Numarul optim de serii pe grupa

Putina atentie acum la inceput, ca sa pornim cu dreptul. Exemplu concret: ai 100 de bile care se pot desface, numerotate in interior, diferit, cu numere de la 1 la 1.000. Ele sunt puse intr-un sir crescator, conform numarului din interior. Se cere o metoda/algoritm de gasire cat mai rapida a unui numar, prin desfacerea a cat mai putine bile. Evident, bilele sunt opace, ca sa nu vezi ce numar e in interior.

Un copil s-ar apuca sa desfaca pe rand bilele, incepand de la un capat. Si, depinzand de noroc, o gaseste mai repede sau mai tarziu. Noi, pentru ca suntem mai inteligenti, facem altfel: desfacem bila de la jumatatea intervalului. In exemplul de mai sus, sa zicem ca ne cere sa gasim numarul 333. Desfacem bila din mijlocul sirului de 100 de bile si vedem ce numar este. Daca este sub 333, atunci trecem la bila pozitionata la jumatatea dintre cea desfacuta si ultima bila din sir; daca este peste 333, atunci trecem in partea stanga, tot la jumatatea intervalului. Si, conform aceluiasi principiu, cautam pana gasim bila cu numarul 333.

Mike Mentzer spunea ca solutia cea mai simpla si mai rapida pentru gasirea numarului optim de serii pentru o grupa musculara este sa incepi cu doar o serie. Si, daca nu e de ajuns, mai adaugi o serie si tot asa. Asta e logica copilului amintit in exemplul de mai sus. Clar, eu nu sunt de acord cu asa ceva si drept raspuns voi aplica solutia rapida cu jumatatea intervalului. Ce se stie, conform statisticii?

Sunt unii oameni, adeptii sistemului Heavy Duty, care fac numai o serie si sunt altii, la capatul opus, care ajung la 20-25 de serii la grupele mari. Si unii si altii au obtinut progrese semnificative cu aceste abordari. Atunci e simplu, nu-mi ramane decat sa aleg o valoare de mijloc si sa-mi incerc norocul. Sa zicem ca aleg 12. Fac 2-3 luni antrenamente cu aproximativ 12 serii pe grupe si observ raspunsul. Cresc, ma simt bine, odihnit, energic, atunci ma pot duce la jumatatea superioara a intervalului, intre 12 si 25, deci cam 18. Nu cresc, ma simt obosit, fara vlaga, atunci scad numarul de serii si aleg jumatatea inferioara a intervalului, deci cam 6 serii. Mentinand acelasi principiu, imi pot gasi numarul optim de serii in cel mai rapid mod posibil. Fiecare e diferit, fiecare are grupe mai bune si altele mai incapatanate. Daca la spate imi trebuie 20 de serii, pentru a stimula muschiul, iar la umeri am nevoie decat de 6 serii, nu-i nicio problema. Fac numarul optim pentru mine, pentru grupa respectiva. Statistica spune ca extremele sunt foarte rare, deci calea de urmat este cea de mijloc.

Alexandru Bolborici

4 Comments

  • Cred ca pentru o grupa mare 15-16 serii sunt de ajuns, la o perioada semnificativa de antrenament iar pentru grupele mici 10-12. cel putin eu asa mar si rezultate au fost mereu in tot acest timp de cand practic sportul astsa

    • exact cum zice si mentzer in articol, mai adaugi cate o serie si iar si iar pana nu mai poti, inseamna ca la tine limita e la cate ai zis mai sus dar la cei mai multi am vazut ca e 12 grupele mari si 9-10 cele mici

  • 12 serii grupele mari si 9-10 grupele mici. La piept pot face febra chiar si cu 10 serii chiar daca ma antrenez de 3 ani. Depinde cat poate fiecare.

  • Odată cu adaptarea musculara…apare stagnarea. Deci ” pentru ca antrenamentele de culturism să de-a rezultate, volumul și intensitatea, trebuiesc mărite permanente! „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate