Vitaminele si mineralele de care ai nevoie (II)

Vitamina B6

vitamineMentine sistemul nervos in buna stare de functionare. Fara vitamina B6, 60 de enzime esentiale nu ar functiona corect, iar procesul de sinteza a proteinei si cel de formare a celulelor noi ar fi intrerupte complet. Astfel, multiplicarea de celule, in particular cele rosii si cele ale sistemului imun, este imposibila.

Aditional, sistemul nervos si creierul vor inceta sa functioneze, la fel si productia de neurotransmita tori. In afara de intensificarea metabolismului carbohidratilor si de ardere a grasimii corporale, vitamina B6 actioneaza ca un diuretic si regleaza reactiile enzimatice care declanseaza eliberarea de glucoza din glicogen. Doza zilnica sugerata: 10 mg.

Calciu

Pe masura ce masa musculara creste, mentinerea unei structuri scheletice robuste devine imperativa. Calciul este cel mai abundent mineral din corp, mentinand oasele puternice. Calciul mentine ritmul cardiac si, impreuna cu magneziul, regleaza buna contractie si relaxare a muschilor striati. De asemenea, calciul ajuta la intrarea creatinei si aminoacizilor in sange. Cercetatorii credeau ca pierderea de calciu este mica in timpul activitatilor intense, precum antrenamentele de culturism. Totusi, studii noi au indicat ca pierderea de calciu prin transpiratie la barbati, in urma unui antrenament de 90 de minute, poate ajunge si la 400 mg. Pentru a contracara acest aspect, cercetatorii au sugerat ca cei angajati in activitati zilnice intense sa-si asigure zilnic 3.000 mg de calciu.

Alte studii au aratat ca ingerarea unei cantitati mari de proteine poate accelera pierderea calciului. Doza zilnica sugerata: 2.000 -3.000 mg.

ZMA

In lumea culturismului, initialele ZMA sunt sinonime cu mineralele zinc si magneziu. Este bine cunoscut faptul ca zincul este implicat la maturizarea barbatilor, sistemul imunitar, iar magneziul este implicat in productia de energie. Cand cele doua minerale sunt combinate, alaturi de acidul aspartic, mixul stimuleaza productia de testosteron.

De fapt, unele studii au concluzionat ca ZMA poate creste nivelul de testosteron cu pana la 30%, alaturi de o crestere foarte semnificativa in forta si putere. ZMA creste IGF-1 (insulinlike growth factor 1) si lucreaza cel mai bine daca este luat seara, cu o ora inainte de culcare. Se pare ca ajuta si la inducerea unui ciclu de somn mai adanc, favorizand secretia de hormon de crestere. Doza zilnica sugerata: 20 mg pentru zinc si 300 mg pentru magneziu.

Alexandru Bolborici

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate