Antrenament pentru o priza mai buna

Antrenament in conditii de siguranta

antrenament pentru prizaAsa cum rezistenta unui lant depinde de fiecare za, asa si rezistenta la efort, in timpul unui exercitiu, depinde de rezistenta la efort a fiecarei grupe musculare implicate. Daca o za este slaba, lantul se va rupe exact acolo, daca o grupa implicata intr-un exercitiu ajunge repede la epuizare, exercitiul inceteaza. Ganditi-va ca la impins din culcat cu bara sunt implicati in principal: umerii, tricepsii si pectoralii, daca aveti tricepsii neantrenati, ei vor ajunge rapid la epuizare si exercitiul va fi imposibil de continuat, desi pieptul se poate sa fie inca proaspat, spre exemplu.

Desigur, toti fac un antrenament pentru triceps, dar acesta nu este la fel de eficient pentru toata lumea.

Antrenament pentru degete

V-ati gandit insa vreodata sa va antrenati special degetele? La ce va trebuie? Pai, in ce stati cand faceti tractiuni? La ramat cu bara ori gantera si, in special, la indreptari cu bara, nu vi s-a intamplat nicioadata sa simtiti ca bara va desface degetele?

Sigur ca da, tocmai de accea multi folosesc chingi la aceste exercitii. Unii s-au obisnuit asa de mult cu folosirea lor in timpul unui antrenament, incat le folosesc chiar daca nu utilizeaza greutati foarte mari. Asta duce la slabirea si mai accentuata a fortei si rezistentei prizei.

Ce sa-i faci, nu toti stiu regula potrivit careia e bine sa folosesti centura, chingile sau genunchierele doar cand se lucreaza cu greutati ce depasesc 75% din greutatea maxima cu care poti face o repetare. Daca folosesti chingile sau centura si la greutati mici, muschii implicati in stabilizarea miscarii nu au sansa sa se intareasca. Sunt unii care folosesc centura sau chingile si la incalzire. Nici nu e de mirare ca forta si rezistenta prizei lor sunt slabe.

Iata un exercitiu special pentru intarirea fortei si a rezistentei degetelor. Stati in picioare cu o bara ca la flexiile pentru bicepsi, indoiti ceva mai mult genunchii, sprijiniti antebratele pe coapse si desfaceti palmele lasand bara sa coboare cativa cm, apoi, doar cu forta degetelor, ridicati inapoi haltera.

Patru serii, 6-10 repetari pe serie, sunt suficiente intr-o saptamana, deoarece antebratele si degetele sunt solicitate, indirect, si la alte exercitii.

Florin UCEANU

4 Comments

  • Citesc revista culturism de multi ani si de fiecare data am fost dezamagit de modul in care sunt abordate subiectele in diferite articole si mai ales cele scrise de Uceanu,parca vb cu copii oligofreni,dar articolul asta mi-a pus capac, sa anternezi degete auzi,nu stiu de unde a scos asta si totusi sunt sigur ca stie ca flexia degetelor si flexia maini pe antebrax o fac muschii de pe fata anterioara a antebratului el totusi ne recomanda sa antrenam degetele.Ce sa zic bafta la antrenarea degetelor ca poate creste masa musculara pe ele si o sa fim nevoiti sa ducem verighetele la bijutier.

  • Aşa este, dl. Florin Uceanu mai şi filozofează. Cu toate acestea este un mare culturist natural şi un mare sportiv. Domnule Dorin, ai avea curajul, nu fizic – pentru că dl. Uceanu este un domn, ci mai degrabă tăria de caracter să te întâlneşti cu el faţă în faţă şi să-i spui cele mai sus afirmate ?

  • eu am vb cu sportivi din leatul lui cu care a concurat, si natural poate este acuma ca nu mai are obiective sa concureze, fara stero nu faci performanta!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate