HMB: Functioneaza sau nu?

HMBBeta-hidroxi-beta-metilbutiratul sau, mai simplu, HMB este un metabolit (un produs al metabolismului) al aminoacidului esential cu catena ramificata, leucina. Multe studii au aratat ca leucina este, de departe, cel mai potent aminoacid, luat individual, pentru inducerea sintezei proteinei in muschi. In urma cu cativa ani, cercetatorii de la Universitatea din Iowa au analizat mecanismul metabolic al leucinei si au concluzionat ca rolul atribuit este de fapt al metabolitului sau, HMB. Cateva studii facute pe animale au aratat ca HMB pare ca are un efect pozitiv la producerea de proteina.

HMB-ul a lovit piata comerciala a suplimentelor la sfarsitul anilor 90, dar rezultatele au fost slabe. De atunci, marea majoritate a comunitatilor de culturisti a considerat HMB-ul ca un supliment costisitor, un moft mai mult. In mod curios, multi nutritionisti continua sa glorifice proprietatile lui.

Se spune ca HMB este un supliment cu efect anabolic. Se mai spune ca blocheaza activitatea celulara care este implicata in procesul de distrugere a proteinei. Alta teorie spune ca HMB este convertit in colesterol, care este notat la negativ datorita implicarii in bolile cardiovasculare, dar, pe de alta parte, este necesar pentru stabilitatea membranelor celulare. Studii recente, privind colesterolul, au sugerat, de asemenea, ca poate avea un efect anabolic in muschi, care, fie vorba intre noi, nu este surprinzator de vreme ce este un precursor al tuturor steroizilor hormonali, inclusiv testosteronul.

O teorie noua sugereaza ca HMB stabilizeaza membrana musculara a celulelor si nu permite astfel distrugerea excesiva a proteinei musculare. O alta teorie spune ca ajuta chiar la arderea grasimii prin cresterea oxidarii grasimii celulelor musculare, desi, cum se realizeaza acest lucru nu se stie. In ultimul studiu asupra HMB-ului, dublu-orb, controlat, 22 de barbati, cu varsta medie de 24 de ani, au primit ori 3 grame de HMB ori un placebo, pentru 9 saptamani. Barbatii aveau cel putin 3 ani de antrenamente. Testele de forta au inclus o repetare maxima la extensii pentru picioare, impins culcat si flexii la banca Scott. Alte teste au inclus compozitia corporala.

Dupa 9 saptamani, cei care au folosit HMB au avut un plus de forta generala de 1,6%. Cand rezultatele erau luate separat pentru partea superioara si inferioara, forta picioarelor a aratat o crestere cu 9,1%. Asadar, plusul foarte mic de forta pentru partea superioara a fost considerat nesemnificativ, la fel si scaderea in grasime corporala. Cercetatorii au concluzionat ca HMB poate fi mai util incepatorilor, care sunt mai susceptibili la catabolism muscular, decat celor cu experienta.

Alexandru Bolborici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate