5 greseli frecvente pe care le fac incepatorii

Cornel Mihai Pantelin este instructor de fitness si campion national la categoria Men’s Physique 170cm, avand in palmares un loc 2 la Tiger Classic. In multii ani petrecuti in salile de antrenament, el a observat cele mai frecvente greseli pe care incepatorii le fac. Iata mai jos cele mai frecvente 5 dintre acestea in opinia lui Cornel:

1. Nu apeleaza la antrenor

Multi dintre noi, cånd ne-am apucat de sala, am evitat sa ne luam un antrenor, fie din motive financiare fie crezånd ca ne descurcam si singuri pentru ca noi le stim pe toate, fie din alte motive. Alegerea unui antrenor este foarte importanta la inceput deoarece ne ajuta la executia corecta a exercitiilor si astfel scade riscul de accidentare.

2. Ego-liftingul

Cred ca este greseala pe care toti o facem la inceput. Preferam sa folosim o greutate mare pe care nu o putem controla pe partea negativa, nu avem o executie corecta, doar pentru a impresiona lumea din jurul nostru. Intålnim aceasta greseala la tot pasul, chiar si eu o faceam la impinsul orizontal cu bara. Pieptul mereu a fost grupa mea forte atåt din punct de vedere al fortei cåt si al formei. Preferam sa folosesc o greutate mare cu care sa impresionez lumea din sala in detrimentul unei greutati mici care imi permitea sa am o contractie mult mai buna si sa obosesc muschiul mult mai repede, fiind mult mai eficienta. Evitam sa produc acea contractie buna a muschiului cu o greutate care sa-mi permita sa o controlez in detrimentul unei greutati mari pe care sa o smucesc si sa fac acelasi numar de repetari doar pentru a impresiona. Ceea ce este total gresit. Riscul de accidentare este mult mai mare, iar rezultatele sunt mai bune cånd contractia este cåt mai buna.

3. Nu pun accent pe alimentatie si pe odihna

Majoritatea incepatorilor pun accent foarte mare doar pe antrenament neglijånd alimentatia si odihna. Unii dintre ei pun accent foarte mare pe suplimente fara sa stie macar la ce ajuta acel supliment si il prefera in favoarea måncarii. Astfel se creeaza un dezechilibru ce poate duce la supraantrenament si la lipsa rezultatelor. Nu isi ating necesarul zilnic de macronutrienti, pierd noptile fara sa stie ca recuperarea este chiar mai importanta decåt antrenamentul.

4. Au tendinta sa complice antrenamentul si exercitiile

Se inspira din clipuri de pe net si aleg exercitii mult prea complicate pentru nivelul lor. Nu le executa corect si sunt ineficiente (cresc riscul de accidentare), doar pentru ca li se par lor mai interesante in defavoarea exercitiilor de baza, care le pot aduce beneficii mult mai mari si pot fi executate mult mai usor.

5. Nu se concentreaza pe grupele deficitare

Aceasta nu este o greseala neaparat pentru incepatori. O fac si cei mai avansati.. Asa cum va spuneam mai devreme, pieptul a fost mereu grupa mea forte, bratele fiind insa grupa mea deficitara. La antrenamentul de brate alegeam mereu exercitii de baza (impins la piept cu bara cu priza apropiata) in defavoarea celor de izolare deoarece imi placea ca mi se pompa si pieptul. Este total gresit, deoarece mare parte din efort era preluat de piept si nu de muschiul vizat, triceps, si astfel nu aveam contractie maxima si eficienta. Nu este de ajuns doar sa te pompezi, ci trebuie sa produci o contractie cåt mai buna a muschiului vizat. Foloseste exercitiile de izolare la grupele deficitare mai ales la inceput de antrenament pentru o activare mai buna, apoi poti completa antrenamentul si cu unul sau doua exercitii de baza.

Articol aparut in revista Culturism si Fitness nr. 248.

Cieste si: Top greseli la antrenamente [pe care s-ar putea sa le faci si tu]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate