antrenament efectiv, cercetatorul a sacrificat pasarea si a studiat comparativ la microscop marele dorsal antrenat si cel neantrenat. Cresterea in masa musculara a fost de 334%, iar numarul fibrelor musculare a crescut cu 90%, adica, numarul fibrelor aproape s-a dublat, iar masa musculara s-a triplat. Asta dovedeste ca hiperplazia exista si ca masa musculara creste atat prin ingrosarea fibrelor musculare, cat si prin inmultirea numarului acestora.

Ca exista metode de antrenament care stimuleaza mai bine hiperplazia ramane de vazut, dar imi aduc aminte ca Tom Platz a crescut spectaculos la spate folosind repetari partiale la sfarsitul tractiunilor intr-un stil descris de el intr-un articol pe care l-am citit prin 1993. De asemenea, studiul cu pasarea a solicitat musculatura intr-o pozitie in care muschiul era intins. De altfel, alte studii, care imi vin acum in minte, sugerau ca folosirea unor aparate sau a unor exercitii, care pun stresul maxim pe muschi in momentul cand acesta este foarte intins, produc cresteri mai mari. Problema este ca e foarte riscant sa „incarci” muschiul cand este foarte intins: se poate rupe. De altfel, studiile spuneau ca tocmai de aceea creste mai repede muschiul, pentru ca, daca nu se intareste, e in pericol.

 

Florin Uceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate