Cine sunt adevaratii castigatori in culturism

castigatori

Castigatori de pe podium… si din afara lui

Ne-am obisnuit ca, atunci cand vorbim despre castigatorii din culturismul romanesc, sa ne gandim doar la sportivii clasati pe locuri fruntase in competitii. Nimic mai adevarat, insa tema de reflectie pe care v-o propun este urmatoarea: sunt cei sus-mentionati adevaratii si singurii castigatori din culturism?

Cu siguranta sportivii care au rezultate deosebite in competitii, fie ele nationale sau internationale, sunt campionii, varful aisbergului, cei care se vad si sunt mediatizati, “interfata” dintre societate si fenomenul culturistic. Ei sunt exponentii acestei lumi care respira culturism, dar nu si singurii castigatori!

Culturismul nu se rezuma doar la acele competitii despre care citim in presa. Nu! Culturismul inseamna un intreg lant cinematic in care sunt angrenati oameni, bani, deziderate, interese si, nu in ultimul rand, multa pasiune pentru acest sport.

Culturismul incepe in sali din ce in ce mai pline si mai numeroase, pentru toate gusturile; de aici pornesc viitorii campioni si tot aici gasim primii castigatori: practicantii de culturism, indiferent de obiectivele lor, cei care se vor bucura din plin de ceea ce reprezinta valorile reale ale acestui spot, si anume sanatatea fizica si psihica, frumusetea si eleganta.

Urmatorii castigatori sunt detinatorii salilor, de multe ori fosti culturisti si actuali antrenori, care au avut curajul sa investeasca intr-o astfel de afacere.

Sportivii se antreneaza in sali, dar au nevoie si de o alimentatie corespunzatoare si de un echipament adecvat; astfel, intra in scena producatorii, importatorii, distribuitorii de suplimente nutritive si echipamente/ accesorii specifice. Fiecare dintre acestia castiga si, de asemenea, isi aduc aportul in organizarea competitiilor, sustinerea sportivilor de performanta, sprijinind astfel culturismul.

Atunci cand ne referim la performanta nu putem sa uitam nici pe cei care indruma sportivii in ceea ce priveste antrenamentul si nutritia, optimizandu-le astfel eforturile, adica antrenorii. Nu as putea spune daca sunt sau nu castigatori, dar cu siguranta, prin experienta lor, sunt un castig pentru culturism.

Indiferent de rol, toti suntem castigatori!

Performanta, competitii, organizare, planificare, disciplina sportiva, antidopping, cursuri de pregatire/ formare pentru antrenori si arbitri reprezinta elemente care invariabil ne trimit cu gandul la forul care conduce, supravegheaza, impune reguli, manageriaza culturismul in Romania: Federatia Romana de Culturism si Fitness. Toti cei care au atributii in federatie, de la presedinte, secretari de comisii, arbitri, pana la presedintii cluburilor sportive sunt, de cele mai multe ori, doar castigatorii respectului si admiratiei colective.

Si mai avem o categorie de castigatori: spectatorii concursurilor de culturism, cei care iau parte la evenimente si popularizeaza un sport accesibil tuturor, cu priza din ce in ce mai mare la public.

Quod erat demonstratum” (“Ceea ce era de demonstrat”), ar spune latinul…

Si, pentru a avea si o concluzie a acestui demers, cu cat vom fi mai multi castigatori, indiferent de pozitia in care ne aflam, cu atat culturismul va creste in popularitate si valoare!

Daniel Oprea

4 Comments

  • incetati sa dezinformati si sa promovati asa zisi sportivi care se dopeaza cat e anul de lung si atunci mai credem…faceti teste anti-dopping lunar pentru toti profesionistii care participa la concursuri si-atunci mai discutam, nu va mai ascundeti dupa visin….sau seringa de steroizi ..dupa cum vreti; si-apoi intr-adevar toata lumea va castiga….deocamdata, „fraierul”care casca ochii in reviste pline de testosteronizati cat muntele Olimp crezand ca va ajunge la 120Kg de muschi daca mananca cat vaca si doarme cat boul si adauga in dieta sa cateva suplimente alimentare (care totusi ajuta dar nnu fac minuni, nu va excitati) este singurul care NU CASTIGA : este mintit, dezinformat, deziluzionat si descurajat..si-apoi ce face cand vede ca pentru a fii castigator trebuie sa trisezi?!…

  • la o greutate de 120kg de masa musculara nu ai qm sa ajungi niciodata fara steroizi. poti trage de fiare ca un nebun toata viata ta si degeaba. natural nu ai qm sa ajungi la o asemenea greutate.e imposibil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate