Nu te mai lamenta!

De cate ori ai auzit pe cineva plangandu-se in legatura cu ceva, orice, in ultimele doua zile? Poate ca era un oftat cu privire la ceva marunt, cum ar fi vremea, sau poate ca era un suspin cu privire la ceva personal, cum ar fi kilogramele puse in vacanta si de care respectiva persoana nu a reusit inca sa scape, sau o nemultumire despre ceva important, cum ar fi economia sau eternul circ politic.
In mod cert ti-ai amintit deja de cateva zeci de conversatii, emailuri, mesaje si postari care fie contineau si plangeri, fie se invarteau in jurul unor plangeri. Poate ca unora dintre discutii chiar li te-ai alaturat si tu!

Autovictimizarea - un mod de viata

Autovictimizarea – un mod de viata

Cu totii ne plangem din cand in cand, dar pentru multi dintre noi, plangerile nu sunt o exceptie, ci un mod de viata. Exista oameni obsedati de lucrurile care nu sunt in ordine si se plang de totul si de orice, fara scop.
De ce? De ce sa pierzi atata timp si energie pentru a te plange, cand este dovedit stiintific ca un astfel de comportament creste nivelul de stress si de anxietate, iti afecteaza dispozitia si duce la si mai multe ganduri negative, ingradeste progresul catre solutii si catre atingerea de obiective?!
De ce sa te plangi cand o zecime din acel timp si energie puse in slujba gasirii de solutii ar putea schimba lucrurile in mai bine?!
De ce sunt acesti oameni atat de implicati intr-o strategie atat de ineficienta si patologica?
Pentru multi, raspunsul este simplu: le place sa fie victime!
Le place sa starneasca compasiune si chiar sa fie compatimiti, le place sa scada asteptarile oamenilor, le place ca asta le scuza negativitatea si elimina responsabilitatea personala. In plus, le place cum modul in care isi prezinta dificultatile convinge oamenii sa ii judece mai indulgent pentru neajunsurile si esecurile pe care le au si sa ii laude mai entuziast pentru succesele lor.
Sigmund Freud comenta pe acest subiect scriind ca “nevroticii se plang cu privire la boala lor, dar profita la maxim de ea, iar cand este cazul sa le-o ia cineva, o vor apara cum isi apara o leoaica puii”.
Nu fi unul dintre acesti oameni!

Suportabil sau... insuportabil?

Suportabil sau… insuportabil?

E luni dimineata… Un tip de la sala pierde vremea la aparatul la care vrei sa lucrezi si tu. Nu faci destui bani. Wi Fi-ul din cafenea este prea lent. E frig afara in ianuarie. Statusul de Facebook al prietenului tau are mereu greseli de scriere. Cineva a lasat ridicat capacul de la toaleta…
Fiecare dintre noi poate gasi un numar nesfarsit de lucruri care sa ii dea batai de cap, dar de ce se facem lucrurile mai grave decat sunt?
“Tot ce se intampla in viata este suportabil sau insuportabil” scria legendarul imparat roman si filosof stoic Marcus Aurelius. “Daca este suportabil, atunci suporta-l! Inceteaza sa te plangi. Daca este insuportabil, nu te plange! Distrugerea ta va insemna si sfarsitul acelui lucru, de asemenea. Aminteste-ti doar atat: poti suporta absolut orice lucru pe care mintea ta il face sa fie suportabil, tratandu-l asa cum iti face bine”.
Asadar, nu cauta mila! Majoritatii oamenilor nu le pasa de problemele tale si multi chiar se bucura in sinea lor cand ai probleme.
Nu iti compromite standardele. Indiferent ce vrei sa faci, moderatia nu te va duce prea departe. Nimic nu reuseste ca excesul.
Nu te sustrage de la indatoriri si retine: cu cat suferi mai mult voluntar, cu atat vei suferi mai putin involuntar.

Orice ai face, nu te plange!

Orice ai face, nu te plange!

Odata ce te-ai obisnuit cu sala si ai inteles principiile de baza ale unui antrenament corect, vei realiza ca adori sa lucrezi anumite grupe musculare, in timp ce pe altele vei incerca sa le eviti pe cat posibil. Dar daca vei continua in acest ritm, nu vei obtine decat un corp disproportionat (vezi exemplul celor cu brate de invidiat si picioare… prea subtiri).

Iata cum trebuie sa gandesti: „Nu-mi place, voi face si mai mult!”. Daca te gandesti cu groaza la ziua de antrenament pentru picioare, dubleaza numarul de genuflexiuni, daca te-ai saturat de dieta pe care trebuie sa o urmezi, incerca sa mananci acelasi lucru pentru 2-3 zile, dar fara condimente de niciun fel!

Ingreunandu-ti sarcina, vei vedea ca nimic nu este imposibil atunci cand vei reveni la programul de antrenament/ dieta propuse initial. Vei incepe sa apreciezi mai mult aceste lucruri.

Ca sa il citam din nou pe Marcus Aurelius, “Alege sa nu fii ranit, si nu te vei simti ranit. Daca nu te vei simti ranit, inseamna ca, de fapt, nici nu ai fost ranit!”.
Deci retine:
Cand cineva nu face altceva decat sa se planga, tot ce spune de fapt este ca ii lipseste indrazneala de a actiona si de a avea curajul propriilor convingeri. In schimb, sta pe margine si face singurul lucru de care este in stare: carcoteste si ii critica pe cei care sunt in arena, luptandu-se si straduindu-se. Nu-ti bate capul cu astfel de persoane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate