30 de tipuri de diete – argumente pro si contra si cum functioneaza

Exista mai multe moduri in care poti slabi sau in care te poti ingrasa. Gaseste-l pe cel care functioneaza cel mai bine pentru tine, ajutandu-te si de lista de mai jos.

Cultura dietelor pare astazi mai ubicua decat a fost vreodata. S-au dus demult zilele in care oamenii puneau mana pe o chifla, puneau niste unt pe ea si isi vedeau de viata in continuare. Acum exista o infinitate de moduri in cate poti manca pentru a slabi, pentru a acumula masa musculara, pentru a-ti spori concentrarea si pentru a te simti mai sanatos in general. Si o multime de oameni urmeaza diverse diete.
Se estimeaza ca in fiecare an aproximativ 45 de milioane de oameni intra la dieta, iar Grand View Research sustine ca piata gestionarii greutatii era evaluata la 288 de miliarde de dolari in 2020. Cautarea unor sfaturi despre diete in mediul online pate fi obositoare si te poate duce uneori si la surse neserioase.
Intelegand care sunt cele mai comune tipuri de diete vei putea decide care functioneaza cel mai bine pentru stilul tau de viata si pentru obiectivele tale generale (fie ca este vorba despre slabit, despre acumularea de masa musculara, de ingrasare sau despre a fi mai sanatos).
Iata mai jos care sunt cele mai comune 30 de diete despre care ar trebui sa stii.

Cateva cuvinte despre diete

Inainte sa aprofundam diferitele tipuri de diete, este important sa notam ca niciuna dintre aceste optiuni nu va acoperi in totalitate toate nevoile tale legate de sanatate. Poti slabi cu aproape orice dieta, atata timp cat mentii un deficit caloric (cu alte cuvinte daca arzi mai multe calorii decat consumi). Acelasi lucru este valabil si daca incerci sa acumulezi masa musculara.
Nu exista nicio dieta care sa fie neaparat mai buna decat alta in a atinge acest obiectiv. Fa-ti o prioritate din calorii in primul rand si abia apoi alege un stil de dieta bazata pe preferintele tale.
Conform studiilor, calitatea alimentelor este la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta, decat numarul macronutrientilor (proteine, carbohidrati si grasimi) pe care ii consumi. Cu alte cuvinte: daca urmezi o dieta low-carb, trebuie sa te asiguri ca mananci si grasimi si proteine de calitate. Pe de alta parte, opteaza pentru cereale integrale in locul amidonurilor rafinate daca ai o dieta cu continut redus de grasimi.
Unele diete pot fi sarace in macronutrienti vitali (vitamine si minerale) necesari pentru viata de zi cu zi – dietele vegetariene, de pilda, risca mai mult sa te duca spre o carenta de fier decat dietele care sunt bazate pe consumul de carne. Carentele de fier pot duce la anemie, ale carei simptome includ oboseala, dureri in piept si chiar piele palida.
Desigur, trebuie sa stai intotdeauna de vorba cu medicul, insa consumul unei varietati mai ample de alimente sau administrarea de suplimente te poate ajuta cu orice tip de carenta pe care o ai.
Iata, asadar, care sunt cele mai populare diete din ultimii ani si in ce constau ele.

1. Fastingul intermitent (postul intermitent)

Cel mai probabil ai auzit de fastingul intermitent (IF) sau despre postul intermitent. Pentru neinitiati, insa, vom spune ca aceasta nu este atat o dieta, cat o strategie alimentara in care iti vei consuma toate caloriile intr-o perioada de timp stabilita si apoi vei tine post pentru restul zilei.
Exista diferite abordari ale postului intermitent, cea mai populara fiind varianta 8:16 – ceea ce inseamna ca vei consuma caloriile intr-o fereastra alimentara de 8 ore si vei posti in celelalte 16 ore ale zilei. Poti incerca si variantele 10:16, 16:10 sau chiar 6:20. Unii extremisti ajung chiar sa inghesuie toate caloriile pentru o zi intreaga intr-o singura ora sau practica varianta OMAD (o singura masa pe zi).
Ideea acestei diete este ca vei consuma mai putine calorii, pentru ca le vei reuni intr-un interval de timp mai restrans, in loc sa le repartizezi pe tot parcursul zilei.
In timpul perioadelor de post, ai voie sa bei bauturi fara calorii, cum ar fi cafeaua neagra, ceaiurile din plante si apa carbogazoasa si plata.
Mai multe studii au descoperit ca IF nu numai ca duce la pierderea in greutate, dar poate ajuta la imbunatatirea rezistentei la insulina, la reducerea stresului oxidativ, la stabilizarea nivelului de zahar din sange si la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Pro
  •  Usor de urmat, pentru ca nu trebuie decat sa iti limitezi fereastra alimentara.
  •  Petrecand mai putin timp mancand vei crea in mod natural o restrictie calorica, ce poate contribui la gestionarea greutatii (si te va ajuta sa eviti gustarile luate noaptea tarziu).
  •  Beneficiile postului intermitent includ autofagia si reglarea nivelului de insulina.
Contra
  •  Nu este ideal pentru persoanele cu antecedente de alimentatie dezordonata sau cu o relatie proasta cu alimentele.
  •  Postul provoaca un stres temporar asupra organismului. Daca esti deja foarte stresat, excesul de cortizol te poate face sa te simti mai rau si va anula beneficiile IF.

2. Dieta Mediteraneana

dieta mediteraneana

Asa cum sugereaza si numele sau, dieta mediteraneana este inspirata din obiceiurile alimentare ale oamenilor care locuiesc in apropierea Marii Mediterane, in tari precum Grecia, Italia, Spania, Liban, Turcia si multe altele. Aceste tari au unele dintre cele mai lungi sperante de viata din lume. Potrivit unui studiu din The Lancet Medical Journal, se estimeaza ca speranta de viata a locuitorilor Spaniei este in medie de 85,8 ani, in timp ce americanii au o speranta de viata de aproximativ 78,5 ani.
Dieta este bogata in alimente sanatoase pentru inima, precum legume, peste, fructe, cereale, ulei de masline si nuci. Consumul de carne rosie este redus la minimum, iar consumul de lactate este moderat si consta in surse de calitate, cum ar fi iaurtul si branzeturile.
Expertii subliniaza, totusi, si faptul ca mediteraneenii au si obiceiuri de viata mai bune decat americanii. De obicei, acesti oameni sunt mai putin sedentari, beau si fumeaza mai putin si au obiceiuri de somn mai bune.
Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a constatat ca dieta mediteraneana nu a dus doar la pierderea in greutate, dar a fost si cea mai usor de respectat, in comparatie cu postul intermitent si dieta paleo. Atunci cand este respectata, dieta poate inversa simptomele diabetului si bolilor cardiovasculare.

Pro
  •  Pune accent pe alimentele integrale si pe grasimi sanatoase, precum uleiul de masline.
  •  Este un stil alimentar sustenabil, care permite o varietate mare de alimente.
Contra
  •  Limiteaza carnea rosie, insa carnea neprocesata, de inalta calitate, poate fi o parte benefica a unei diete echilibrate.
  •  Nu este ideala pentru persoanele cu sensibilitati alimentare.

3. Dieta Ketogenica sau Keto

Dieta Ketogenica a fost, fara doar si poate, una dintre cele mai discutate si dezbatute diete in ultimii ani. Chiar daca nu esti un adept al sau, fara indoiala ai vazut deja prin magazine gustari keto special concepute pentru adeptii sai.
Keto este o dieta care acorda prioritate grasimilor (65-75% din caloriile zilnice), cu un consum moderat de proteine (20-30%) si foarte putini carbohidrati (doar aproximativ 5%, desi unele versiuni interzic complet carbohidratii). Ceea ce inseamna ca vei manca o multime de avocado, oua si cheeseburgeri fara chifle.
Dieta Keto a fost conceputa pentru a mentine organismul intr-o stare aproape constanta de cetoza, o stare metabolica in care organismul creeaza cetone din grasimi pentru a le folosi ca energie in loc de zahar din carbohidrati (sursa de energie primara si preferata a organismului). Exista, de asemenea, voci care sustin ca dieta keto ar putea ajuta la tratarea cancerului si chiar a bolilor respiratorii.
Asa cum aratam mai sus, slabirea apare atunci cand numarul de calorii arse este mai mare decat cele consumate. Asadar, dieta keto nu este mai eficienta decat alte diete, atunci cand numarul de calorii este egal.
Exista diferite tipuri de dieta keto care se pot adapta nevoilor si stilurilor de viata personale, precum ciclizarea carbohidratilor si keto targetat. Exista chiar si si o versiune care permite consumul unor alimente pocesate, ceea ce face ca dezbaterea “keto murdar” versus “keto curat” sa fie un suiect interesant din punct de vedere nutritional.

Pro
  •  Provoaca starea de cetoza, care sustine puterea creierului si energia de durata.
  •  Consumul mai multor grasimi de calitate promoveaza satietatea si reduce apetitul.
  •  Arde grasimea corporala si grasimea alimentara drept combustibil.
Contra
  •  Trecerea la o dieta cu continut scazut de carbohidrati poate fi o schimbare semnificativa a stilului de viata.
  •  Pentru unii oameni, restrictionarea carbohidratilor poate sa nu functioneze pe termen lung.
  •  Unele alimente sunt prietenoase cu keto, dar nu neaparat si sanatoase.

4. Dieta Atkins

dieta Atkins

Dezvoltata in 1972, Dieta Atkins este un stil de dieta ketogenica ce imparte gestionarea greutatii in patru faze. Consumand alimente cu un continut scazut de carbohidrati, in cele din urma intri in starea metabolica de ardere a grasimilor, numita cetoza. Probabil ca te vei simti plin si multumit atunci cand vei consuma proteine si grasimi de calitate, dar trateaza cu atentie alimentele Atkins, care pot contine ingrediente pe care ar fi bine sa le eviti, cum sunt de pilda glutenul, sucraloza si uleiul de samburi de palmier.

Pro
  •  Limiteaza carbohidratii si induce starea de cetoza, in care arzi grasimile pentru combustibil.
  •  Nu necesita numararea caloriilor sau controlul portiilor.
  •  Are faze clar definite pentru o abordare structurata a gestionarii greutatii.
Contra
  •  Pe masura ce corpul tau trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru combustibil, e posibil sa te confrunti cu gripa keto.
  •  Mentinerea unui nivel scazut de carbohidrati pentru perioade lungi de timp nu functioneaza pentru toata lumea.
  •  Produsele Atkins nu sunt ideale pentru persoanele cu intolerante alimentare.

5. Dieta Carnivora

Cum ar fi sa afli ca indemnul mamei de a-ti manca legumele, care ti-a marcat toata copilaria, a fost degeaba? Ei bine, da! Aceasta este esenta dietei carnivore, opusul veganismului. Adeptii dietei carnivore mananca numai produse de origine animala – carne, branza, lapte, grasimi de origine animala si oua (desi unele variatii permit doar carne, fara oua si lactate). Nu exista cereale, legume si fructe. Nu, nu este o gluma!
Cunoscuta si sub numele de “Dieta Zero Carb”, acest tip de dieta este practic o variatie a dietei keto, deoarece grasimile si proteinele au prioritate fata de carbohidrati.
Dieta Carnivora este practic o dieta cu zero carbohidrati, care poate creste riscul de probleme digestive si probleme cu tiroida pe termen lung. Si pentru ca nu mananci fructe sau legume, elimini si antioxidantii si fibrele care stimuleaza imunitatea.
Aceasta abordare a dietei contravine cercetarilor stiintifice care demonstreaza ca limitarea consumului de carne iti poate prelungi viata si iti va imbunatati sanatatea cardiovasculara. Cu toate acestea, adeptii sai sustin ca poate lupta impotriva inflamatiei si poate preveni carentele de nutrienti. Exista dovezi ca poate duce la pierderea in greutate, mai ales ca proteinele maresc efectul termic al hranirii organismului – energia necesara pentru a digera alimentele.

Pro
  •  Este usor de urmat, pentru ca nu trebuie decat sa mananci carne si nimic altceva.
  •  Iti duce corpul in starea de cetoza, ceea ce promoveaza puterea creierului, energia si satietatea.
  •  Elimina complet alimentele asociate in mod obisnuit cu sensibilitatile alimentare.
Contra
  •  Este extrem de restrictiva.
  •  O dieta fara carbohidrati poate sa nu fie sustenabila pe termen lung.

6. Dieta Paleo

Termenul „Dieta Paleo” a fost inventat in anii 1970, dar dieta este modelata dupa ceea ce mancau stramosii nostri din Paleolitic – carne, plante, nuci si seminte. Aceasta dieta se concentreaza pe proteine de inalta calitate si grasimi de calitate (cum ar fi uleiul de avocado si uleiul MCT) pentru a sustine starea generala de bine.
Dieta Paleo, numita uneori si „Dieta Omului din Pestera”, ar putea fi considerata o verisoara a dietei carnivore. Pe langa carne, poti manca si peste, legume, fructe, nuci si seminte. In schimb, dieta iti impune sa eviti cerealele, lactatele, alimentele procesate, fasolea, leguminoasele si zaharurile. Iar pentru ca vei evita carbohidratii rafinati, vei avea mai mult loc in farfurie pentru legume organice si carne de la animale hranite cu iarba sau prinse in salbaticie.
Studiile au aratat ca dieta Paleo este eficienta pentru slabit, pentru scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea altor markeri din sange. Multi cercetatori subliniaza, insa, ca nu exista suficiente dovezi privitoare la efectele dietei asupra sanatatii si ca este nevoie de mai multe cercetari in acest sens. Altii avertizeaza, de asemenea, cu privire la riscurile eliminarii din dieta a cerealelor integrale, care au beneficii dovedite in prevenirea bolilor de inima si a diabetului.

Pro
  •  Pune accent pe alimentele integrale, proteine si grasimi de calitate.
  •  Elimina alimentele procesate si zaharul rafinat.
  •  Este ideala daca esti sensibil la cereale, lactate si/sau leguminoase.
Contra
  •  Permite consumul unor alimente potential inflamatorii, asa cum sunt ardeiul gras si vinetele.
  •  Respinge unii inlocuitori ai zaharului, cum ar fi xilitolul si alti alcooli din zahar.

7. Dieta IIFYM (If It Fits Your Macros)

Majoritatea oamenilor renunta la diete pentru ca sunt prea stricte si putin variate – trebuie sa mananci acelasi lucru zi de zi. Pentru majoritatea oamenilor este groaznic sa manance pui, orez si broccoli in mod repetat, pana la urmatoarea masa “cheat”.
Ei bine, aici vine salvarea din partea dietei IIFYM sau “If It Fit Your Macros”, care s-ar traduce prin “Daca raspunde nevoilor tale de macronutrienti”. Aceasta este o abordare mai flexibila a dietelor, care iti permite sa mananci orice doresti, atata timp cat atingi obiectivele predeterminate de proteine, carbohidrati si grasimi.
Partea complicata a acestei diete este ca in primul rand va trebui sa determini cat de mult din fiecare macronutrient trebuie sa mananci in fiecare zi pentru a-ti indeplini obiectivele, fie ele de slabit sau de ingrasat. Iar acest nivel depinde de la persoana la persoana si de obiectivele personale. Iata un bun punct de pornire: intervalul acceptabil de macronutrienti spune ca ar trebui sa obtii 45-65% din caloriile zilnice din carbohidrati, 20-35% din grasimi si 10-35% din proteine. Insa cel mai bun pariu este sa stai de vorba cu un nutritionist.
Din acest punct va trebui sa ai mereu grija ca ceea ce mananci se incadreaza in aceste targeturi de macronutrienti, urmarind ceea ce consumi intr-o aplicatie precum MyFitnessPal. Poti manca de pilda o felie de pizza sau prajitura preferata atata timp cat nu depasesti limita de carbohidrati sau grasimi. Problema este ca dupa un astfel de rasfat va trebui sa acorzi o atentie deosebita alimentelor pe care le vei consuma in restul zilei.
IIFYM este prezentata adesea ca o anti-dieta, dar ea chiar este o dieta. De cele mai multe ori, vei manca alimente sanatoase tipice, astfel incat nivelurile de macronutrienti vor ramane echilibrate, iar tu vei fi satul.

Pro
  •  Este o dieta flexibila, pentru ca permite consumul alimentelor preferate, atata timp cat se incadreaza in necesarul de macro-nutrienti.
  •  Poate fi personalizata, astfel incat sa se adapteze nevoilor si obiectivelor individuale de pierdere in greutate sau crestere musculara.
  •  Este educativa, deoarece te invata sa urmaresti ce mananci si sa intelegi continutul nutritional al alimentelor pe care le consumi.
Contra
  •  Calitatea alimentelor poate fi indoielnica uneori, pentru ca IIFYM permite consumul oricaror alimente, ceea ce poate insemna si alimente procesate si junk food.
  •  Dependenta de a numara macronutrientii.
  •  Lipsa de varietate, care poate aparea daca te concentrezi prea mult pe macronutrienti si neglijezi elemente nutritive importante, precum fibrele, vitaminele si mineralele.

8. Veganismul

Cuvantul „vegan” a fost inventat oficial in 1944, insa el este in stransa legatura cu istoria dietei vegetariene. Veganismul este una dintre miscarile cu cea mai rapida crestere din Statele Unite. 6% dintre americani s-au identificat ca vegani in 2017, in crestere fata de doar 1% in 2014. Iar industria carnii alternative – care include produse precum Beyond Burgers – este estimata sa ajunga la 140 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu.
Desi media mainstream o considera o dieta, in care adeptii evita produsele de origine animala, unii il considera un stil de viata (multi vegani evita chiar sa poarte piele). Cu cativa ani in urma, veganii mancau doar fasole, leguminoase, cereale, paste fara oua, fructe si legume. Dar progresele tehnologice au permis ca industria alternativa a carnii sa le ofere veganilor acces la o varietate mai larga de produse.
Evitarea tuturor produselor de origine animala inseamna ca va trebui sa iti umpli farfuria cu fructe hranitoare, legume si proteine pe baza de plante. De asemenea, va trebui sa acorzi o atentie speciala listelor de ingrediente de pe produsele tale preferate, pentru a evita substantele de umplutura obisnuite precum zerul, mierea si gelatina.
Exista diverse studii care indica beneficiile veganismului. Un studiu care a urmarit 250.000 de oameni si obiceiurile lor alimentare a constatat ca veganii au un risc cu 25% mai mic de boli de inima si un risc cu 8% mai mic de cancer decat cei care consuma produse de origine animala.
Insa veganii au un risc mai mare de a avea carente de vitamine si minerale, cum ar fi fier, zinc, vitamina D, calciu si acizi grasi omega-3, vitali toti pentru sanatatea de zi cu zi.
De asemenea, la fel ca vegetarianismul, aceasta dieta pe baza de plante nu tine cont de posibilele intolerante alimentare la factori declansatori, precum graul si leguminoasele. Fii atent la felul in care te simti daca incepi sa mananci cantitati mai mari din aceste alimente.

Pro
  •  Iti umple dieta cu alimente pe baza de plante.
  •  Cresterea popularitatii sale inseamna ca aceasta dieta este mai usor de urmat.
Contra
  •  Eliminarea tuturor alimentelor de origine animala poate creste riscul de carente de nutrienti.
  •  Nu este neaparat un stil de viata sanatos, astfel ca trebuie sa te asiguri ca obtii destui macronutrienti (carbohidrati, grasimi, proteine) si micronutrienti (vitamine si minerale esentiale).

9. Dieta vegetariana

Vegetarianismul are radacini istorice, fiind practicat de Pitagora in Grecia Antica.
Exista multe stiluri diferite de vegetarianism, cum ar fi lacto-ovo vegetarienii ( are consuma oua si produse lactate permise), pescatarienii (mananca peste, dar nu alta carne) sau flexitarienii (in cea mai mare parte acestia au un regim vegetarian, dar ocazional mananca si produse de origine animala).
Un consum mai mare de vegetale este o idee buna, indiferent de dieta pe care o urmezi, iar popularitatea in crestere a acestei diete inseamna ca este mai usor sa gasesti optiuni vegetariene atunci cand esti in miscare – dar ai grija la alimentele procesate favorabile pentru vegetarieni. In loc sa fie sanatoase, ele pot contine ingrediente pe care ar fi bine sa le eviti, asa cum sunt zaharurile adaugate si uleiurile hidrogenate.

Pro
  •  Daca mananci mai multe alimente integrale pe baza de plante inseamna ca vei avea in dieta mai multi antioxidanti, micronutrienti si fibre.
  •  Exista diferite stiluri de vegetarianism, pe care le poti aborda in functie de nevoile personale.
Contra
  •  Eliminarea carnii fara a-ti ajusta dieta poate creste riscul de carente de nutrienti.
  •  Nu este o dieta sanatoasa neaparat, pentru ca multe alimente sunt vegetariene „tehnic”, dar nu hranitoare, cum ar fi cerealele rafinate si alimentele foarte procesate.

10. Dieta cu desert la micul dejun

Probabil ca esti obisnuit sa iti incepi fiecare dimineata cu oua si fulgi de ovaz, insa ce-ai spune daca ai putea incheia aceasta masa cu o prajitura sau cu o felie de tort? Ei bine, poti face asta! Dieta cu desert la micul dejun insemna un rasfat cu zahar la prima ora a diminetii. Suna prea frumos pentru a fi adevarat, dar exista dovezi ca functioneaza.
Un studiu din 2012, publicat in jurnalul “Steroizi” a constatat ca persoanele care au consumat o masa bogata in carbohidrati si proteine, care includea si un desert, au slabit mai mult si au mentinut aceasta slabire pe toata durata studiului de opt luni, comparativ cu cei care au avut un mic dejun bogat in proteine, dar cu continut redus de carbohidrati.
Desigur, trebuie sa te cunosti bine inainte de a incerca aceasta dieta. Unele studii au aratat ca zaharul poate crea dependenta, iar unii oameni pot ajunge sa manance mai multe alimente mai gustoase dupa ce au consumat putin zahar.
Un alt studiu le-a cerut participantilor sa liciteze pentru gustari precum Cheetos, Snickers si Coca-Cola. Dupa ce au gustat deliciile, a doua suma licitata de subiecti a crescut cu o medie de 38%. Alimentele de tip junk food procesate sunt concepute chimic pentru a avea un gust grozav, asa ca abordeaza aceasta dieta cu putina precautie daca esti predispus sa te rasfeti cu alimente junk food obisnuite.

Pro
  •  Poate stimula dispozitia si energia, deoarece consumul de dulciuri poate creste nivelul de serotonina, un neurotransmitator responsabil pentru starea de bine.
  •  Poate duce la o reducere a poftelor alimentare pe parcursul zilei, deoarece satisfacerea dorintei de indulcitori dimineata poate reduce dorinta de a consuma dulciuri in timpul zilei.
  •  Poate fi utila pentru cei care fac exercitii fizice intense dimineata, deoarece o cantitate mica de carbohidrati poate fi utila pentru a oferi energie pentru antrenament.
Contra
  •  Consumul excesiv de zahar la micul dejun poate duce la cresteri rapide ale nivelului de zahar din sange, la cresterea poftei de mancare si la oboseala in timpul zilei.
  •  Dieta cu desert la micul dejun poate duce la un aport excesiv de zahar si grasimi, ceea ce poate duce la cresterea in greutate si la riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.
  •  Poate duce la o dependenta de dulciuri si o incetinire a metabolismului, deoarece corpul se poate obisnui cu aportul de zahar.

11. Dieta Sirtfood (Dieta cu alimente bogate in sirtuine)

„Sirtfood” este un termen care se refera la o dieta care promoveaza consumul alimentelor bogate in „sirtuine”, un grup de proteine care au fost asociate cu imbatranirea sanatoasa si cu prevenirea bolilor cronice, cum ar fi diabetul si bolile de inima.
Datorita sustinerii oferite de Adele si de Pippa Middleton, dieta Sirtfood a capatat o popularitate tot mai mare in ultimii ani. Creata de nutritionistii Aidan Goggins si Glen Matten, dieta se concentreaza pe alimente bogate in sirtuine, un grup de proteine ce se gasesc in organism si care regleaza metabolismul.
Alimentele bogate in sirtuine sunt vinul rosu, ciocolata neagra, nucile, curmalele Medjool, nucile, rucola, cafeaua, caperele, uleiul de masline extravirgin, afinele, ciresele, ceapa rosie, varza, broccoli, ardeiul iute sau spanacul.
Insa pentru a urma aceasta dieta nu trebuie doar sa mananci aceste alimente. Goggins si Matten recomanda o abordare in doua faze. In prima faza poti bea doar trei sucuri verzi cu sirtuine si poti avea o masa completa bogata in alimente cu sirtuine, ceea ce inseamna 1.000 de calorii timp de trei zile.
In zilele 4-7, aportul caloric creste pana la 1.500. Apoi, in faza a doua, mananci timp de doua saptamani trei mese pe zi, bogate in alimente cu sirtuine si un suc verde. Dupa aceea, poti repeta acest proces, sau poti urma o dieta bogata in sirtuine, continuand sa bei cel putin un suc pe zi.

Dincolo de sustinerea oferita de celebritati, exista putine dovezi care sa arate ca aceasta dieta functioneaza pentru pierderea in greutate sau pentru o sanatate mai buna. Un studiu a constatat ca soarecii cu niveluri ridicate de sirtuine au eliminat mai multa grasime decat alti soareci. Insa studiile nu fac nicio mentiune cu privire la totalul de calorii consumate sau la alti factori importanti care determina pierderea in greutate. Ca atare, este dificil sa asociem direct un nivel mai mare de sirtuine cu pierderea in greutate.

Pro
  •  Dieta Sirtfood este bogata in alimente sanatoase, precum legume, fructe, nuci si seminte, care sunt benefice pentru sanatatea generala.
  •  Unele cercetari sugereaza ca sirtuinele pot avea efecte antiinflamatorii si pot contribui la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inima si diabetul.
  •  Dieta include ciocolata neagra si vin rosu, ceea ce o face o optiune atractiva pentru multi oameni.
Contra
  •  Dieta Sirtfood presupune un plan alimentar restrictiv, care poate fi dificil de urmat pe termen lung.
  •  Multe dintre alimentele recomandate in dieta Sirtfood sunt scumpe sau greu de gasit.
  •  Nu exista suficiente cercetari care sa sustina efectele specifice ale dietei Sirtfood pentru pierderea in greutate sau pentru sanatatea generala.

12. Dieta Zonelor Albastre

Dieta Blue Zones si-a primit numele in 2005, dar se bazeaza pe cercetari demografice din regiunile lumii in care autorul Dan Buettner a descoperit ca oamenii traiesc mai mult decat media. Dieta se concentreaza pe alimentele traditionale si sanatoase consumate de locuitorii din cinci zone geografice din intreaga lume, unde traiesc oameni cu o speranta de viata mai mare decat in alte regiuni. Aceste zone includ Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Loma Linda (California), Nicoya (Costa Rica) si Icaria (Grecia).
Pe baza obiceiurilor lor, Zona Albastra este un cadru de viata ce sustine longevitatea. Dieta Zonelor Albastre promoveaza consumul de alimente integrale, cu un continut ridicat de nutrienti, cum ar fi fructe si legume proaspete, fasole, nuci si seminte, cereale integrale si cantitati mici de carne, peste si lactate. Aceasta dieta se concentreaza, de asemenea, pe alimente bogate in antioxidanti si antiinflamatorii, cum ar fi fructele de padure, legumele cu frunze verzi si uleiul de masline.
Dieta presupune cereale integrale, o mana de nuci, o ceasca de fasole si 5-10 portii de fructe si legume pe zi, reducand la minim bauturile indulcite cu zahar, gustarile sarate, dulciurile ambalate si carnea procesata.

Pro
  •  Este o abordare holistica a bunastarii care include dieta, conexiune sociala, o alimentatie integrala pe baza de plante si activitate fizica moderata.
  •  Minimizeaza alimentele procesate si excesul de zahar.
  •  A fost asociata cu o reducere a riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul.
  •  Accentul pe alimente proaspete, bogate in antioxidanti si antiinflamatorii, poate ajuta la reducerea inflamatiei in corp.
Contra
  •  Dieta poate fi costisitoare, deoarece se bazeaza pe alimente proaspete si organice.
  •  Poate fi dificil de urmat pentru persoanele care au un buget limitat sau care traiesc in zone in care alimentele organice si proaspete sunt greu de gasit.
  •  Cerealele si leguminoasele nu sunt ideale pentru persoanele cu intolerante si sensibilitati alimentare.
  •  Minimizeaza consumul de carne, care se poate incadra intr-o dieta echilibrata.

13. Dieta DASH

O dieta creata in anii 1990, DASH inseamna Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordari Alimentare pentru Stoparea Hipertensiunii). Fidela numelui sau, aceasta dieta este conceputa pentru a reduce tensiunea arteriala prin reducerea aportului de sodiu si punand accent pe legume, fructe si alimente cu continut scazut de grasimi. De asemenea, dieta limiteaza drastic consumul de zaharuri si grasimi saturate. Ea a fost dezvoltata pentru a ajuta la prevenirea si controlul hipertensiunii arteriale si a altor boli cronice precum bolile de inima, diabetul si bolile renale.
Dieta DASH se bazeaza pe alimente precum fructe, legume, cereale integrale, lactate cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi, proteine slabe (cum ar fi puiul, curcanul, pestele si leguminoasele), seminte si nuci.
Studiile au aratat ca dieta DASH poate reduce tensiunea arteriala si poate imbunatati nivelurile de colesterol si glucoza din sange si, in plus, poate fi o dieta sanatoasa si echilibrata pentru pierderea in greutate.

Pro
  •  Pune accent pe alimentele integrale.
  •  Reduce alimentele procesate si zaharul adaugat.
  •  Ofera indrumari usor de aplicat pentru mesele de fiecare zi.
Contra
  •  Permite consumul de indulcitori artificiali (desi cu moderatie).
  •  Limiteaza complet grasimile saturate.
  •  Nu este ideala pentru persoanele cu sensibilitati alimentare.

14. Dieta Dukan

Dieta Dukan este o dieta bogata in proteine si saraca in carbohidrati, dezvoltata in 2000. Dieta este impartita in patru faze, ceea ce inseamna ca promoveaza pierderea rapida in greutate fara a te face sa simti foame, in primul rand prin faptul ca pune accent pe mesele bogate in proteine si pe mentinerea unui aport de carbohidrati suficient de scazut incat sa induca starea de cetoza.
Cele patru faze ale dietei Dukan sunt faza de atac, faza de croaziera, faza de consolidare si faza de mentinere. In faza de atac, dieta se bazeaza pe un consum ridicat de proteine pure, fara carbohidrati si grasimi. In faza de croaziera, se introduc legumele si se alterneaza zilele cu proteine pure si zilele cu proteine si legume. In faza de consolidare, se introduc carbohidratii si grasimile in cantitati mici, iar in faza de mentinere, se incearca mentinerea greutatii corporale prin alimentatie sanatoasa si exercitii fizice regulate.
Fiecare faza are propriile reguli cu privire la ce ar trebui sa mananci si ce sa eviti, insa oamenii se pot simti restrictionati de complexitatea regulilor specifice fiecarei faze.

Pro
  •  Conceputa pentru a induce starea de cetoza.
  •  Incurajeaza consumul unei cantitati mai mari de proteine, ceea ce te ajuta sa te simti plin.
  •  Consumul ridicat de proteine poate ajuta la mentinerea masei musculare si la pierderea in greutate.
  •  Etapele diferite permit o varietate de alimente si contribuie la mentinerea motivatiei.
Contra
  •  Consumul de prea multe proteine pe o perioada lunga de timp te poate scoate din cetoza si poate creste riscul de afectiuni de sanatate, precum boli renale si cardiace. Excluderea carbohidratilor si a grasimilor poate duce la carente nutritionale.
  •  Revenirea la obiceiurile alimentare anterioare poate duce la cresterea in greutate.
  •  E posibil ca regulile stricte sa nu fie ideale pentru persoanele care au o relatie negativa cu mancarea.

15. Dieta fara gluten

Dieta fara gluten este o dieta care exclude total sau partial alimentele care contin gluten. Glutenul este o proteina intalnita in anumite cereale, precum graul, secara, orzul si unele tipuri de ovaz. Dieta fara gluten este recomandata persoanelor care sufera de boala celiaca sau care au o sensibilitate la gluten, dar si persoanelor care urmeaza o dieta fara carbohidrati sau care doresc sa scada in greutate.
Pentru persoanele cu boala celiaca, chiar si o cantitate mica de gluten in dieta poate declansa reactii autoimune severe, cum ar fi balonare, greata si dureri articulare. Alte persoane sunt doar sensibile la gluten, ceea ce duce la simptome asemanatoare alergiei, cum ar fi inflamatia, oboseala si episoadele de confuzie. Daca elimini cerealele din dieta si te simti mai bine, e posibil sa ai o sensibilitate la gluten.

Pro
  •  Elimina glutenul, care poate provoca sensibilitati, intolerante sau chiar reactii alergice.
  •  Mai accesibila azi datorita popularitatii tot mai mari a alimentelor fara gluten.
  •  Incurajeaza consumul de alimente sanatoase si naturale, cum ar fi legumele, fructele si carnea proaspata.
  •  Eficienta pentru slabit, deoarece alimentele care contin gluten, precum painea si pastele, sunt de obicei bogate in calorii si carbohidrati.
Contra
  •  Nu este neaparat sanatoasa sau o modalitate de a gestiona greutatea.
  •  Necesita o atentie suplimentara pentru a evita contaminarea cu gluten.
  •  Poate fi dificil de urmat, deoarece multe alimente procesate si produse alimentare contin gluten ascuns.
  •  Excluderea cerealelor care contin gluten poate duce la o carenta de fibre si alti nutrienti esentiali.
  •  Greu de gestionat daca mananci in oras.
  •  Poate fi mai scumpa decat o dieta obisnuita, deoarece alimentele fara gluten sunt de obicei mai costisitoare.

16. Dieta HCG

Dieta HCG este o dieta foarte restrictiva care implica o reducere drastica a numarului de calorii consumate, impreuna cu injectarea hormonului gonadotropina corionica umana (HCG). Aceasta dieta a fost dezvoltata in anii ’50 de medicul britanic Albert T. W. Simeons, care a sustinut ca HCG-ul ar putea ajuta la reducerea poftei de mancare si la arderea grasimilor.

Dieta HCG face afirmatii mari fara multa substanta. Aceasta dieta este nesigura, iar produsele HCG sunt ilegale. Dieta HCG recomanda sa limitezi aportul de calorii la doar 500 de calorii pe zi pentru o perioada lunga de timp, ceea ce poate incetini metabolismul, poate interfera cu procesele naturale ale corpului si te poate face sa te simti rau.
A doua componenta a acestei diete este injectarea HCG-ului. Adeptii dietei sunt sfatuiti sa evite alimentele bogate in carbohidrati si grasimi, cum ar fi carnea grasa, untul si uleiurile, si sa se concentreze pe alimente cu continut scazut de calorii, cum ar fi fructele, legumele si proteinele slabe.
Desi dieta HCG a fost populara in anii ’50 si ’60, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina eficacitatea sa. Mai mult decat atat, aceasta dieta poate avea efecte secundare negative, cum ar fi oboseala, ameteli, stare de iritabilitate, constipatie si cresterea in greutate dupa terminarea dietei. De aceea, multi experti in nutritie si sanatate nu recomanda dieta HCG si sugereaza adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat pentru a pierde in greutate.

Pro
  •  Se presupune ca duce la pierderea rapida in greutate.
Contra
  •  Practic totul!
  •  Promoveaza restrictia calorica extrema si prelungita.
  •  Produsele HCG fara recomandare medicala sunt interzise de FDA.

17. Dieta cu continut scazut de FODMAP

top alimente bogate in proteina

Dieta FODMAP este o dieta care vizeaza reducerea consumului de carbohidrati fermentabili, cunoscuti sub numele de FODMAP (oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli). Acesti carbohidrati sunt greu de digerat si de absorbit de catre intestinul subtire, ceea ce poate duce la simptome digestive neplacute, cum ar fi balonare, flatulenta, diaree sau constipatie.
Daca te-ai simtit vreodata balonat dupa ce ai mancat grau, leguminoase, fructe bogate in fructoza, cum ar fi merele sau laptele, o dieta cu continut scazut de FODMAP ar putea fi o varianta optima pentru tine.
Dieta FODMAP implica evitarea alimentelor bogate in acesti carbohidrati fermentabili, cum ar fi unele legume si fructe (merele, caisele, ciupercile si broccoli), lactatele, cerealele integrale si leguminoasele. In schimb, dieta se concentreaza pe alimente cu un continut redus de FODMAP, cum ar fi carnea, pestele, ouale, orezul, cartofii si alte legume si fructe cu continut scazut de FODMAP.

Pro
  •  Isi propune sa ofere alinare persoanelor cu probleme digestive.
  •  Studiile arata ca dieta FODMAP poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului de colon iritabil (SII) la unele persoane.
  •  Poate fi utila si pentru persoanele cu alte afectiuni digestive, cum ar fi boala inflamatorie intestinala sau intoleranta la lactoza.
  •  Limiteaza factorii declansatori comuni ai intolerantelor alimentare, cum ar fi glutenul si lactatele.
Contra
  •  Nu este o dieta, ci mai mult un model de alimentatie, ceea ce inseamna ca este posibil sa nu sprijine obiectivele de gestionare a greutatii.
  •  Poate fi foarte restrictiva si poate fi dificil de urmat pe termen lung, mai ales pentru cei care incearca sa mentina o greutate sanatoasa sau sa-si creasca masa musculara.
  •  Eliminarea prea multor alimente din dieta poate duce la carente de nutrienti si poate fi dificil de gestionat social, de exemplu atunci cand mergi la o cina in oras sau la o petrecere.
  •  Trebuie sa respecti strict aceasta dieta cel putin 2-6 saptamani pentru a avea efecte.

18. Dieta Master Cleanse (Dieta cu Limonada)

Dieta Master Cleanse, cunoscuta si sub numele de „Dieta cu Limonada”, este extrem de restrictiva, constand in consumul exclusiv de limonada (apa, suc de lamaie proaspat, sirop de artar si ardei cayenne) pentru o perioada de 10 pana la 40 de zile. Aceasta dieta este destinata detoxifierii organismului, dar este controversata, deoarece poate duce la pierderea rapida in greutate, dar nu sustenabila, iar unele persoane pot resimti efecte secundare negative, cum ar fi senzatia de foame, oboseala, ameteala si iritabilitate, pentru ca implica un deficit caloric extrem. In plus, nu este indicata persoanelor care sufera de afectiuni precum diabetul sau tulburari ale tractului gastro-intestinal.
In plus, e foarte posibil sa revii la greutatea initiala cand vei reveni la alimentatia obisnuita.

Pro
  •  Este simpla.
Contra
  •  Nu este sustenabila.
  •  Restrictiile calorice extreme cresc nivelul hormonului de stres.

19. Dieta Mono

Numita si dieta monotrofica, Dieta Mono implica consumul unui singur tip de hrana pentru o perioada de timp nedefinita. Dieta cu struguri, dieta cu mere sau dieta cu orez sunt variante de diete mono.
Aceasta dieta a fost popularizata in 2014, dar exemple de oameni care urmeaza acest stil de mancare exista de-a lungul istoriei, iar acestia au fost de obicei considerati „excentrici”.
Aceasta dieta promoveaza pierderea rapida in greutate, deoarece se consuma un numar extrem de redus de calorii, insa este periculos de restrictiva si astfel poate determina aparitia unor probleme nutritionale, carente de nutrienti si chiar probleme de sanatate mintala.
In plus, orice pierdere in greutate se datoreaza probabil restrictiilor calorice, deoarece este greu sa atingi obiectivele zilnice de calorii daca mananci doar un singur aliment.

Pro
  •  Este simpla, dar cu ce cost?
  •  Poate ajuta la pierderea rapida in greutate, deoarece restrictioneaza numarul de calorii consumate.
  •  Este relativ ieftina, deoarece se bazeaza pe un singur aliment.
Contra
  •  Este o dieta periculos de restrictiva.
  •  Creste riscurile de carente de nutrienti.
  •  Poate duce la schimbari bruste ale nivelurilor de zahar din sange, ceea ce poate genera stari de oboseala sau iritabilitate.
  •  Nu este sustenabila.

20. Dieta Nutrisystem

Dieta Nutrisystem este un program comercial de pierdere in greutate care presupune achizitionarea unui pachet de mese si gustari care sunt livrate la domiciliu. Acest program se bazeaza pe un sistem de puncte care ii permite utilizatorului sa isi aleaga mesele preferate, dar limiteaza totalul de calorii pe care il poate consuma pe zi.
Nutrisystem este o modalitate convenabila de a primi mesele pregatite, preportionate, chiar la tine la usa. Dieta promoveaza pierderea in greutate, pe care o poti obtine prin restrictii calorice.
Desi meniul ofera o varietate de optiuni din care sa le alegi, dieta include si alimente procesate care pot contine ingrediente pe care e mai indicat sa le eviti, ca de pilda uleiul de soia, siropul de porumb si colorantii artificiali.

Pro
  •  Este foarte comoda – toate mesele sunt livrate la usa.
  •  Formatul structurat elimina mersul la ghici din procesul de gestionare a greutatii.
  •  Nutrisystem ofera o varietate de optiuni de masa si gustari, ceea ce te va ajuta sa respecti planul de dieta.-
  • Utilizatorii isi pot urmari progresul cu ajutorul aplicatiei mobile Nutrisystem si pot primi sprijin din partea unui consultant in slabire.
Contra
  •  Nu este ideala pentru persoanele cu alergii sau sensibilitati alimentare.
  •  Costul programului Nutrisystem poate fi mai ridicat decat cel al altor diete comerciale, putand fi prohibitiv pentru unele persoane.
  •  Unele mese pot fi procesate sau sarate, o problema pentru cei care cauta o dieta sanatoasa.
  •  Nutrisystem poate fi dificil de urmat in mod constant, mai ales atunci cand utilizatorii incearca sa gaseasca un echilibru intre alimentatia Nutrisystem si viata sociala.

21. Dieta Pegana

Partial Paleo, partial Vegana, dieta Pegana a fost creata de Dr. Mark Hyman in 2014. Este in primul rand un stil de alimentatie bazat pe plante, cu alimente integrale, neprocesate (mai putin fasolea si cerealele integrale), dar care permite consumul de carne, peste si oua. Dieta exclude, de asemenea, alimentele procesate, zaharul si carbohidratii rafinati. In plus, dieta Pegan include si principii de alimentatie bazata pe plante, astfel incat majoritatea alimentelor consumate sunt din surse vegetale.
La fel ca si in Dietele Paleo si Vegane, va trebui sa eviti lactatele. Umple-ti farfuria cu aproximativ 75% legume si fructe si gandeste-te la carne ca la o garnitura, nu ca la felul principal.
Dieta Pegana sustine ca aceasta combinatie de principii poate imbunatati digestia, sanatatea inimii si a creierului, precum si controlul greutatii si nivelul de energie. Cu toate acestea, exista si critici care sustin ca dieta poate fi prea restrictiva in ceea ce priveste anumite alimente, cum ar fi cerealele si leguminoasele, care sunt considerate surse importante de nutrienti. De asemenea, nu exista suficiente cercetari care sa sustina eficienta si siguranta acestei diete pe termen lung.

Pro
  •  Combina principiile alimentatiei integrale din Dieta Vegana cu beneficiile omnivore ale Dietei Paleo.
  •  Elimina alimentele procesate si declansatorii obisnuiti ai alergiilor alimentare, cum ar fi glutenul si leguminoasele.
Contra
  •  Nucile si semintele contin acid fitic, un antinutrient care poate provoca sensibilitati la unele persoane.

22. Dieta bazata pe plante

Intr-un fel sau altul, oamenii au urmat intotdeauna o dieta pe baza de plante. Oamenii preistorici erau „omnivori oportunisti”, mancand carne atunci cand era disponibila si traind in mare parte din roadele pamantului.
Acest stil de a manca inseamna ca iti vei creste aportul general de plante si vei evita alimentele de origine animala sau vei minimiza consumul lor. Exista multe diete care se incadreaza sub umbrela dietelor pe baza de plante, cum ar fi dieta raw (cu alimente crude), dietele vegetariene, vegane, mediteraneene si flexitariene.

Pro
  •  Consumul preponderent de plante inseamna cel mai probabil ca vei manca mai putine alimente procesate.
  •  Nu are limitari – iti vei mari doar aportul de plante si vei manca o gama variata din acestea.
  •  Nu trebuie sa elimini complet alimentele de origine animala din dieta.
Contra
  •  O dieta pe baza de plante trebuie totusi sa fie echilibrata: ai nevoie de carbohidrati, grasimi si proteine, nu de fructe toata ziua.
  •  Cerealele rafinate, zaharurile adaugate si fast-foodul vegan sunt pe baza de plante, dar nu sunt neaparat si sanatoase.
  •  Unii oameni au sensibilitati la sursele populare de proteine pe baza de plante, cum ar fi leguminoasele si cerealele.

23. Dieta Primara

Avand la baza lucrarea “The Primal Blueprint” (Amprenta Primara) a autorului Mark Sisson, dieta Primara este similara cu Dieta Paleo, in sensul ca ambele pun accent pe consumul de alimente integrale, limiteaza cerealele si zaharul si se bazeaza pe ceea ce ar fi mancat stramosii nostri.

Spre deosebire de Dieta Paleo, Dieta Primara permite consumul de lactate pline de grasimi, carne, peste, oua, leguminoase si solanacee (cu moderatie si numai daca le tolerezi). Dieta este inspirata de stilul de viata al stramosilor nostri care au vanat si au cules alimente inainte de aparitia agriculturii.
Unele dintre beneficiile raportate ale Dietei Primare includ pierderea in greutate, imbunatatirea sanatatii sistemului cardiovascular, reducerea inflamatiei si a riscului de boli cronice, precum diabetul de tip 2 si cancerul. Cu toate acestea, Dieta Primara poate fi dificil de urmat pentru persoanele care nu sunt obisnuite sa consume multe proteine animale sau care sunt in cautarea unei diete vegane sau vegetariene.

Pro
  •  Permite consumul unei game variate de alimente integrale de inalta calitate.
  •  Minimizeaza consumul de alimente procesate.
Contra
  •  Ca si in cazul altor diete, trebuie sa acorzi atentie modului in care te simti dupa ce mananci alimente potential inflamatorii.

24. Dieta Raw (Dieta cu alimente crude)

Culturism pentru incepatori – Nutritia

Dieta Raw, cunoscuta si sub numele de raw foodism, este o dieta bazata pe consumul de alimente crude sau neprocesate, de preferinta organice si non-OGM (organisme nemodificate genetic). Aceasta dieta promoveaza consumul de alimente in starea lor naturala, fara a fi gatite sau procesate prin fierbere, prajire sau alte metode de gatit.
Sustinatorii dietei cu alimente crude cred ca gatirea alimentelor le distruge vitaminele si nutrientii. Este adevarat ca unii nutrienti se pierd atunci cand anumite alimente sunt gatite, dar gatitul poate face alimentele mai usor de digerat, reduce antinutrientii si chiar face ca anumiti nutrienti sa fie mai disponibili.

Majoritatea alimentelor din aceasta dieta sunt pe baza de plante si nu sunt niciodata incalzite peste o anumita temperatura, variind de la 33 de grade Celsius pana la 48 de grade Celsius. Si nu, dieta nu presupune doar broccoli crud si betisoare de morcov: raw foodistii folosesc blendere si deshidratoare de mare putere pentru a-si pregati mesele, ceea ce inseamna ca pot manca in continuare alimente precum smoothie-uri, fructe uscate si unt de nuci.
Aceasta dieta se concentreaza in principal pe fructe, legume, nuci, seminte si cereale crude, precum si pe alimente fermentate, cum ar fi muraturi, iaurturi vegetale si kimchi.
Dieta Raw poate avea beneficii pentru sanatate, deoarece alimentele crude sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti. Consumul de alimente neprocesate poate ajuta la pierderea in greutate si poate reduce riscul de boli de inima si diabet de tip 2. De asemenea, o dieta raw poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la cresterea nivelului de energie.

Pro
  •  Vei manca o multime de alimente pe baza de plante.
  •  Consumul unei cantitati mai mari de fibre promoveaza satietatea, asa ca te vei simti mai plin pentru mai mult timp.
Contra
  •  Consumul de alimente crude sau putin incalzite poate creste riscul de boli transmise de alimente.
  •  Este incomoda, mai ales daca iei masa in oras.
  •  Poate fi dificil sa ai un aport caloric zilnic suficient.

25. Dieta South Beach

dieta in dungi

Dieta South Beach este o dieta populara creata de medicul cardiolog american Arthur Agatston in anii 2000. Aceasta este conceputa pentru a promova pierderea in greutate si pentru a imbunatati sanatatea cardiaca prin eliminarea carbohidratilor rafinati, a zaharurilor procesate si a grasimilor saturate din dieta zilnica.
Dieta South Beach pune accent pe alimentele cu un indice glicemic scazut sau pe alimentele care au un impact minim asupra nivelului de zahar din sange.
Acest plan alimentar este impartit pe faze, pentru a limita aportul de carbohidrati si pentru a fi atent la alegerile alimentare. Desi este un stil de alimentatie cu continut scazut de carbohidrati, care pune accent pe grasimile sanatoase, dieta South Beach nu induce neaparat organismului starea de cetoza.
In Faza 1, care dureaza doua saptamani, vei elimina complet din dieta carbohidratii rafinati, zaharurile procesate si fructele. Vei manca proteine slabe, legume cu continut scazut de carbohidrati si grasimi sanatoase. Scopul acestei faze este sa se reduca pofta de dulce si de alimente procesate si sa stabilizeze nivelul de zahar din sange.
Faza 2 este conceputa pentru a contribui la pierderea continua in greutate si dureaza pana cand atingi greutatea dorita. In aceasta faza vei reintroduce anumite alimente cu continut scazut de carbohidrati, cum ar fi fructele si painea integrala. Alimentele cu continut ridicat de carbohidrati, precum pastele si orezul, raman interzise.
Faza 3 este menita sa fie un stil de viata permanent, si presupune introducerea treptata a alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati, dar mentinand un echilibru intre proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase.

Pro
  •  Incurajeaza mancatul constient.
  •  Include optiuni convenabile, cum ar fi o aplicatie si optiuni de masa pregatita.
  •  Incurajeaza slabirea, reducerea nivelului de zahar din sange, imbunatateste sanatatea inimii si reduce riscul de diabet de tip 2.
  •  Se concentreaza pe alimente sanatoase si integrale, cum ar fi fructele si legumele, care contin vitamine si minerale importante pentru sanatate.
Contra
  •  Costul asociat cu produsele South Beach Diet.
  •  Simptomele gripei keto in prima faza.
  •  Optiunile de mancare pregatita nu sunt intotdeauna ideale pentru persoanele cu sensibilitati alimentare.
  •  Pentru ca este o dieta restrictiva, poate fi dificil de urmat pe termen lung.

26. Dieta Slow-Carb

aminoacizi

Dezvoltata de autorul Tim Ferriss in 2010 si prezentata in cartea sa „The 4-Hour Body”, Dieta cu Carbohidrati Lenti, sustine ca promoveaza o scadere rapida in greutate prin respectarea unei structuri de sase zile de dieta, plus o zi libera. Practic timp de sase zile vei manca in cantitati nelimitate alimente dintr-o anumita lista, dupa care vei avea o zi pe saptamana in care vei putea manca ce vrei.
Dieta implica consumul de alimente cu un indice glicemic scazut, care nu duc la cresterea rapida a nivelului de zahar din sange si reduc poftele alimentare.
Dieta restrictioneaza alimente precum carbohidratii albi (eliminand deci orezul, faina rafinata si painea) si fructele (care sunt bogate in fructoza, un tip de zahar).

Pro
  •  Dieta Slow-Carb se concentreaza pe alimente integrale si sanatoase, precum legumele, carnea slaba, fasolea si nucile, ceea ce poate fi benefic pentru sanatate.
  •  Consumul acelorasi cateva mese reduce oboseala pe care o implica faptul ca trebuie sa iei decizii.
  •  Este usor de urmat, cu reguli simple, cum ar fi evitarea alimentelor cu un indice glicemic ridicat si consumul unor mese bogate in proteine.
  •  Iti permite sa mananci ce vrei o zi pe saptamana.
Contra
  •  O zi de “cheat” poate incuraja comportamentul abuziv la persoanele care au o relatie negativa cu mancarea.
  •  Dieta poate fi costisitoare, deoarece alimentele cu un indice glicemic scazut, cum ar fi proteinele slabe si legumele organice, pot fi mai scumpe decat alte alimente.
  •  Dificil de respectat in contexte sociale sau cand iesi la masa.
  •  Dieta Slow-Carb poate fi limitativa si putin variata, avand multe restrictii alimentare. Ea poate fi dificil de urmat pe termen lung.
  •  Unele persoane pot experimenta efecte secundare, cum ar fi constipatia sau deficientele nutritionale, datorita limitarii alimentelor consumate.

27. Dieta Zone

Dieta Zone este o dieta creata de biochimistul american Barry Sears in anii ’90. Aceasta dieta este o varianta a dietei mediteraneene si se concentreaza pe echilibrul intre carbohidrati, proteine si grasimi.

Dieta Zone se concentreaza pe consumul de alimente cu un indice glicemic scazut, care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. In plus, dieta include consumul de proteine slabe, cum ar fi carnea de pui sau peste, si grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline sau avocado. Scopul dietei este sa ajute la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sanatatii generale.
Dieta Zone introduce corpul uman intr-o stare fiziologica numita „Zona”. Pentru a ajunge acolo, va trebui sa mananci aproximativ 40% carbohidrati, 30% proteine si 30% grasimi la fiecare masa, o proportie ce mentine un nivel optim de insulina in organism, care la randul sau poate ajuta la controlul apetitului si la mentinerea unui nivel constant de energie pe parcursul zilei.
De asemenea, va trebui sa limitezi cerealele si amidonul si sa acorzi prioritate anumitor fructe si legume.

Pro
  •  Minimizeaza consumul de cereale si amidon, alimente care pot duce la pierderi energetice.
  •  Intareste importanta acizilor grasi omega-3, care sustin intregul organism si au beneficii antiinflamatorii.
Contra
  •  Descurajeaza alimentele bogate in grasimi saturate, desi carnea rosie hranita cu iarba, uleiul de cocos si untul hranit cu iarba pot sustine o dieta echilibrata.
  •  Mancatul odata la cinci ore reduce beneficiile postului intermitent.
  •  Incurajeaza consumul scazut de calorii.

28. Dieta Weigth Watchers

alimente care cresc nivelul de testosteron

Dieta Weight Watchers te invata sa aplici practici alimentare sanatoase in dieta si stilul tau obisnuit de viata. Optiunile de coaching personal si online ofera suport si responsabilitate continua si, deoarece Weight Watchers este ultra-digital, este usor sa iti respecti obiectivele verificand pe loc valorile diferitelor gustari si mese la restaurant.

Pro
  •  Program de wellness foarte structurat, dar flexibil.
  •  Sistem de asistenta inclus, cu ateliere fata in fata si coaching personal.
  •  Conceputa pentru a-i invata pe oameni cum sa mentina obiceiuri sanatoase, nu doar sa slabeasca.
Contra
  •  Costuri lunare care variaza, in functie de programul tau.
  •  Nu tine cont de potentialele sensibilitati alimentare.
  •  Structura pe puncte poate sa nu fie ideala pentru persoanele care au o relatie negativa cu mancarea.

29. Dieta Whole30

alimente care cresc nivelul de testosteron

Whole30 este un plan alimentar popular, fiind mai putin o dieta si mai mult un cadru de eliminare, care iti va schimba relatia cu mancarea.
Vei elimina cerealele, alcoolul, zaharul, leguminoasele si lactatele timp de 30 de zile si te vei concentra pe mancare hranitoare, pe baza de alimente integrale (de unde si numele „Whole30”), precum carne, legume, fructe, oua si grasimi sanatoase, pentru a sprijini sanatatea metabolica, pierderea in greutate si sanatatea generala. La capatul celor 30 de zile, poti respecta principiile planului dar revenind la dieta obisnuita si poti relua Whole30 cand doresti.
De asemenea, dieta Whole30 include si evitarea fumatului si a cafeinei.

Pro
  •  Elimina alimentele care contribuie in mod obisnuit la sensibilitati alimentare.
  •  Popularitatea sa inseamna ca iti va fi usor sa gasesti retete si ingrediente conforme cu Whole30.
  •  Asistenta extinsa online.
Contra
  •  Necesita angajamentul de a face un soi de dezontoxicare.
  •  Poate fi dificil de echilibrat cand vine vorba de luat masa in oras.
  •  Gatirea meselor din dieta Whole30 necesita planificare si timp.

30. Dieta Bulletproof

ciclizarea carbohidratilor

Dieta Bulletproof este un stil de alimentatie keto ciclic, care pune accent pe alimentele antiinflamatoare, pentru a te ajuta sa te simti bine, pentru a reduce poftele si a performa la maxim. In loc sa clasifice alimentele drept „bune” si „rele”, Dieta Bulletproof plaseaza alimentele pe un spectru de culoare: verde pentru alimentele hranitoare care ar trebui sa fie consumate des, galben pentru alimentele care pot contribui la sensibilitati la unele persoane si rosu pentru alimentele pe care e bine sa le eviti. Si pentru ca ciclizezi carbohidratii, te vei bucura de beneficiile keto fara problemele pe termen lung asociate cu dietele cu continut scazut de carbohidrati.

Pro
  •  Planul usor de urmat plaseaza alimentele pe un spectru.
  •  Pune accent pe alimentele si practicile antiinflamatorii, cum ar fi postul intermitent.
  •  Flexibila pentru persoanele cu sensibilitati alimentare.
Contra
  •  Poate genera simptome de gripa keto, pe masura ce corpul tau intra in starea de cetoza.
  •  Carnea de la animale hranite cu iarba, prinse in salbatice si produsele ecologice pot fi mai scumpe decat alimentele conventionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate