Pullover – doua exercitii intr-o singura miscare?

pulloverPullover-ul cu gantera este un exercitiu excelent din doua motive foarte importante:

1. Ajuta la intinderea muschilor umerilor, spatelui, pieptului si abdomenului.

2. Ajuta la dezvoltarea muschilor spatelui si, intr-o mai mica masura, a pectoralilor.

Pullover-ul este un exercitiu de izolare si printre putinele care  implica puternic muschii spatelui fara a implica bicepsii. Desi nu este un exercitiu de baza, pullover-ul este o solutie excelenta pentru culturistii care simt ca antreneaza prea mult spatele in timpul tractiunilor si a ramatului din aplecat. Culturistii avansati pot utiliza acest exercitiu pentru preobosirea muschilor, inaintea unor exercitii de baza pentru aceasta zona.

Intrebarea pe care si-o pun culturistii cand vine vorba de pullover este daca este sau nu posibil sa-ti maresti circumferinta toracelui cu ajutorul lui. Nu exista insa argumente convingatoare pentru a sprijini aceasta afirmatie.

Ce limitari exista in efectuarea pullover-ului

In general, culturistii sufera de o scadere a mobilitatii in pozitia de extensie maxima a umerilor, iar pullover-ul poate ori sa ajute, ori sa agraveze o accidentare a umerilor.

Nu uita ca pullover-ul se refera de fapt la doua exercitii: unul de intindere si celalalt de constructie a mesei musculare. Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa presupui ca le poti face pe amandoua in acelasi timp.

De cate ori vrei sa intinzi muschii si sa maresti cutia toracica, aseaza-te perpendicular pe banca, nu de-a lungul ei, ca atunci cand vrei sa construiesti masa musculara. De asemenea, trebuie sa folosesti o gantera foarte usoara si o miscare ampla cand vrei sa maresti cutia toracica, comparativ cu acelasi exercitiu facut pentru masa musculara.

Aminteste-ti ca atunci cand lucrezi pentru masa musculara trebuie sa folosesti o gantera mai grea, nu e bine deci sa faci coborarea prea ampla in spatele capului pentru ca pui prea mare presiune asupra umerilor si te poti accidenta.

1 Comment

  • Mai exista varianta de pull over la aparat,care e ideala fiindca permite dorsalilor o cursa completa,de 180 de grade si o contractie de varf.Din pacate prea putine sali au in dotare un aparat pt.pull over.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate