Culturism si regim vegetarian – o combinatie imposibila?

Nu mai este un secret pentru nimeni: proteinele sunt esentiale pentru cresterea musculara, insa inseamna acest lucru ca nu putem obtine rezultate in culturism daca urmam un regim vegetarian?

Poti reusi in culturism daca urmezi un regim vegetarian?

Da, este posibil sa atingi un nivel inalt de masa musculara prin intermediul unei diete vegetariene. Proteinele din plante, cum ar fi soia, tofu, linte, naut, mazare, nuci si seminte, pot oferi toti aminoacizii esentiali de care ai nevoie pentru a construi si mentine masa musculara. Este important sa incluzi o varietate de alimente vegetariene bogate in proteine in dieta ta si sa te asiguri ca obtii suficiente calorii si nutrienti esentiali pentru a sprijini cresterea musculara.

Daca urmezi o dieta vegetariana stricta, ar putea fi necesar sa iei suplimente pentru a asigura ca primesti toate nutrientii de care ai nevoie. Este recomandat sa discuti cu un medic sau un nutritionist pentru a te asigura ca ai o dieta adecvata pentru nevoile tale.
Avem nevoie de proteine pentru a creste, dar nu neaparat de proteine de origine animala. Putem face progrese in culturism si daca evitam sa consumam carne, cu conditia sa incercam sa acoperim minusurile unui astfel de regim prin alte metode.

Cum putem suplini lipsurile unui regim vegetarian

– Suplimente proteice

In primul rand, este important ce tip de regim vegetarian urmezi. Vegetarienii se impart in lacto-vegetarieni (persoanele care consuma produse lactate, dar evita ouale), lacto-ovo-vegetarieni (cei care consuma si oua, si produse lactate), ovo-vegetarieni (consuma oua, dar nu si produse lactate) si vegetarienii stricti.

Putem aminti si si “pesco-vegetarienii”, persoanele care consuma peste (desi  exista o disputa in ceea ce priveste  atribuirea statutului de “vegetarian” unei astfel de persoane), dar si ‘flexitarienii”, persoane care consuma carne doar ocazional.

Desigur, putem apela oricand la suplimente nutritive, dar si in acest caz tipuri de regim vegetarian enumerate mai sus ridica probleme diferite: in timp ce lacto-vegetarienii pot folosi suplimente de zer si caseina pentru a acoperi necesarul de proteine al organismului, ovo-vegetarienii nu le pot consuma. De asemenea, lacto-vegetarieni nu pot consuma concentratele proteice care contin si praf de albus de ou, dar pot consuma, spre exemplu, suplimentele pe baza de soia.

Cu alte cuvinte, solutii exista, dar trebuie sa fii atent la ingredientele suplimentelor proteice daca iti doresti sa respecti un anumit tip de regim vegetarian.

– O alimentatie bogata in surse de proteine vegetale

Chiar daca urmezi un regim vegetarian, chiar si pentru o scurta perioada, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa mananci doar salata verde si mere. Iar daca mergi si la sala, iti va fi mai mult decat dificil sa-ti indeplinesti obiectivele.

Asadar, pe langa suplimente, este necesar sa incluzi in alimentatia ta cat mai multe surse de proteine vegetale, cum ar fi fasolea , soia, cerealele (ovaz, grau, tarate, porumb), ciupercile, mazarea, spanacul, broccoli, dar mai ales nuci si seminte (nuci, alune, migdale, nuci caju, seminte de floarea soarelui, de in sau de dovleac), bogate nu doar in proteine, ci si in grasimi sanatoase.

– Atentie la carenta de fier, zinc, calciu sau vitamina B12!

Un regim vegetarian prezinta avantaje, dar si dezavantaje: excluderea carnii din meniu poate conduce la deficienta de fier, sursele vegetale de fier (legumele cu frunze verzi, mazarea, lintea, fasolea, fructele uscate) nefiind capabile sa acopere necesarul de fier al organismului, motiv pentru care trebuie sa apelezi la suplimente.

De asemenea, vegetarienii care exclud si lactatele din alimentatia lor pot suferi de o deficienta de calciu, care conduce la crampe musculare, performanta slaba si osteoporoza. Putem consuma surse vegetale de calciu, cum ar fi spanacul, broccoli sau migdalele, dar puetm apela si la suplimente de calciu.

Zincul, un alt mineral care este neglijat de persoanele cu un regim vegetarian, poate fi procurat din seminte de dovleac, susan, nuci si migdale sau fulgi de ovaz, dar atentie: deficienta de zinc poate conduce la dereglarea apetitului, diminuarea capacitatii cognitive si a abilitatilor motorii.

Nu in ultimul rand, este esential sa ne asiguram ca ii furnizam zilnic organismului nostru necesarul de vitamina B12, vitamina pe care, de obicei, ne-o procuram din produsele de origine animala. In caz contrar, putem experimenta palpitatii, stari depresive si nervozitate, probleme de memorie sau o senzatie de oboseala accentuata.

In concluzie, putem completa unele lipsuri ale regimului vegetarian si ne putem dedica unei activitati sportive, dar putem oare avea aceleasi rezultate ca atunci cand urmam o dieta normala?

Tu ce parere ai?

1 Comment

  • Sunt nedumerit cu un lucru, eu personal încerc sa gândesc logic l un lucru , tot ce este fiert sau prăjit își pierde din calitatea produsului ,un lucrul care ma uimește pe mine este ca , carnea nu poate fi mâncata cruda deci trebuie fiarta sau prăjită conform experților tot ce este fiert sau prăjit la peste 100 grade este un produs null . Cum comentați ca toți instructori apelează la Consul de carne care după părerea mea nu fce decât rău organismului 1.digestia care este consumatorul cel mai mare de energie din corp datorită mâncărurilor grele (carnea) se digera in mai mult de 4 ore , in aceste 4 ore este imposibil sa nu mai mâncați . Părerea mea este sa mâncați doar lucruri de calitate , crude si ușor digerabile bine-nțeles într-un mod disciplinar .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate