Taurina

taurinaLuptand cu stresul zilnic, corpul nostru sufera schimbari odata cu trecerea timpului, devenim mai obositi, mai irascibili, apar probleme cu somnul si digestia. Omul modern are masina si computer, astfel el isi reduce activitatile normale, contactele umane, la deplasarile la volan si comunicarea prin internet.

Aparitia diverselor dereglari ale sistemului nervos vegetativ duce la accentuarea unor slabiciuni pe care le are fiecare individ (de regula, apar probleme digestive si, in unele cazuri, cardiace sau renale).

O alimentatie complet necorespunzatoare sau un regim de viata dezordonat este reteta completa pentru a accentua aceste probleme, pana la a provoca o boala mai serioasa.

Taurina si beneficiile ei

Un ajutor in lupta cu stresul si dereglarile sale este TAURINA. Din ce in ce mai multi medici prescriu taurina in diverse boli cardiace, hepatice , in tulburari metabolice, ca diabetul, dar si ca un antioxidant puternic.

Taurina, deseori amintita ca un aminoacid, nu face parte din proteinele fundamentale  ale corpului uman. In schimb, ea ramane libera, in tesuturi si sange, fiind unul dintre cei mai abundenti amino-acizi liberi. O gasim, de asemenea, in tesutul inimii, in muschii scheletului si in sistemul nervos. In perioadele de extenuare fizica, organismul nu mai este in stare sa produca o cantitate normala si suficienta de taurina, rezultand o carenta temporara. Rolul ei este acela de transmitator metabolic si de detoxifiant. Importanta ei este legata si de creier. Unii cercetatori considera ca taurina poate fi un supliment alimentar sanatos pentru persoanele ce sufera de tulburari bipolare (depresie maniaca).

Taurina si bolile de inima

In Japonia, este utilizata in tratarea bolilor ischemice de inima, ca si in aritmii. Persoanele care sufera de insuficienta  cardiaca congestiva sunt sfatuite sa urmeze o cura cu taurina, circa 3 – 5 g pe zi, cu efecte vizibile si in cazul hipertensiunii si al colesterolului marit.

Taurina si diabetul de tip 1

Studii intreprinse au demonstrat cum taurina actioneaza ca un antioxidant puternic si imbunatateste starea pacientilor suferinzi de diabet de tip 1, combatand efectul radicalilor liberi. Mai mult, dupa pancreas, taurina este al doilea mecanism ce imbunatateste rezistenta insulinei, ceea ce duce la marirea excretiei colesterolului.

Cercetatorii demonstreaza cum, chiar si la copii, insuficienta acestui aminoacid  reduce secretia de bila, reduce absorbtia grasimilor si incapaciteaza temporar unele functii ale ficatului. Aceste efecte negative pot fi reversibile, prin introducerea in alimentatie a suplimentelor cu taurina.

Taurina si hepatita

Pe un lot  de persoane bolnave de hepatita acuta, s-au efectuat cateva studii. La jumatate dintre persoane, au fost administrate tratamentele standard, iar celorlalte, taurina, cate 4 g de trei ori pe zi, dupa fiecare masa. In comparatie cu esantionul tratat normal, cei carora le-a fost administrat aminoacidul au prezentat scaderi importante ale nivelului bilirubinei si ale totalului de acizi biliari.

Taurina si alcoolismul

Aceasta substanta s-a dovedit a avea calitati si in domeniul alcoolismului, la persoanele dependente de aceasta  substanta atat de nociva. Doze de 1 g, de trei ori pe zi, au avut rezultate miraculoase, in scaderea episoadelor psihice ale alcoolicilor.

Cat de sigura este taurina?

Studiile, atat pe oameni cat si pe animale, au demonstrat o data in plus siguranta utilizarii acesteia. Efectele sale benefice cuprind majoritatea functiilor organismului, iar rezultatele se observa in cel mai scurt timp.

Comparativ cu medicamentele clasice, Taurina are avantajul unui produs natural fata de un medicament care uneori poate avea efecte secundare asupra altor functii ale corpului nostru. Se observa o tendinta accentuata a medicinei moderne in directia substantelor naturale, care au marele avantaj ca vindeca o dereglare fiziologica, fara a crea alta prin efecte secundare, cum se intampla cu medicamentele clasice.

Trebuie subliniat si faptul ca in medicina moderna se merge pe prevenirea imbolnavirii, conditia principala fiind protejarea de factorii distructivi ai vietii moderne: stresul, poluarea, regimul nesanatos de viata, alergiile.

Un mare ajutor in aceasta lupta este oferit de Taurina. Pretul ei este foarte mic, in comparatie cu al medicamentelor; fiind un produs natural, nu are grad de toxicitate. Nu este un panaceu, dar va poate ajuta in prevenirea si tratarea unor boli care sunt din ce in ce mai prezente in viata omului modern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate