Laptele, bun sau nu pentru culturisti?

Pe vremuri, un reporter i-a spus lui Arnold intr-o emisiune TV: „Cred ca bei o gramada de lapte.” Arnold i-a replicat: „Laptele e pentru bebelusi, eu beau bere.”

Cu totii stim ca laptele este o buna sursa de proteine si ca multi culturisti de varf s-au facut mari cu ajutorul laptelui. Cazuri celebre au fost niste culturisti extrem de masivi: Sergio Oliva, Mr. Olympia, care consuma cantitati mari de lapte, si Paul Dillet, in top 6 la Mr. Olympia, care folosea o proteina din lapte.

Totusi, Arnold are partial dreptate, unele persoane nu pot digera laptele. Toti copiii pot digera cantitati mari de lapte, dar, dupa varsta de trei ani, o parte din ei pierd partial sau total aceasta capacitate. Explicatia este simpla: ca sa digeri laptele, corpul trebuie sa produca o enzima, numita lactaza, care digera lactoza din lapte (lactoza este carbohidratul din lapte). Cei care nu mai produc suficienta lactaza se aleg cu balonare, respiratie mirositoare si diaree, daca consuma mai mult de un pahar de lapte pe zi.

De remarcat ca populatia din nordul Europei are o toleranta la lapte mult mai mare decat populatia din sud, adica un procent mai mare din populatia tarilor scandinave continua sa produca lactaza si pot bea cantitati mari de lapte, in comparatie cu tarile mediteraneene.

In Romania, in jur de 80% din populatie poate sa bea cantitati mari de lapte sau produse lactate fara probleme. Ceilalti trebuie sa evite consumul. Daca va aflati in aceasta categorie, a celor cu intoleranta, trebuie sa evitati si consumul concentratelor proteice din lapte, daca acestea contin si carbohidrati din lapte. In acest caz, este bine sa va orientati catre proteine din zer, soia sau ou.

Pe de alta parte, cei care pot digera laptele si concentratele proteice din lapte ar fi bine sa ia in considerare folosirea lor zilnica, deoarece un studiu a aratat ca adaugarea a 200 ml de lapte la o masa creste raspunsul insulinei cu 300%. Asta e valabil pentru toate lactatele, cu exceptia branzei, au descoperit cercetatorii. Cantitatea mai mare de insulina accelereaza intrarea aminoacizilor din proteine in muschi, crescand sinteza proteinelor si are un efect anticatabolic in acestia. Cred ca acest raspuns insulinic puternic al laptelui exista cu un motiv, din moment ce laptele e principalul aliment pentru perioada copilariei, cand are loc cea mai rapida crestere din viata, iar absorbtia aminoacizilor este esentiala pentru ca acest proces sa se desfasoare la intreaga capacitate.

Florin Uceanu
18 titluri de campion national

4 Comments

  • Din pacate eu fac parte din cei 20 % dintre romani cu intoleranta la lapte. Totusi mai savurez cate un pahar din cand in cand

  • ba da poti lua lactaza de la farmacie ca sa poti bea lapte daca esti intolerant la lactoza, dar creste pretul laptelui si nu cred ca merita pentru 30g per litru…mai bine mananci un baton proteic de 3-4-5 lri si tot nu ajungi la un pret de 10-15lei per litru lapte cu lactaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate