La ce riscuri te expui daca esti adolescent si iei steroizi

steroiziStand de vorba cu un prieten psiholog, am ajuns sa discutam despre modelele societatii moderne. Nu modelele de conduita morala au fost subiectul nostru de discutie, ci modelele bazate pe aspectul fizic. Si am ajuns la concluzia ca societatea pune o mare presiune asupra  felului in care trebuie sa aratam. Poate la noi fenomenul nu este atat de raspandit, dar la americani se manifesta mai ales in randul adolescentilor, care sunt cei mai vulnerabili.

Materialele media promoveaza agresiv oameni care par a fi perfecti din punct de vedere fizic. Nu ca ar fi ceva rau sa arati bine, dar trebuie sa fim realisti si sa acceptam ca nu toti ne-am nascut pentru modelling…

Tinerii pot fi insa foarte vrajiti de acestea aspecte, de altfel superficiale, care sunt mediatizate excesiv si vor fi tentati sa se infometeze, boala tradusa prin anorexie nervoasa, sau sa consume steriozi anabolizanti pentru dezvoltarea rapida a masei musculare.

In lumea sportului, dorinta aproape patologica de victorie este elementeul care ii impinge pe acestia sa recurga la substante dopante.

Ce riscuri prezinta steroizii anabolizanti pentru adolescenti

S-au scris multe despre efectele negative ale steroizilor anabolizanti, dar eu as vrea sa ma refer la un subiect particular: rolul lor in viata adolescentilor.

Daca in SUA consumul si detinerea de steroizi poate fi considerata o infractiune pentru care poti fi judecat, la noi orice tanar poate cumpara Naposim sau Decanofort de la o farmacista mai ingaduitoare, ca sa nu vorbesc despre piata neagra, unde oferta este deosebit de generoasa.
Riscurile pentru sanatate par vorbe pentru tocilarii care nu au calcat niciodata in sala de forta, dar eu spun ca n-ar fi rau sa te gandesti de doua ori inainte sa cumperi astfel de substante.

Efectele secundare ale steroizilor au fost destul de mult studiate. Se pot imparti didactic in doua categorii: pe termen scurt si pe termen lung.

Principala problema care apare pe termen lung este incheierea prematura a metafizelor osoase. Este vorba despre acele cartilaje de crestere de  la os la nivelul carora se produce cresterea. Inchiderea cartilajelor de crestere va duce la o crestere mult mai mica in inaltime decat ar fi obtinuit un individ in mod normal datorita potentialului sau genetic.

Alte efecte in aceasta categorie ar fi chelirea, icterul, artrofia testiculara, sterilitate, impotenta, afectiuni cardiace, ginecomastie sau boli renale.

Efectele secundare pe termen scurt au cap de serie aparitia sau exacerbarea acneei pe spate si in special pe piet. Hipertensiunea ateriala si cresterea nivelului de colesterol sunt alte efecte secundare, alaturi de retentie hidrica in tesuturi (edeme), dureri abdominale, comportament agresiv, febra, diaree, varsatura sau probleme sexuale.

Asa cum am spus-o si cu alte ocazii, este problema voastra ce faceti, dar cel putin luati decizia cunoscand ambele fete ale monedei.
Dr. Serban Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate