Somn putin, zero crestere! Sfaturi pentru un somn linistit

somn linistit

Un somn linistit, esential pentru refacere dupa efort

M-am intalnit la sala cu un tanar al carui progres excelent l-am urmarit mai multi ani. Deoarece l-am avut in vizor tot timpul, nu a facut greseli mari la antrenamente si mi-a ascultat sfaturile. De ceva timp insa, progresele lui s-au oprit brusc, chiar a dat putin inapoi. Motivul: sotia lui a nascut.

Da, si la tine va veni timpul cand vei avea primul copil sau va trebui sa lucrezi mai mult la serviciu sau la propria afacere. Rar te vei mai bucura de un somn linistit, suficient, mesele vor fi mai dezordonate, toate acestea avand un impact negativ asupra recuperarii si refacerii corpului, conducand la stoparea progreselor in masa musculara, in multe cazuri chiar la declin.

Ce este de facut? In primul rand, din cauza recuperarii si a refacerii lente, e indicat sa micsorezi volumul la antrenamente si numarul de sedinte pe saptamana.

Mergi la sala o data la 4-5 zile, la un antrenament faci jumatatea superioara, la altul cea inferioara, cate un exercitiu de baza a 3 serii pentru fiecare grupa musculara.

Daca poti “masca” oboseala cu cateva cesti de cafea pe zi, lipsa somnului suficient iti va afecta organismul.

Ce trebuie sa faci pentru a avea un somn linistit

Somnul este deosebit de important, nu doar pentru recuperare si refacere dupa antrenament, ci si pentru sanatate, in general. Iata cateva sfaturi pentru un somn linistit si odihnitor:

– stabileste-ti, pe cat posibil, ore de somn regulate, de culcare si de trezire. Un exemplu foarte bun este sa mergi la culcare la ora 23 la culcare si sa te trezesti la ora 7;

– evita sa tragi un pui de somn ziua, daca acesta iti afecteaza somnul de noapte;

– pentru un somn linistit, ferestrele dormitorului trebuie sa fie prevazute cu jaluzele si perdele, pentru a putea face intuneric complet; patul trebuie sa aiba o saltea ortopedica, iar plapuma sa fie usoara, gen pilota;

– elimina, pe cat posibil, zgomotele exterioare care iti pot perturba somnul;

– nu folosi pilule de somn, ele nu iti vor oferi un somn linistit, ci doar vor masca problemele care iti perturba somnul, creand, in timp, dependenta.

– nu aseza in dormitor un calculator sau orice altceva are legatura cu serviciul tau;

– nu bea cafea sau alte produse cu cofeina cu cateva ore inainte de culcare;

nu face antrenamente la ore tarzii, aproape de ora de culcare.

– pentru a diminua nevoia de a urina in timpul noptii, care poate fi una dintre cauzele lipsei unui somn linistit, ia ultima masa a zilei cu 2 ore inainte de culcare, evita sucurile din fructe si vegetalele si minimalizeaza consumul de lichide pana la culcare. Poti lua un shake de concentrat proteic cu putina apa inainte de culcare, iar dimineata iti poti satisface nevoia de lichide;

– nu urmari seara filme care iti provoaca emotii intense, nu face nimic care sa aiba de-a face cu serviciul, nu-ti verifica mailul, casuta vocala etc.

– imediat ce te-ai bagat in pat, citeste ceva relaxant timp de 10 – 15 minute;

– evita alcoolul cu 3 ore inainte de culacre.

Alexandru Bolborici

dupa Ironman

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate