Psyllium: pentru diete hiperproteice si probleme de tranzit

psyllium

Psyllium, pentru detoxifierea organismului

Ma gandeam acum ceva vreme la faptul ca majoritatea articolelor referitoare la nutritia noastra, fie ca este vorba despre sportivi sau persoane care doar vor sa se hraneasca sanatos, se savarsesc oarecum nefiresc, majoritatea autorilor evitand, mai mult sau mai putin deliberat, sa discute si despre momentul in care reziduurile rezultate in urma proceselor de digestie si asimilare a alimentelor si suplimentelor trebuie eliminate din organism.

Mai mult decat atat, etichetele suplimentelor se intrec in promisiuni de beneficii nebanuite pentru cei care le vor consuma, insa niciunul nu spune mare lucru despre posibilitatile pe care organismul le are pentru excretarea produsilor rezultati in urma metabolizarii acestora.

La fel se intampla si in cazul celor care vor sa slabeasca, acestia bucurandu-se in prima faza de rezultatele dietei si experimentand pe propria piele, in faza a doua, dezavantajele legate de traficul intestinal incetinit, constipatie, balonari si alte asemenea. Nu mai putin afectati de problemele de tranzit intestinal si de eliminare a reziduurilor sunt cei care, in dorinta de a acumula masa muscuara, adopata un regim alimentar hipercaloric, acestia confruntandu-se cu constipatie, dureri si distensii abdominale.

De la aceste probleme relativ banale pana la afectiuni grave ale aparatului digestiv si ale colonului nu mai este decat un pas. De aceea, pe piata a aparut de-a lungul timpului o gama variata de produse care au ca scop fie stimularea digestiei (enzime digestive), fie usurarea tranzitului intestinal (laxative sau produse bogate in fibre).

Psyllium si importanta fibrelor

Fibrele se gasesc in plante si au roluri complexe in procesul de digestie. Ele, cu mici exceptii, nu sunt digerate de catre organism. Se impart in doua categorii: fibre insolubile in apa si fibre solubile in apa.

In prima categorie, a fibrelor insolubile, intra celulozele, hemicelulozele si lignite, intalnite in special in cereale, tarate, paine integrala si au rol in formarea bolului fecal si stimularea peristaltismului (miscarilor intestinale). Acestea au un impact redus asupra glicemiei, insulinei si lipidelor. Cealalta categorie de fibre,  fibrele solubile in apa (pectine, gume, mucilagii, hemiceluloze) intalnite in legume, linte, fasole si mazare uscata, mere, citrice, ovaz, orz, radacinoase, vegetale frunzoase verzi, formeaza geluri care retin o parte din nutrientii din alimentatie si le incetinesc absorbtia.

De asemenea, acestea incetinesc golirea gastrica evitand furnizarea unei cantitati prea mari de glucide spre absorbtie intestinului subtire, reducandu-se astfel raspunsul insulinic. O dieta rationala ar trebui sa cuprinda aproximativ 30g de fibre/ zi.

Dietele bogate in fibre asigura un nivel scazut de colesterol, previn obezitatea si alte boli metabolice, hipertensiune arteriala, bolile de inima si constipatia.

De curand am decis sa folosesc un supliment pe baza de fibre, Psyllum, care m-a surprins in mod placut prin eficacitatea cu care isi face “treaba”. De fapt, in urma utilizarii acestuia, “treaba” mea a fost mai usoara, problemele legate de constipatie, balonare, senzatie de abdomen plin si umflat fiind practic rezolvate dupa primele zile de administrare. Trebuie sa va mai spun ca nu am fost niciodata un fericit din punct de vedere al traficului intestinal si ca regimul alimentar hiperproteic, cum este cel pe care il utilizez eu, nu este deloc prietenos din acest puncet de vedere.

De ce este Psyllium atat de eficient?


Psyllium-ul a reusit dupa cateva zile de utilizare sa imi redea regularitatea iesirilor la toaleta. Am inceput sa citesc mai multe despre despre acest produs si am aflat ca semintele de psyllium contin de 14 ori mai multe fibre decat ovazul si, ca urmare, ajuta la curatarea colonului, imbunatateste absorbtia vitaminelor si mineralelor, reduce colesterolul si joaca un rol important in reglarea gliecmiei prin diminuarea vitezei de trecere a glucidelor din tubul digestiv in sange.

 

Am mai aflat si ca psyllium intra si in compunerea altor suplimente destinate detoxifierii organismului si curatarii colonului, fiind chiar componenta de baza a acestora. Suprinderea cea mai mare am avut-o atunci cand am comparat pretul produsului achizitionat de la Redis Nutritie cu cel al produselor similar de pe piata, acestea fiind in dezavantaj net, in pretul platit pentru acestea regasindu-se probabil un procent mare din reclama.

In final, va recomand sa utilizati Psyllium, asigurandu-va ca este un produs “de treaba”.

Daniel Oprea

campion balcanic

3 Comments

  • Pentru cat timp se poate administra acest produs? De probleme digestive de pe urma dietelor hipercalorice si hiperproteice, suferim majoritatea. Deci daca acest produs este asa de bun ca in descrierea din articolul de mai sus, as vrea sa-l incerc. Ce cantitate se poate lua zilnic, cand, si pt. cat timp ?

  • NU L-AM FOLOSIT CA NU AM NEVOIE DAR AM AUZIT CA E BUN…DOAMNE,CATE PRODUSE MAI APAR PE PIATA?DACA AM FACE O LISTA CU TOT CE TREBUIE SA IA UN CULTURIST PE BUNE,CRED CA NICI SA MANANCI MANCARE NU MAI AI TIMP!AM FACUT UN CALCUL SIMPLU CU CELE NECESARE PE O LUNA SI DEPASASTE 2500LEI ASTA IN CONDITIILE UNOR SUPLIMENTE BUNICELE NU FFF BUNE SI CAM 80% DIN NECESARUL ZILNIC RECOMANDAT..ENORM…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate