Care este pulsul normal atunci cand faci sport?

pulsul normal

Pulsul normal in stare de repaus si cand facem efort

Din cand in cand este bine sa ne verificam pulsul, chiar daca nu avem probleme cardiovasculare pe care sa le cunoastem, iar verificarea trebuie realizata atat in stare de repaus, cat si atunci cand supunem organismului unui efort intens. Sa vedem care este pulsul normal in ambele situatii.

Pulsul normal pentru o persoana sanatoasa…

… este intre 60 si 90 batai/ minut in stare de repaus si de maxim 200 batai pe minut in timpul exercitiilor foarte intense. Pentru a masura pulsul mai usor, numara bataile timp de 15 secunde, apoi multiplica rezultatul cu 4. Frecventa cardiaca mai mica de 60 batai/ minut poarta numele de bradicardie, in timp ce cea care depaseste 90 batai/ minut – tahicardie.

Pulsul normal depide foarte mult si de varsta sau conditie fizica, in special atunci cand il masuram in timpul activitatii fizice. Atunci cand facem efort, pulsul se accelereaza pentru a asigura alimentarea celulelor si a tesuturilor cu sange si oxigen.

Iata cum aflam pulsul maxim in timpul antrenamentului, in functie de varsta (pentru persoanele mature):

– pentru barbati, rezultatul = 220 minus varsta actuala;

– pentru femei, rezultatul = 206 minus 88% din varsta actuala.

Este bine ca, in timpul exercitiului, pulsul sa se situeze intre 60% si 80% din aceasta valoare. Acesta este pulsul normal. Daca depasesti aceste valori, e bine sa te adresezi unui medic si sa iti reconsideri antrenamentul.

De asemenea, trebuie sa tii cont de conditia ta fizica:

– daca abia te-ai (re)apucat de sport, pulsul normal este cuprins intre 50-65% din pulsul maxim;

–  daca faci sport in mod regulat, pulsul normal este cuprins intre 60-75% din pulsul maxim;

– daca ai un stil de viata foarte activ, pulsul normal se situeaza intre 70 si 85% din pulsul maxim.

Atentie! Exista numerosi factori care iti pot afecta pulsul si pe care trebuie sa ii iei in considerare atunci cand valorile nu se situeaza exact intre limtele normale, ca de exemplu: temperatura, deshidratarea, anumite medicamente, consumul de cafea sau energizante, lipsa incalzirii, chiar si cat de odihnit esti atunci cand faci sport.

Pulsul normal si intensitatea corecta a exercitiilor

Daca simti ca iti fortezi organismul sau, din contra, nu lucrezi la intensitatea potrivit, fa testul simplu al respiratiei: daca poti vorbi si iti poti continua antrenamentul simultan, inseamna ca nu te fortezi prea tare, dar daca poti canta in timp ce lucrezi, intensitatea este prea scazuta.

Tu cat de des iti verifici pulsul?

3 Comments

  • Am si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva : dupa o alergare de 30 min. , intensitate medie-mare, pulsul imi sta la 120 b/m aproximativ 30-45min dupa care urmatoarele 1-2 ore la 100 b/m. E normal ? Am 35 de ani.

  • Un plus sub 60 batai pe minut nu este o problema, asa cum s-ar putea intelege din articol. De fapt, mai toti sportivii au un puls de odihna mult sub 60, chiar sub 50, si asta se explica prin faptul ca inima lor a devenit mult mai eficienta in a pompa sangele ( batai mult mai puternice, deci e nevoie ca inima sa bata mai rar pentru a iriga corespunzator corpul cu sange )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate