Varietas delectat

Varietas delectat – bucura-te de varietate!

Intotdeauna am gasit ca actual acest vechi dicton latin si foarte aplicabil la tot ceea ce priveste antrenamentul si nutritia unui culturist. Sigur, el este adevarat numai pe jumatate, pentru ca se refera, in mod expres, la starea de bine pe care varietatea, in general, o da psihicului; iar asta pentru ca latinii nu aveau ca scop dezvoltarea masei lor musculare. Asa ca dictonul enuntat ar putea fi completat astfel: varietatea delecteaza si creste masa musculara!

Desi nu am considerat niciodata ca as fi un specialist in antrenament si nutritie, indraznesc sa va impartasesc din experienta personala, acumulata in cei cativa ani de culturism, si am sa va enumar cateva dintre tehnicile pe care le-am folosit pentru a evita rutina si pentru a stimula cresterea musculara.

Cea mai la indemana modificare, pe care o puteti face atunci cand simtiti ca muschiul vizat la un antrenament nu mai raspunde atat de bine pe cat v-ati fi dorit voi, este schimbarea ordinii exercitiilor. Aceasta schimbare nu afecteaza in mod evident antrenamentul, pentru ca, in mare parte, veti folosi aceleasi miscari si veti lucra cu aceleasi greutati. Cu toate acestea, modul in care muschiul ajunge la epuizare va fi unul nou si, ca urmare, stresul muscular va fi altul.

Varietatea inseamna progres!

Schimbarea numarului de repetari efectuate la fiecare serie, precum si a greutatilor folosite, este cu adevarat un mod eficace de a evita monotonia si de a nu lasa muschii sa se obisnuiasca cu un anumit tip de antrenament. De aceea, va recomand ca, din cand in cand, sa efectuati antrenamente de forta, in care numarul repetarilor pe serie sa fie de maximum sase. Nu trebuie uitat faptul ca la aceste antrenamente pauzele dintre serii vor fi mai lungi, iar executia extrem de corecta si stricta. La fel de bine, antrenamentele de intensitate mai mica, cu 15-20 de repetari pe serie, cu greutati mai mici si cu pauze mai scurte intre serii, vor aduce un plus de stres muschilor vostri.

O alta variatie este data de efectuarea unor tehnici mai speciale, precum antrenamentul in superset, superseriile, repetarile fortate sau negative. Toate acestea din urma sunt metode deosebit de benefice atunci cand nu se abuzeaza de ele si cand periodicitatea introducerii acestora in antrenament este bine stabilita si judicios calculata.

Modificarea unghiurilor de efectuare a miscarilor unui exercitiu sau a prizelor de prindere a barei vor face ce muschiul lucrat sa raspunda intr-un mod diferit. De exemplu, in situatia in care veti face flexii cu bara pentru bicepsi cu o priza mai larga decat de obicei, muschiul va fi atacat intr-un mod nou, iar noul stres aparut va stimula cresterea. La fel, atunci cand veti ridica sau cobori spatarul bancutei pe care efectuati impins de la piept, mai mult decat de obicei, veti impune muschiului sa lucreze altfel, ca urmare a traiectoriei diferite a barei sau a ganterei.

Sigur, toate cele mentionate mai sus nu vor deveni cu adevarat eficiente decat daca alimentatia voastra va fi una de calitate, cat mai naturala posibil, completata de un aport corespunzator de suplimente nutritive si imbogatita cu vitamine si minerale. Produsele stimulatoare naturale sunt si ele cele care vor da un impuls cresterii muschilor vostri. Nu uitati ca si odihna este esentiala in aceasta ecuatie.

Si ar mai fi ceva: fiti inventivi, nu va lasati incorsetati de sabloane si mituri si schimbati inteligent structura antrenamentului vostru, de cate ori simtiti ca entuziasmul pentru trasul de fiare v-a scazut iar muschii nu va mai dau feed-back-ul pe care il asteptati.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate