Anatomia in sprijinul antrenamentelor (II)

antrenamentSunt foarte multi cei care intreaba pe forum cum sa faca ei sa se antreneze cat mai mult sau cum sa-si incarce fiecare zi cu antrenamentele epuizante. Nu e gresita abordarea, dar sa nu uitam ca organismul are nevoie si de refacere. Asa cum am prezentat si in prima parte a articolului, noi va putem ajuta cu cateva sfaturi si trucuri pentru a depasi aceasta problema, utilizand parti diferite ale grupei musculare in cadrul antrenamentelor. Chiar si asa nu trebuie sa exagerati si nu uitati ca pentru a creste este necesar sa acordati timp corpului si psihicului sa se refaca corect si complet.

Piept

Pectoralii sunt foarte greu de introdus in categoria grupelor la care aceasta tactica se poate aplica. Prima diviziune care va vine in minte este de a separa antrenamentul pentru partea superioara a pectoralilor de cel pentru partea inferioara. Din pacate insa tricepsii si deltoidul anterior sunt solicitati foarte mult la impinsurile pentru ambele zone, ceea ce poate duce la supraantrenament daca repetati prea des antrenamentele pentru pectorali.

In cazul pectoralilor, puteti face o categorisire fortata impartind exercitiile in doua grupe: cele care solicita tricepsii si umerii (toate impinsurile plus flotarile la paralele) si cele care nu solicita tricepsii si umerii decat foarte putin (fluturarile cu gantere sau aparatul “Peck-Deck”).

Abdominalii

Pentru o dezvoltare completa a abdominalilor, trebuie sa lucrezi partea superioara sI cea inferioara a dreptilor abdominali plus miscarea de rotatie si de flexie pentru oblici.

De aceea puteti lucra destul de des abdominalii cu conditia sa va concentrati doar pe cate una din functii la fiecare antrenament prin rotatie.

Umeri

Puteti lucra deltoizii destul de frecvent cu conditia sa dedicatI o sesiune preponderent pentru deltoizii anteriori, urmatoarea pentru cei laterali sI urmatoarea pentru deltoizii posteriori. Este mai intelept asa decat sa lucrati toate trei zonele in acelasi antrenament, deoarece sedinta de antrenament ar fi extrem de lunga sI ar fi necesar sa luati pauze prea mari intre antrenamentele pentru umeri.

Triceps

Nu e asa usor sa divizezi tricepsul asa cum este in cazul bicepsului.

O divizare oarecum artificiala este cea in care separam exercitiile ce streseaza mai mult capul lung al tricepsului fata de restul muschiului. Pentru aceasta trebuie sa faceti la un antrenament doar exercitiile in care coatele stau ridicate in dreptul capului (extensii din culcat pe spate, cu bara) sau ridicate deasupra capului, (extensii cu gantera, din picioare, cu cotul orientat spre tavan), iar la antrenamentul urmator exercitii ce tin bratele in jos pe langa corp (extensii la scripete, flotari la paralele).

Cvadriceps

Aceasta este cea mai greu de divizat grupa musculara. Puteti sa faceti doar extensii la aparat intr-un antrenament sI genuflexiuni sau presa la celalalt. Dar este o impartire artificiala pentru ca sunt implicate aceleasi zone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate